ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Τσουχτερό κρύο την Πέμπτη (27/1) – Προσοχή στον παγετό

Καιρός: Τσουχτερό κρύο την Πέμπτη (27/1) – Προσοχή στον παγετό
Σύσταη από το ΕΚΑΒ για σοβαρό κίνδυνο καταγμάτων από πτώσεις λόγω παγετού
INTIME NEWS

Καιρός: Αναλυτική πρόγνωση για όλη τη χώρα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)

Γενικά αίθριο καιρό προβλέπει για αύριο Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022 η ΕΜΥ στις περισσότερες περιοχές της χώρας με λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες κυρίως στο Αιγαίο. Τοπικές βροχές κατά κανόνα ασθενείς θα σημειωθούν στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και την ανατολική Εύβοια. Στα ορεινά της Κρήτης, της Εύβοιας, της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης θα πέσουν λίγα χιόνια.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νοτιοανατολικά 5 με 7 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της και θα φθάσει στα βόρεια τους 7 με 9 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 9 με 12 βαθμούς Κελσίου. Κατά τόπους παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες που στα βορειοδυτικά θα είναι τοπικά ισχυρός.

Γενικά αίθριος ο καιρός στην Αττική με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 2 έως 9 βαθμούς , ενώ στα βόρεια του νομού θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη, γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις από τις μεσημβρινές ώρες. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ -3 και 7 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Αρχικά γενικά αίθριος. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις που από το μεσημέρι στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα αυξηθούν, οπότε θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία τις πρώτες πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από -7 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -12 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Στο Ιόνιο τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος με πρόσκαιρες από το μεσημέρι, που το βράδυ στη δυτική Πελοπόννησο θα αυξηθούν.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -2 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από -10 (μείον 10) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησος

Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες στις Σποράδες.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και τις πρώτες πρωινές ώρες στα βόρεια έως 6 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από -3 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανή βροχή ή χιονόνερο κυρίως στην Κρήτη και χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 4 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Στα βόρεια λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Στα νότια γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις από το βράδυ.

Άνεμου: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια 6 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: Από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Εύβοια

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών ή χιονόνερου και ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και τις πρώτες πρωινές ώρες στα βόρεια έως 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από -1 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Σοβαρός κίνδυνος καταγμάτων από πτώσεις λόγω παγετού

Σύσταση στους πολίτες να μετακινούνται μόνο εάν αυτό είναι απαραίτητο καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για κατάγματα απευθύνει το ΕΚΑΒ.

Όπως τονίζει το ΕΚΑΒ, «λόγω του αυξημένου παγετού που σημειώνεται σε αρκετές περιοχές του νομού Αττικής αλλά και άλλων νομών της χώρας, συνεπεία των σφοδρών χιονοπτώσεων της κακοκαιρίας Ελπίδα, απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους πολίτες να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις.

Λόγω του έντονου παγετού ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές αλλά και νυκτερινές ώρες είναι αυξημένος ο κίνδυνος πτώσεων και πρόκλησης καταγμάτων, που ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα σοβαρά.

Οι απαραίτητες μετακινήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ με την κατάλληλη ένδυση και υπόδηση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ολισθηρότητα του πεζοδρομίου – οδοστρώματος (σύντομες προληπτικές οδηγίες για τις μετακινήσεις με παγετό, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του ΕΚΑΒ: https://www.ekab.gr/odigies/iatrikes-odigies/pagetos/).

Ήδη στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, καταγράφεται ΑΥΞΗΣΗ του αριθμού των περιστατικών καταγμάτων τα οποία και αντιμετωπίζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Χρήση του 166 για επείγοντα περιστατικά

Επισημαίνεται ότι λόγω και των ειδικών συνθηκών που επικρατούν είναι πολύ σημαντικό να γίνεται του 166 για συνδρομή ασθενοφόρου ΜΟΝΟ για επείγοντα περιστατικά που χρήζουν διακομιδής στον πλησιέστερο εφημερεύοντα Υγειονομικό Σχηματισμό.

Οι διασώστες, οι νοσηλευτές και οι ιατροί του ΕΚΑΒ εξακολουθούν να βρίσκονται σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταπεξέλθουν, σε συνεργασία -λόγω των ειδικών συνθηκών- με τις δυνάμεις των κατά τόπους θεσμικών φορέων (Περιφέρειες και Δήμους), του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, στις κλήσεις των πολιτών που χρήζουν επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας αλλά και διακομιδής στον πλησιέστερο Υγειονομικό Σχηματισμό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.