ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία: Η Ζηνοβία σαρώνει τη χώρα με χιόνια και τσουχτερό κρύο-Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες

Κακοκαιρία: Η Ζηνοβία σαρώνει τη χώρα με χιόνια και τσουχτερό κρύο-Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες

Καιρός: Στα λευκά έχουν ντυθεί πολλές περιοχές της Ελλάδας - Σε χαμηλά επίπεδα η θερμοκρασία - Αναλυτική πρόγνωση για όλη τη χώρα - Δείτε τους προγνωστικούς χάρτες της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ)

Πάνω από τη χώρα βρίσκεται από το βράδυ του Σαββάτου το χαμηλό βαρομετρικό «Ζηνοβία» το οποίο έφερε μαζί του τσουχτερό κρύο, θυελλώδεις ανέμους, ισχυρές καταιγίδες και χιονοπτώσεις.

Ήδη ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου έχουν ντυθεί στα λευκά καθώς το περασμένο βράδυ η χιονόπτωση ήταν σφοδρή.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, ενώ ήδη η χιονόπτωση έχει προκαλέσει προβλήματα στα οδικά δίκτυα των περιοχών που έχει χιονίσει.

Στα λευκά η Αττική

Πάρνηθα και Πεντέλη είναι ντυμένες στα λευκά καθώς χιόνιζε στην Αττική από το βράδυ του Σαββάτου, την ώρα που σε πολλές ακόμα σημειώνονταν καταιγίδες ή έπεφτε χιονόνερο.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουν οι οδηγοί που κινούνται στα βόρεια προάστια καθώς σε αρκετά σημεία, οι δρόμοι είναι παγωμένοι.

Δείτε εικόνες από τα βόρεια προάστια της Αττικής, το πρωί της Κυριακής, στη gallery που ακολουθεί:

Κλειστοί δρόμοι

Διακοπή της κυκλοφορίας στα ορεινά της Αττικής έχει προκαλέσει η χιονόπτωση που άρχισε το βράδυ του Σαββάτου στο νομό.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Τροχαίας, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης από το ύψος της Ανατολής έως το ύψους του Σ.Ν. Πεντέλης 424.

Αποκαταστάθηκε επίσης η κυκλοφορία στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας στον κόμβο του Σχηματαρίου καθώς και στα διόδια Αφιδνών.

Διακοπή της κυκλοφορίας ισχύει στη λεωφόρο Χασιάς από το ύψος της Μονής Κλειστών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων από το 5ο χλμ. της ΠΕ.Ο. Αθηνών - Θήβας στο ρεύμα προς Θήβα, διεξάγεται μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Διακόπηκε η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Αθήνας- Θήβας, από το 5ο χιλιόμετρο, στη Μάνδρα, στο ρεύμα προς Θήβα.

Απεγκλωβισμοί από την Πυροσβεστική

Σημειώνεται ότι σήμερα, γύρω στις 5 τα ξημερώματα, η Πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει σε τρεις περιπτώσεις στην Αττική, για να απομακρύνει άτομα που είχαν παγιδευτεί στα αυτοκίνητα τους επειδή δεν είχαν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Πρόκειται για τρία άτομα από την περιοχή αγίας Τριάδας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, πέντε άτομα από αυτοκίνητο στα Βίλια και ένα στην παλαιά εθνική οδό Αθήνας- Θήβας στη Μάνδρα.

Προβλήματα στο ορεινό οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου

Προβλήματα σε τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αχαΐας, Κορινθίας Αρκαδίας και Λακωνίας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αχαΐα, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στις εθνικές οδούς Καλαβρύτων-Πούντας (μέσω Μεγάλου Σπηλαίου), Καλαβρύτων -Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας) και Καλαβρύτων - Αιγίου (μέσω Φτέρης).

Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στις επαρχιακές οδούς, Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Λουσών και μέσω Πριολίθου, από το 5ο έως το 16ο χιλιόμετρο του δρόμου που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο, καθώς και μέσα στην πόλη των Καλαβρύτων.

Στο νομό Κορινθίας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα παρακάτω σημεία:

*Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων -Καρυάς, από το 1ο έως το 4ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου - Τρικάλων, από το ύψους του 14ου χιλιομέτρου, έως και τα Τρίκαλα.

*Στην επαρχιακή οδό Κιάτου - Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο, έως και την Γκούρα.

Στην Αρκαδία, χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στις εξής περιοχές:

*Στην εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης, από το 16ο έως το 23ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρχιακή οδό 'Αστρους - Αγίου Πέτρου, από το ύψος του 20ου χιλιομέτρου.

*Στην επαρχιακή οδό 'Αστρους - Καστάνιτσας, από το 17ο χιλιόμετρο, έως την Καστάνιτσα.

Στην Λακωνία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στην εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης, από το 23ο έως το 40ο χιλιόμετρο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι σε όλες τις περιοχές επιχειρούν εκχιονιστικά μηχανήματα των περιφερειών και των δήμων, προκειμένου να καθαρίζουν τους δρόμους από το χιόνι και τον παγετό.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΟΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Δείτε εικόνα από τη χιονοθύελλα το βράδυ του Σαββάτου (28/12) στο χωριό Κυριακί στην ορεινή Βοιωτία (760 μ υψόμετρο).

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

Από τον Πειραιά και τη Ραφήνα δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για Κυκλάδες, ενώ το πρωϊνό δρομολόγιο για Μαρμάρι από το λιμάνι της Ραφήνας δεν θα πραγματοποιηθεί. Από το λιμάνι του Λαυρίου δεν θα εκτελεστεί το πρωινό δρομολόγιο για Κέα.

Επίσης κλειστή είναι η πορθμειακή γραμμή Αγ.Μαρίνα - Νέα Στύρα.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Δείτε στην gallery που ακολουθεί τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ με τον καιρό σήμερα και αύριο:

ΔΕΙΤΕ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΠΟΥ ΒΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΤΩΡΑ

Ο καιρός σήμερα

Στην ανατολική και νότια χώρα νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές στο νότιο Αιγαίο. Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές θα εκδηλώνονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400 μέτρα). Επίσης χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, της Κρήτης, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς στις βόρειες Κυκλάδες.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις τοπικά στα βόρεια.

Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, στο Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες, τοπικά ισχυρός.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στην Αττική. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα δυτικά και βόρεια του νομού (ενδεικτικό υψόμετρο 400 - 600 μέτρα). Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 4 έως 9 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τους άνεμους να πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα στον Θερμαϊκό 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 2 και 7 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Λίγες νεφώσεις, οι οποίες στη δυτική Μακεδονία, τη Θράκη και τη νότια Χαλκιδική θα είναι κατά διαστήματα αυξημένες και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -2 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα νότια και χιονοπτώσεις στα ορεινά της Πελοποννήσου.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 2 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα σημειωθούν χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400 μέτρα). Επίσης χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου καθώς και στις Σποράδες σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, στα ανατολικά 7 με 8 και βαθμιαία 8 με 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 2 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης και πιθανώς των βόρειων Κυκλάδων.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7, στα δυτικά 7 με 8 και βαθμιαία 8 με 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα νότια σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 8 και βαθμιαία 8 με 9 μποφόρ. Στα νότια από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός τη Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου

Στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία, την Αττική, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες, κατά διαστήματα ισχυρές στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές θα εκδηλωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400 μέτρα) στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια αλλά και στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και στο Αιγαίο 9 και πιθανόν στα βόρεια 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, τοπικά ισχυρός στα βόρεια.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ κοντά στη Θήβα: Αισθητός στην Αθήνα

Σχετικές ειδήσεις