ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Η συμμαχία του Nότου απέναντι στο «κατενάτσιο» του ευρωπαϊκού Βορρά

Η συμμαχία του Nότου απέναντι στο «κατενάτσιο» του ευρωπαϊκού Βορρά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάριο Ντράγκι
InTime / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

«Too little too late»… Έτσι περιγράφουν οι Αγγλοσάξονες τα ημίμετρα που λαμβάνει καθυστερημένα μάλιστα, μια εταιρεία, ένα κράτος, η ίδια η Ευρώπη όταν καλείται να αντιμετωπίσει οικονομικές (συνήθως) κρίσεις.

Αυτό φαίνεται να συμβαίνει και τώρα με την πρώτη σύνοδο κορυφής στις Βερσαλλίες να μην καταλήγει σε καμία απόφαση για την ενεργειακή κρίσης και την στήριξη που εναγωνίως αναζητούν οι πολίτες της γηραιάς Ηπείρου. Το τολμηρό βήμα του Εμανουέλ Μακρόν για την έκδοση ενός ευρωομολόγου, στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν «περπάτησε» καθώς βρήκε απέναντι του τη Γερμανία και τις χώρες - δορυφόρους της, οι εκπρόσωποι των οποίων προέβαλαν το αφελές επιχείρημα ότι επειδή δεν έχουν απορροφηθεί ακόμη τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης, δεν υπάρχει λόγος για την δημιουργία ενός νέου μηχανισμού.

Σήμερα στη Ρώμη είναι βέβαιον ότι θα γίνουν σοβαρές προσπάθειες από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου για τη δημιουργία μιας ισχυρής συμμαχίας και για την διαμόρφωση μια, κοινής, οικονομικής πρότασης αντιμετώπισης της σοβαρότατης κρίσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί - παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν – την προσεχή εβδομάδα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες, οι ηγέτες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας θα επαναφέρουν την πρόταση της Γαλλίας για το ευρωομόλογο, θα θέσουν θέμα αγοράς φυσικού αερίου από την ΕΕ ως σύνολο, αλλά και την πρόταση των έξι σημείων του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Κοινή πεποίθηση των ηγετών που θα συναντηθούν σήμερα είναι πως στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής πρέπει να ληφθούν αποφάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί τώρα η κρίση που πλήττει (και θα συνεχίσει να πλήττει) ολόκληρη την Ευρώπη. Επίσης, θεωρείται βέβαιο ότι θα συνδέσουν την υποστήριξη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά με τη γιγαντιαία προσπάθεια που έχει προαναγγείλει η ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Σε αυτό το θέμα, προβάδισμα φέρεται να έχει η συνεργασία με την Αίγυπτο, για την οποία έχει ήδη μιλήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, αλλά και η ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Εφόσον οι ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου καταλήξουν σε μια συγκεκριμένη πρόταση, κάτι που φαντάζει εξαιρετικά πιθανό, τότε η πίεση προς τον ευρωπαϊκό βορρά θα είναι πολύ έντονη. Η Γαλλία, που ασκεί και την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, θα υποστηρίξει μια πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας ενώ δεν αποκλείεται να συμπαραταχθούν και άλλες χώρες που επέδειξαν ουδετερότητα στην τελευταία σύνοδο.

Εάν, παρόλες τις προσπάθειες, η Ευρώπη δεν καταλήξει σε ουσιαστικές αποφάσεις στις 24 και 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες η ΕΕ θα αποδειχθεί και πάλι κατώτερη των περιστάσεων και δυστυχώς θα δείξει ότι δεν διδάχτηκε τίποτε ούτε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.