ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Η ασφυκτική πίεση στον Ερντογάν, οι προκλήσεις και η αντίδραση της Ελλάδας

Η ασφυκτική πίεση στον Ερντογάν, οι προκλήσεις και η αντίδραση της Ελλάδας
Το κρίσιμο θέμα είναι το ο ίδιος ο Ερντογάν θα αντιληφθεί ότι ο δρόμος των προκλήσεων και των - στα όρια του γραφικού - δηλώσεων, είναι αδιέξοδος

Με την πλατη στον τοίχο και απομονωμένος ο Ταγίπ Ερντογάν

Την χειρότερη περίοδό του , πολιτικά, διανύει ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν με την οικονομία της χώρας του να καταρρέει , τους πολίτες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες ενώ και στο εξωτερικό παραμένει απομονωμένος από όλους σχεδόν , τους μεγάλους «παίκτες».

Δεν είναι τυχαίο ότι λίγα 24ωρα μετά τις ανεκδιήγητες δηλώσεις Τσαβούσογλου περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά της , η Ουάσιγκτον , οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο εξέδωσαν ανακοινώσεις - ραπίσματα στην τουρκική προκλητικότητα . Είναι ίσως από τις λίγες φορές που μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα επιστρέφονται ως απαράδεκτες δηλώσεις Τούρκου υπουργού εξωτερικών .

Το κρίσιμο θέμα τώρα , είναι το εάν η Τουρκία και ο ίδιος ο Ερντογάν θα αντιληφθούν ότι ο δρόμος των προκλήσεων και των - στα όρια του γραφικού - δηλώσεων , είναι αδιέξοδος . Μέχρι στιγμής η ιστορία δείχνει ότι η γειτονική χώρα όποτε είχε σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό , επέλεξε να ...εξάγει την κρίση δημιουργώντας πολλά και ποικίλα ζητήματα στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και όχι μόνο.

Η διαφορά του παρόντος με το παρελθόν όμως , είναι πως σήμερα δεν υπάρχουν πολλές ...πρόθυμες χώρες να στηρίξουν τον παραλογισμό της Άγκυρας. Οι Αμερικανοί έχουν εδώ και καιρό διαχωρίσει την θέση τους , επενδύοντας στις σχέσεις τους με την Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι ( μετά και την αποχώρηση της Άνγκελα Μερκελ από την καγκελαρία ) έχουν αλλάξει ρότα , αφήνοντας την λογική των ίσων αποστάσεων. Όσον αφορά τις χώρες της περιοχής , παρα τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Ταγίπ Ερντογάν να βελτιώσει το κλίμα, Ισραήλ και Αίγυπτος παραμένουν σταθερές στον άξονα με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Όλα αυτά λειτουργούν μεν αποτρεπτικά, αλλά δύσκολα κάποιος μπορεί να προβλέψει τις κινήσεις ενός ηγέτη , που βρίσκεται υπό ασφυκτική πολιτική πίεση. Άλλωστε και το παρελθόν έχει δείξει ότι ο τούρκος πρόεδρος εφ όσον δεν έχει άρτο να δώσει στους πολίτες του, μπορεί να προσφέρει...θέαμα. Δηλαδή να εμφανίσει την Τουρκία ως το κέντρο επιθέσεων από διάφορους φανταστικούς εχθρούς , που μπορεί να είναι οι αγορές, η Ευρώπη ή ακόμη και οι ΗΠΑ.

Η Αθήνα , εξακολουθεί - και ορθά - να κινείται σε δυο ταμπλό: Στην διαμόρφωση ισχυρών διπλωματικών συμμαχιών με τις μεγάλες δυνάμεις αλλά με τις χώρες - κλειδιά στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου αλλά και στην ενίσχυση των εξοπλισμών. Η πορεία της συμφωνίας με την Γαλλία συνεχίζεται αδιατάρακτη με τα πρώτα μαχητικά rafale να έχουν ήδη φτάσει και με τις φρεγάτες belharra να μπαίνουν στην γραμμή παραγωγής.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κλειδώσει και η συμφωνία για την αγορά τεσσάρων κορβετών με τους Γάλλους και τους Ιταλούς να έχουν το προβάδισμα.

Με βάση αυτή την στρατηγική , η χώρα μας είναι έτοιμη να απαντήσει στις προκλήσεις ενός απρόβλεπτου και υπό πίεση γείτονα. Είτε οι προκλήσεις αυτές αφορούν την διπλωματία είτε το πεδίο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.