ΚΑΙΡΟΣ

Προειδοποιεί και ο Καλλιάνος: «Πιθανότατα όλος ο Ιούλιος θα είναι πολύ θερμός»

Προειδοποιεί και ο Καλλιάνος: «Πιθανότατα όλος ο Ιούλιος θα είναι πολύ θερμός»
EUROKINISSI.

«Έρχεται νέο “κύμα” καύσωνα προς τα τέλη της εβδομάδας, αλλά και ένα “καυτό” τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου», υπογράμμισε ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος.

«Στην Ελλάδα έρχονται τόσο νέο “κύμα” καύσωνα προς τα τέλη της εβδομάδας, αλλά και ένα “καυτό” τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου», όπως υποστήριξε ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος.

Ο κ. Καλλιάνος σημείωσε τα εξής, μελετώντας τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία:

Σε ό,τι αφορά τον καιρό έως την Τετάρτη (19/07), θα επικρατήσει αρκετά δυνατό μελτέμι (6 – 7 και τοπικά 8 μποφόρ στο Αιγαίο) που θα δροσίζει κάπως τα ανατολικά και βόρεια της χώρας, αλλά παράλληλα θα κρατά αυξημένες τις τιμές της θερμοκρασίας στη δυτική Ελλάδα.

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι τις επόμενες ημέρες πολύ αυξημένος ειδικά στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και προφανώς και στην Αττική, όπως και στο Αιγαίο. Στα δυτικά αναμένεται η θερμοκρασία να φτάσει τους 40 – 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα και στην Αττική τους 37 – 38 βαθμούς. Στα νησιά οι μέγιστες θα «αγγίξουν» τους 34 – 35 βαθμούς εκτός από τα Επτάνησα που θα φθάσει στους 38 – 39 βαθμούς Κελσίου.

«Από την Πέμπτη έως τουλάχιστον και την Κυριακή, περιμένουμε μεγαλύτερες θερμοκρασίες»

«Η θερμοκρασία στα 1.500 μέτρα υψόμετρο πάνω από την Αττική θα είναι περίπου 26℃ – 27℃. Αυτή την εποχή, κατά μέσο όρο, προσθέτουμε 15℃ – 16°C για να κάνουμε την αναγωγή, ώστε να υπολογίσουμε τη θερμοκρασία σε μηδενικό υψόμετρο. Άρα λοιπόν, αναμένονται θερμοκρασίες της τάξεως των 42℃ – 43°C από την ερχόμενη Πέμπτη (20/07) και στη συνέχεια και ειδικά από την ερχόμενη Παρασκευή (21/07).

Από τη Δευτέρα 24/07 και έπειτα, τα προγνωστικά στοιχεία (σενάρια) δεν μας επιτρέπουν να βγάλουμε καθαρό αποτέλεσμα για το ποιες θα είναι οι μέγιστες θερμοκρασίες. Παρουσιάζει, όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ακόμα και η χαμηλότερη τιμή που δίνει ένα υποσενάριο είναι πολύ πιο αυξημένη από τη μέση τιμή για την εποχή (κόκκινη γραμμή στην εικόνα).

Με αυτά τα δεδομένα, το συμπέρασμα είναι ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο θα διαρκέσει (μετά τις 4 ημέρες) ο καύσωνας που σταδιακά θα μας επηρεάσει από την ερχόμενη Πέμπτη. Υπάρχει, επομένως, πολύ αυξημένη πιθανότητα, όλος ο Ιούλιος να είναι θερμός και ιδιαίτερα το τρίτο δεκαήμερο», τόνισε ο Γιάννης Καλλιάνος.

Σχετικές ειδήσεις