ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Κορονοϊός: Η λύση των Rapid που απερρίφθη, ο οδικός χάρτης για τις γιορτές και η επόμενη μέρα

Κορονοϊός: Η λύση των Rapid που απερρίφθη, ο οδικός χάρτης για τις γιορτές και η επόμενη μέρα

Αιφνιδίασε ο πρωθυπουργός όταν στο υπουργικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε ότι δεν έκανε δεκτή την εισήγηση για την διενέργεια Rapid tests των εμβολιασμένων που θα θελήσουν να κάνουν ρεβεγιόν πρωτοχρονιάς, εκτός της οικίας τους.

Η απρόσμενη, κατά πολλούς, επιλογή του κ. Μητσοτάκη έχει εξήγηση: Σύμφωνα με πηγές της στήλης, ο πρωθυπουργός εκτός των τεχνικών προβλημάτων που θα είχε μια τέτοια κίνηση (τεράστιος αριθμός Rapid tests, συνωστισμός σε εργαστήρια, περιορισμένος χρόνος για την διενέργεια τους) «μέτρησε» και το μήνυμα που θα εξέπεμπε μια τέτοια κίνηση. Θεώρησε δηλαδή, πως θα ερμηνευθεί ως μια επιβάρυνση οικονομικά και ηθικά, προς τους πολίτες που έχουν κάνει το καθήκον τους και έχουν εμβολιαστεί. Έτσι, νωρίς το πρωί πήρε την απόφαση να αντικαταστήσει την λύση των rapid με τα δυο - δωρεάν self tests και αντί να επιβάλει μια επιλογή να εμπιστευθεί τους πολίτες.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τον ίδιο λόγο για τον οποίο δεν υιοθετεί μια «εύκολη λύση» αντιμετώπισης της πανδημίας που δεν είναι άλλη από το γενικό, οριζόντιο lockdown. Μια τέτοια λύση, πέραν του κόστους στην εθνική οικονομία, θα ερμηνεύονταν ως τιμωρητική και προς τους πολίτες που πειθάρχησαν στις οδηγίες των επιστημόνων και έκαναν το εμβόλιο.

Μετά λοιπόν την χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού, καθορίστηκε ο «οδικός χάρτης» των εορτών. Τα self tests, οι εντατικοί έλεγχοι και οι συνεχείς συστάσεις από την πολιτεία και τους επιστήμονες συμπληρώνουν το παζλ των μέτρων που ήδη ισχύουν, κυρίως για τους ανεμβολιαστους.

Το επόμενο... ραντεβού για την αξιολόγηση της κατάστασης στην χώρα έχει οριστεί ήδη για την 3η Ιανουαρίου. Τότε, υπουργείο Yγείας και επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα σταθμίσουν την κατάσταση, θα αναλύσουν τους επιδημιολογικούς δείκτες και θα πάρουν αποφάσεις για το πως θα προχωρήσει η χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στο τραπέζι, υπάρχει λίστα περιοριστικών μέτρων που - εάν κριθεί απαραίτητο - θα εφαρμοστούν άμεσα. Τα μέτρα αυτά είναι ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης, η επέκταση της τηλε-εργασίας, η επιβολή της μάσκας παντού σε εμβολιασμένους και ανεμβολιαστους και πιθανώς η επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες. Τα δυο μέτρα που δεν είναι στο τραπέζι αυτή την ώρα είναι μόνον το γενικό lockdown και το κλείσιμο των σχολείων.

Σε κάθε περίπτωση, η σκληρότητα των μέτρων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το «ταμείο» που θα γίνει αμέσως μετά τις γιορτές. Κρούσματα, επέκταση της μετάλλαξης «όμικρον» και φυσικά αριθμοί διασωληνωμενων και θανάτων θα καθορίσουν το μέλλον.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Χαμός» on air ανάμεσα σε Αρναούτογλου και Γαρδέλη - «Δεν καταλαβαίνω τίποτα, με συγχωρείς»

«Ηλεκτροσόκ» στα νοικοκυριά από τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου

Νέα μέτρα: Κλείσιμο εστίασης νωρίτερα κι επέκταση υποχρεωτικού εμβολιασμού - Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Βίντεο-ντοκουμένο από το άγριο ξύλο μαθητών με καθηγητή στο ΕΠΑΛ Αιγάλεω