ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Απρίλιος όπως… Οκτώβρης! Κρύο και χιόνια ακόμα και στην Πάρνηθα – Πότε επιστρέφει η Άνοιξη

Καιρός: Απρίλιος όπως… Οκτώβρης! Κρύο και χιόνια ακόμα και στην Πάρνηθα – Πότε επιστρέφει η Άνοιξη
Εναλλαγές μεταξύ χειμώνα και άνοιξης θα έχει ο καιρός όσο οδεύουμε προς το Πάσχα 2022.
INTIME / Φωτογραφία Αρχείου

Καιρός: Εντυπωσιακή είναι η μεταστροφή του καιρού σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Με καιρό που θυμίζει περισσότερο Χριστούγεννα και όχι Πάσχα, ξεκίνησε η Μεγάλη Εβδομάδα καθώς το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκαν αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι και χιονοπτώσεις. Ωστόσο το σκηνικό θα αλλάξει μέσα στην εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιδείνωση του καιρού καταγράφεται κυρίως από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου, καθώς ισχυρές βροχές και καταιγίδες έκαναν την εμφάνιση τους.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο μετεωρολόγος, Παναγιώτης Γιαννόπουλος ανέφερε ότι: «ο καιρός “ανοίγει” από τη Μεγάλη Τετάρτη και θα κρατήσει μέχρι το Πάσχα. Το τριήμερο του Πάσχα θα έχουμε υπέροχο ανοιξιάτικο καιρό. Θα έχουμε ηλιοφάνεια και άνοδο της θερμοκρασίας με 22 και 24 βαθμούς Κελσίου».

Χιόνισε στην Πάρνηθα

Το μεσημέρι της Δευτέρας, χιονονιφάδες έκαναν την εμφάνισή τους στην Πάρνηθα, στο ύψος του ορειβατικού καταφυγίου Μπάφι, χωρίς όμως να το στρώσει. Λίγο πριν τις 17:00 το απόγευμα, η θερμοκρασία σε αυτό το ύψος (στα 1.160 μέτρα) ήταν στους δυο βαθμούς. Άνθρωποι που βρίσκονται στο καταφύγιο, αναφέρουν πως αργότερα το βράδυ αναμένεται νέα χιονόπτωση.

Αστατος ο καιρός την Μεγάλη Τρίτη και Τετάρτη

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τη Μεγάλη Τρίτη προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές σε Μακεδονία, Θεσσαλία, Κεντρική και Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Εύβοια και Σποράδες, καθώς επίσης σποραδικές καταιγίδες σε Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα, ενώ χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες σε Δυτική Στερεά, Κεντρικό Ιόνιο και Ήπειρο. Τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες η ορατότητα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ενδέχεται να είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα: στη Βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από 4 έως 16 βαθμούς (στη Δυτική Μακεδονία από 1 έως 13 βαθμούς), 6 έως 16 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 8 έως 17 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 3 έως 14 βαθμούς), 10 έως 16 βαθμούς στις Κυκλάδες και τοπικά έως τους 20 βαθμούς στην Κρήτη, 7 έως 18 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο αρχικά από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 Μποφόρ, αλλά βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους με την ίδια ένταση, ενώ στο Νότιο Αιγαίο γενικά από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 Μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα νότια πρόσκαιρα μέτριοι 5 μποφόρ, με εξασθένηση.

Την Μεγάλη Τετάρτη, στα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται ηλιοφάνεια με κατά τόπους πρόσκαιρες νεφώσεις.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι στα νότια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ, το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Από τις καταιγίδες στους 25 βαθμούς Κελσίου

Μπορεί η Μεγάλη Εβδομάδα να ξεκίνησε βροχερή ωστόσο η άνοιξη θα επιστρέψει και μάλιστα σύντομα! Από την Μεγάλη Πέμπτη ο καιρός θα παρουσιάσει μεγάλη βελτίωση καθώς αραιές νεφώσεις να εμφανιστούν παροδικά κατά τόπους πιο πυκνές κυρίως στα δυτικά, όπου πιθανώς να σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ και στα ανατολικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Την Μεγάλη Παρασκευή στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα έχουμε αραιές νεφώσεις παροδικά κατά τόπους πιο πυκνές, με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός. Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5, στα δυτικά και νότια έως 6 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Το Μεγάλο Σάββατο αραιές νεφώσεις θα κάνουν την εμφάνιση τους παροδικά κατά τόπους πιο πυκνές, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, όπου πιθανώς να σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα είναι αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Καλές θα είναι οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στη χώρα και την Κυριακή του Πάσχα. Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 4 έως 5 μποφόρ, ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες.

H θερμοκρασία θα κινηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα λόγω των θερμών αερίων μαζών που καλύπτουν την Ανατολική Μεσόγειο. H θερμοκρασία των αερίων μαζών πάνω από τη χώρα μας την Κυριακή του Πάσχα αναμένεται να είναι έως και 16 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μέση τιμή της γι’ αυτή την εποχή.

Η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στο έδαφος επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους μεταξύ των οποίων η νεφοκάλυψη, η εκδήλωση φαινομένων και οι τοπικοί άνεμοι. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Γιαννόπουλο το Πάσχα, ο καιρός θα είναι ανοιξιάτικος με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 22-25 βαθμών Κελσίου.

Διαβάστε επίσης:

Μαρουσάκης στο Newsbomb.gr: Τι καιρό θα κάνει το Πάσχα - Πότε φεύγει η αφρικανική σκόνη

Καιρός: Με κακοκαιρία μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη – Τι θα γίνει το Πάσχα