ΚΑΙΡΟΣ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: «Καμίνι» και πάλι η χώρα - Έρχεται κύμα καύσωνα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: «Καμίνι» και πάλι η χώρα - Έρχεται κύμα καύσωνα
ASSOCIATED PRESS

Με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης (07/08), η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στη χώρα τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας στη χώρα μας προβλέπεται από αύριο Πέμπτη, σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Συγκεκριμένα:

1. Την Πέμπτη υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες προβλέπεται να σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: στη δυτική Στερεά, στη Θεσσαλία και στην κεντρική Μακεδονία (έως 37 με 38 βαθμοί Κελσίου).

β. Νησιωτική Ελλάδα: στα νησιά του Ιονίου (μέχρι 35 με 36 βαθμοί Κελσίου).

2. Την Παρασκευή (09.8.2019) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Η θερμοκρασία θα φτάσει στην ηπειρωτική Ελλάδα έως τους 38 με 40 και στη νησιωτική χώρα μέχρι τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες προβλέπεται να σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: στη δυτική Στερεά, στη Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία (έως 39 με 40 βαθμοί Κελσίου).

β. Νησιωτική Ελλάδα: στα νησιά του Ιονίου (μέχρι και 37 βαθμοί Κελσίου).

Η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται, στην Αθήνα στους 38 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη στους 36 βαθμούς Κελσίου.

3. Το Σαββατοκύριακο (10 και 11.8.2019) η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 2 με 4 βαθμούς περίπου στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη, καθώς θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι που θα φτάνουν σε ένταση, κυρίως στο Αιγαίο, τα 7 και την Κυριακή τα 8 μποφόρ.

Δείτε στη gallery που ακολουθεί τους χάρτες θερμοκρασιών για τις επόμενες ημέρες:

Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Στην κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα φτάσει κατά τόπους τους 39 με 40 βαθμούς και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα μέχρι τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται, στην Αθήνα το Σάββατο στους 36 και την Κυριακή στους 35 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο στους 38 και την Κυριακή στους 36 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια χώρα και τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της Ε.Μ.Υ. (www.emy.gr).

O «καυτός» Ιούλιος του 2019 στην Αθήνα

Παρόλο που ο φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας στον πλανήτη, ας δούμε την πορεία της θερμοκρασίας στην Αθήνα, σύμφωνα με τις καταγραφές του σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο.

Το διάγραμμα που ακολουθεί δίνει την ημερήσια πορεία της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας στο Θησείο για τη δεκαετία 2010-2019 (κόκκινη γραμμή) καθώς και την πορεία της μέγιστης θερμοκρασίας τον Ιούλιο του 2019 (μπλε γραμμή).

Μετά το θερμό πρώτο δεκαήμερο, ακολούθησε το δεύτερο δεκαήμερο με θερμοκρασίες στην Αθήνα αρκετά χαμηλότερες από τη μέση τιμή της δεκαετίας. Ως αποτέλεσμα η μέση μέγιστη θερμοκρασία τον Ιούλιο του 2019 ήταν 33.9 βαθμοί, χαμηλότερη από τη μέση τιμή της δεκαετίας (34.6 βαθμοί).

Διαβάστε επίσης:

Ο γάμος της χρονιάς! Έξαλλη η νύφη, έδιωξε τους καλεσμένους - Δείτε τι συνέβη

ΣΟΚ σε πτήση: Δραματικά λεπτά για τους επιβάτες - Δείτε τι συνέβη (pics)

Σχετικές ειδήσεις