ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία Ελπίδα: Τα τελευταία στοιχεία των μετεωρολόγων για την πορεία του φαινομένου

Κακοκαιρία Ελπίδα: Τα τελευταία στοιχεία των μετεωρολόγων για την πορεία του φαινομένου
Η κακοκαιρία Ελπίδα αναμένεται να σαρώσει για αρκετές ημέρες τη χώρα, αρχής γενομένης από το Σαββατοκύριακο
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Η κακοκαιρία Ελπίδα αναμένεται να σαρώσει για αρκετές ημέρες τη χώρα, αρχής γενομένης από το Σαββατοκύριακο

Για επέλαση της κακοκαιρίας Ελπίδα, όπως αναμένεται να ονομαστεί η αλλαγή του καιρού που θα έρθει από το Σαββατοκύριακο, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι μολονότι ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» η ακριβής έκταση και ένταση του φαινομένου.

Οι μετεωρολόγοι παρακολουθούν τα στοιχεία για την πορεία του αεροχείμαρρου που θα προκαλέσει την εισβολή πολικών αέριων μαζών από την Σκανδιναβία και δίνουν ο καθένας τις δικές του εκτιμήσεις.

Μαρουσάκης στο Newsbomb.gr: Δεν αποκλείονται και τα χιόνια στο Σύνταγμα

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέφερε πως τα κύρια χαρακτηριστικά της ψυχρής εισβολής, η οποία αναμένεται να πάρει το όνομα κακοκαιρία Ελπίδα, θα είναι οι πυκνές χιονοπτώσεις και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα αν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά μοντέλα, θα δούμε το Σύνταγμα στα «λευκά» το βράδυ του Σαββάτου αλλά και αρκετά νησιά του Αιγαίου με το χιόνι να φτάνει έως τη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΟΡΕΝ, ο αεροχείμαρρος θα θυμίσει την περσινή κακοκαιρία με πυκνές χιονοπτώσεις και προβλήματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Για τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να δείχνει μέχρι και -16 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές.

«Από το Σάββατο αναμένονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες με ολικό παγετό στη Βόρεια Ελλάδα. H χώρα μας θα επηρεαστεί από ένα συνδυασμό υψηλών πιέσεων από Ευρώπη, ο οποίος θα φέρει έντονες χιονοπτώσεις από την Θεσσαλία και κάτω. Το πρώτο ψυχρό κύμα περνάει γρήγορα και ακολουθεί πολικός αεροχείμαρρος που θα μας στείλει πολικές αέριες μάζες με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr, o Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Όπως τόνισε, μάλιστα o έμπειρος μετεωρολόγος, μεγάλες ποσότητες χιονιού αναμένονται και στην Αττική. «Η Αττική, η Εύβοια και τα νησιά του Αιγαίου θα δεχτούν τον μεγαλύτερο όγκο χιονιού. Μάλιστα θα δούμε το χιόνι θα φτάσει στη θάλασσα. Ιδιαίτερα για την Αττική ενδέχεται η κακοκαιρία να ξεπεράσει την περσινή σε ένταση, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα. Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν το Σάββατο και θα έχουν διάρκεια για μια εβδομάδα».

Nτάφης στο Newsbomb.gr: Με ένταση σαν την Μήδεια η κακοκαιρία

«Είναι γεγονός πως μια έρχεται μια σφοδρή ψυχρή εισβολή, η οποία θα φέρει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και με κύριο χαρακτηριστικό τα χιόνια, από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ραγδαία πτώση μέχρι και 10 βαθμούς. Κάτι που σημαίνει πως δεκάδες περιοχές θα έχουν κάτω από το μηδέν. Το κύμα κακοκαιρίας θα έρθει το Σαββατοκύριακο και θα επηρεάσει κυρίως την κεντρική Ελλάδα. Οι χιονοπτώσεις, ωστόσο θα είναι φαινόμενο που θα καλύψουν όλη τη χώρα. Θα δούμε και ολικό παγετό, κάτι που χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ειδικά στα βόρεια όπου θα φτάσει στους -10 η θερμοκρασία» είπε στο Newsbomb.gr o μετεωρολόγος Σταύρος Ντάφης.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα φαινομένα που θα δούμε θα είναι σε ένταση μεγαλύτερη από την «Μήδεια» που χτύπησε τον Φεβρουάριο του 2021: «Είναι πολύ νωρίς ωστόσο φαίνεται πως θα χιονίσει στο κέντρο της Αθήνας, αυτό δείχνουν τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία, αν και επαναλαμβάνω πως είναι νωρίς. Η κακοκαιρία που έρχεται έχει τα χαρακτηριστικά της Μήδειας ωστόσο δείχνει να έχει μεγαλύτερη ένταση ενώ θα αφήσει και ψύχος διαρκείας».

Σχετικά με το τι φέρνει αυτό το κύμα κακοκαιρίας και μάλιστα σε τόσο μεγάλο βαθμό: «Αυτή τη στιγμή ένας αντικυκλώνας στη Δυτική Ευρώπη μετακινείται ενώ την ίδια στιγμή ένα βαρομετρικό χαμηλό από την Βόρεια Ευρώπη κινείται και αυτό, με αποτέλεσμα ο συνδυασμός αυτών να φέρνει αυτά τα έντονα καιρικά φαινόμενα».

Ρήγου: Η θερμοκρασία θα πέσει έως και 10 βαθμούς Κελσίου

Από την πλευρά της η Χριστίνα Ρήγου είπε στο MEGA ότι έρχεται πολύ κρύο λέγοντας χαρακτηριστικά πως αν την Παρασκευή στην Αθήνα έχουμε θερμοκρασία 14 βαθμούς Κελσίου, το Σάββατο θα έχουμε 6 βαθμούς Κελσίου και την Κυριακή 4 βαθμούς Κελσίου.

Όπως είπε, μάλιστα, «θα χιονίσει και στο Αστεροσκοπείο Κορωπίου καθώς ο χιονιάς θα επηρεάσει το βορειοανατολικό τόξο της Αττικής αλλά θα κάνει και ένα πέρασμα προς το κέντρο της Αθήνας».

Η ίδια, δε, προειδοποίησε ότι τα μοντέλα δείχνουν μια ακόμα χειρότερη κακοκαιρία στις αρχές της εβδομάδας που έρχεται λέγοντας ότι «από εβδομάδα θα είναι χειρότερο το βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά».

Καλλιάνος: Έτσι θα κινηθεί η κακοκαιρία στην Αττική

Ο Γιάννης Καλλιάνος σε ανάρτησή του υποστηρίζε ότι «ακόμη "παίζεται" στο νήμα η κατάσταση και βρισκόμαστε και 3 ημέρες πριν, υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα το Σάββατο αργά το βράδυ και προς το ξημέρωμα της Κυριακής να χιονίζει ακόμη και στο Σύνταγμα. Για τα βόρεια προάστια της Αθήνας δεν το συζητώ, τα χιόνια θα έρθουν πιο νωρίς μέσα στο Σάββατο».

«Για να μην παρεξηγηθώ όμως, διότι όπως όλοι ξέρετε θέλω να είμαι πάντα αναλυτικός αλλά και όσο το δυνατόν πιο προσεκτικός στις προγνώσεις μου, ΑΥΤΗ τη στιγμή που σας γράφω, για την Αττική, φαίνονται τα εξής ακόλουθα:

Σάββατο 22 Ιανουαρίου (Αττική) :
00 πμ - 03 πμ : Τοπικές βροχές στα βόρεια του νομού και τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 900 μέτρα υψόμετρο.
03 πμ - 06 πμ : Τοπικές βροχές στα κεντροβόρεια του νομού και χιονοπτώσεις πάνω από τα 600 μέτρα.
06 πμ - 09 πμ : Τοπικές βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης και χιονοπτώσεις πάνω από τα 500 μέτρα.
09 πμ - 12 μμ : Βροχές στα πεδινά η παραθαλάσσια, χιονόνερο στα ημιπεδινά τμήματα και χιονοπτώσεις πάνω από τα 350 μέτρα.
12 μμ - 15 μμ : Βροχές στα πεδινά η παραθαλάσσια, χιονόνερο στα ημιπεδινά τμήματα και χιονοπτώσεις πάνω από τα 300-350 μέτρα.
15 μμ - 18 μμ : Βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά η παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις πάνω από τα 200-250 μέτρα.
18 μμ - 21 μμ : Βροχές η χιονόνερο στα παραθαλάσσια, χιονόνερο και εξάρσεις με πιθανές χιονοπτώσεις στα πεδινά και χιονοπτώσεις πάνω από τα 150 μέτρα.
21 μμ - 00 πμ : Χιονόνερο στα παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις πάνω από τα 100-150 μέτρα.

Προσοχή : Όταν 3-4 ημέρες πριν από μια πολύ δύσκολη προγνωστικά μεταβολή, έρχομαι και σας δίνω ανά 3ωρο τα φαινόμενα στην Αττική αλλά και τα πιθανά υψόμετρα χιονόπτωσης, να γνωρίζετε ότι πολλά μπορεί να αλλάξουν. Εγώ σας δίνω αυτά που βλέπω ΑΥΤΗ τη στιγμή που σας γράφω αυτό το κείμενο. Για να έχουμε πλήρη εικόνα για τις περιοχές χιονόπτωσης και τα υψόμετρα, θα πρέπει να περιμένουμε έως και την Πέμπτη το βράδυ.

Αυτά τα λέω για να μην βγει κάποιος και πει ότι ο Καλλιάνος δίνει χιόνια στο Σύνταγμα αργά το βράδυ του Σαββάτου. Επαναλαμβάνω και ας γίνομαι κουραστικός, αυτά που βλέπω τώρα σας δίνω. Αύριο μπορεί να έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

ΥΓ (1) : Υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των βασικών προγνωστικών μοντέλων, τόσο ως τις ώρες που θα σημειωθούν οι θερμοκρασίες, όσο και ως προς τις περιοχές υετού. Οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η πρόγνωση αυτή τη στιγμή.

ΥΓ (2) : Υψόμετρο Διόνυσου : 500 μέτρα
Υψόμετρο Πεντέλης : 400 μέτρα
Υψόμετρο Κηφισιάς : 300 μέτρα
Υψόμετρο Ηλιούπολης : 150 μέτρα
Υψόμετρο Συντάγματος : 100 μέτρα
Υψόμετρο Γλυφάδας : 0-50 μέτρα

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ στο Survivor 5: Παίκτης συνελήφθη για ασέλγεια σε 16χρονη πριν μπει στο παιχνίδι

Συγκλονίζει η 24χρονη που κατήγγειλε τον βιασμό της: Θυμάμαι τη στιγμή που ξεκούμπωνε το παντελόνι

Μαρουσάκης στο Newsbomb.gr: Το χιόνι θα φτάσει... στη θάλασσα! Έντονα φαινόμενα σε Εύβοια, Αττική

Ινδία: Γεννήθηκε μωρό με τέσσερα χέρια και τέσσερα πόδια - Σκληρές εικόνες

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων