ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Οι κινήσεις της κυβέρνησης στη «σκακιέρα» της οικονομίας και ο χρόνος των εκλογών

Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Γιάννης Σαραντάκος γράφει στο Newsbomb.gr για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας και τις εκλογές που δεν φαίνονται ακόμα στον ορίζοντα.

Ανεξαρτήτως των γεγονότων που σημειώνονται μέσα σε μια κυβερνητική θητεία η οικονομία είναι εκείνη που καθορίζει εν πολλοίς το αποτέλεσμα των εκλογών. Η οικονομία «ρίχνει» ή «ανεβάζει» κυβερνήσεις στην Ελλάδα, γεγονός που πιστοποιείται από μια σύντομη ιστορική αναδρομή. Ο Γιώργος Παπανδρέου «πλήρωσε» την είσοδο της χώρας στα μνημόνια, ο Αντώνης Σαμαράς τον ΕΝΦΙΑ και ο Αλέξης Τσίπρας την υπέρογκη φορολογία . Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα κάνει το ίδιο λάθος καθώς και την εμπειρία διαθέτει, αλλά και μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων έχει αυτή την ώρα.

Η πολιτική του στη «σκακιέρα» της οικονομίας, αποτελείται από τέσσερα σημαντικά βήματα που αφορούν την πλειοψηφία των Ελλήνων. Τα δυο πρώτα έγιναν - εξαγγέλθηκαν – ήδη: Πρόκειται για τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, η ολοκλήρωση του βήματος θα γίνει τον προσεχή Μάιο, ενώ για τα ακίνητα ένας σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών θα λάβει τα μειωμένα εκκαθαριστικά μέσα στην άνοιξη επίσης. Τα ακίνητα αποτελούν εδώ και δεκαετίες για τους Έλληνες το βασικό περιουσιακό τους στοιχείο, αποκτηθέν με χίλιους κόπους για τους περισσότερους, και η φορολογία τους βρίσκεται πάντα στο «μικροσκόπιο» των ψηφοφόρων πριν λάβουν την απόφασή τους στην κάλπη. Οι επόμενες δυο κινήσεις, που σύμφωνα με πληροφορίες θα ολοκληρώσουν το παζλ στην οικονομία, είναι: Η δεύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που ευνοεί σαφώς εργαζόμενους και εργοδότες, καθώς και η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Το πότε η κυβέρνηση θα αποφασίσει να «τραβήξει» και τα δυο αυτά «χαρτιά», συνδέεται ευθέως με την επιλογή που θα κάνει ο πρωθυπουργός για τον χρόνο των εκλογών.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν ήταν το «σήμα» για εκλογές και βιάστηκαν όσοι προεξόφλησαν ότι με την ανακοίνωση της απόφασης αυτής η κυβέρνηση μπαίνει αυτόματα σε τροχιά εκλογών. Εφόσον υπάρχουν κι άλλα «όπλα» στη φαρέτρα του οικονομικού επιτελείου, δεν θα ήταν λογικό να μην χρησιμοποιηθούν και η ΝΔ να ζητήσει κατόπιν την ανανέωση της λαϊκής εντολής με βασικό επιχείρημα τις φοροελαφρύνσεις που αποτέλεσαν και δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σκηνικό γύρω από την οικονομία θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τις αρχές καλοκαιριού, καθώς τότε θα έχει «μετρηθεί» και η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού και τα νέα, μειωμένα, εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Εκείνη την περίοδο θα ληφθούν οι αποφάσεις για τον χρόνο εκδήλωσης των άλλων δυο πρωτοβουλιών και κατά συνέπεια η απόφαση για τον χρόνο των εκλογών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.