ΚΑΙΡΟΣ

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Στο «μάτι» του χιονιά Αττική, Εύβοια, Φθιώτιδα - Θα το στρώσει στην Αθήνα

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Στο «μάτι» του χιονιά Αττική, Εύβοια, Φθιώτιδα - Θα το στρώσει στην Αθήνα
INTIME

Συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Φίλιππος», με πυκνές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας - Τι δήλωσε στο Newsbomb.grμετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός - Πώς θα κινηθούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

Η κακοκαιρία Φίλιππος, θα συνεχίσει να «χτυπά» τη χώρα και τις επόμενες ώρες, σύμφωνα και με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, με παροδικές νεφώσεις, ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις, από το Πήλιο και κάτω στην Ανατολική Μαγνησία, Σποράδες, Ανατολική Στερεά, Ανατολική και Βόρεια Αττική.

O μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός αναλύει στο Newsbomb.gr, την πορεία της κακοκαιρίας για τις επόμενες ώρες, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών για επικίνδυνα φαινόμενα. «Οι χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να υφίστανται τις επόμενες ώρες κυρίως στην Εύβοια, την Αττική, την Φθιώτιδα, ανατολική Πελοπόννησο, στα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Πέρα από τα χιονόνερο και τα χιόνια το βασικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης κακοκαιρίας είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, γι αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο οδικό δίκτυο, καθώς περιμένουμε τις επόμενες ημέρες ολικό παγετό. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να κλείσει ξανά η Εθνική Οδός».

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις, κυρίως στα βόρεια και στα ανατολικά, με πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων τις βραδινές ώρες. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοανατολικοί, 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί -01 βαθμό έως 05 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, που από τις προμεσημβρινές ώρες σταδιακά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί, 2 με 4 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από -03 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες στα νότια. Θα πνέουν άνεμοι από βορειοανατολικές διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ, στα νότια πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -02 έως 05 βαθμούς Κελσίου.

Ισχυρή σύσταση Στυλιανίδη – «Μείνετε στο σπίτι, μετακίνηση μόνο με αλυσίδες»

Να μην μετακινούνται οι πολίτες στις περιοχές όπου τα φαινόμενα της κακοκαιρίας «Φίλιππος» θα είναι έντονα, συνέστησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην έκτακτη ενημέρωση για τα ακραία φαινόμενα, ο κ. Στυλιανίδης γνωστοποίησε πως υπάρχει σχέδιο για την αποφυγή των φαινομένων που παρατηρήθηκαν στη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίδα», ενώ ενημέρωσε πως τόσο στην Αττική Οδό όσο και στη Νέα Οδό, θα απαγορευθεί από το πρωί του Σαββάτου η κυκλοφορία φορτηγών.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες όπως και να μην υποτιμηθεί η ένταση των καιρικών φαινόμενων. Η κακοκαιρία αναμένεται να μετακινηθεί από τη Μακεδονία προς την Ανατολική Στερέα, την Εύβοια και την Πελοπόννησο τις επόμενες ώρες.

«Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην Αττική, τόσο για τον πολυάριθμο πληθυσμό της όσο και για θέματα που αφορούν στην αποφυγή του εγκλωβισμού οδηγών», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Στυλιανίδης,.

«Στη σύσκεψη όπου ήταν όλα τα σώματα ασφαλείας, διασφαλίστηκε ότι είναι σε ετοιμότητα η πυροσβεστική, η αστυνομία, οι δυνάμεις των περιφερειών και των δήμων των περιοχών όπου θα εκδηλωθούν τα έντονα φαινόμενα», πρόσθεσε.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως υπάρχει «ισχυρή σύσταση να μην μετακινούνται όσοι πολίτες δεν έχουν λόγο. Όσοι είναι αναγκαίο να μετακινηθούν πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν πως θα τις τοποθετήσουν. Ιδιαίτερα στην Αττική, την Εύβοια, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο».

«Η σύσταση είναι ιδιαίτερα ισχυρή για τους οδηγούς σε όλα τα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αττικής, όπου τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά, και στους κεντρικούς οδικούς άξονες που οδηγούν σε αυτές τις περιοχές», σχολίασε.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, από το πρωί του Σαββάτου (12/03), θα απαγορευτεί η είσοδος των βαρέων οχημάτων στην Αττική και τη Νέα οδό. «Θα ανακοινωθούν πληροφορίες από την Τροχαία και από τις εταιρίες διαχείρισης των οδικών δικτύων. Θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις και από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Ισχυρή σύσταση Στυλιανίδη – «Μείνετε στο σπίτι, μετακίνηση μόνο με αλυσίδες»