ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Στα λευκά πολλές περιοχές της ορεινής Μακεδονίας - Ψυχρή εισβολή και χιονοπτώσεις

Καιρός: Στα λευκά πολλές περιοχές της ορεινής Μακεδονίας - Ψυχρή εισβολή και χιονοπτώσεις

Χιόνια σε ορεινές περιοχές της ορεινής Μακεδονίας - Επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Η κακοκαιρία εξπρές έχει ήδη φτάσει στις ορεινές περιοχές της χώρας και στην Μακεδονία ήδη αρκετές περιοχές έχουν ντυθεί στα λευκά.

Σύμφωνα με το Forecast Weather χιονόπτωση σημειώνεται στο Νυμφαίο και το Πισοδέρι στη Φλώρινα, στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας και στο χωριό Σαμαρίνα στα Γρεβενά.

Πισοδέρι, ΦλώριναForecast Weather
Σαμαρίνα, ΓρεβενάForecast Weather
Νυμφαίο, ΦλώριναForecast Weather

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Βροχές, καταιγίδες και χιόνια τις επόμενες ώρες

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 14/12/2023 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.

Πιο συγκεκριμένα:

Οι βροχές και οι καταιγίδες που ήδη εκδηλώνονται στη δυτική και τη βόρεια χώρα αναμένεται τις επόμενες ώρες να ενταθούν και να επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές. Παράλληλα από το απόγευμα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι στη βορειοανατολική χώρα και κυρίως στο βόρειο Αιγαίο.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και τα ημιορεινά, ενώ το Σάββατο (16-12-2023) θα χιονίσει και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή τις επόμενες ώρες σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, ενώ το Σάββατο η θερμοκρασία θα υποχωρήσει και στα κεντρικά τμήματα της χώρας κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου. Αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α) Σήμερα Παρασκευή (15-12-2023) στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά και από το απόγευμα στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο.

β) Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (16-12-2023) θα υπάρξει ύφεση των φαινομένων στα δυτικά, αλλά στην ανατολική χώρα (κυρίως στις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, το βορειοανατολικό Αιγαίο και πιθανόν τη Χαλκιδική) τα φαινόμενα θα διατηρηθούν έντονα έως και το απόγευμα.

γ) Μετά το απόγευμα του Σαββάτου (16-12-2023) τα ισχυρά φαινόμενα θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο και τα νότια θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα. Σε αυτές τις περιοχές, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν κατά την διάρκεια της νύχτας προς την Κυριακή.

Β. Χιονοπτώσεις, που κατά τόπους θα είναι πυκνές, θα σημειωθούν :

α) Τις επόμενες ώρες της Παρασκευής (15-12-2023) στη δυτική Μακεδονία (και μέσα στις πόλεις), τα ορεινά της υπόλοιπης Βόρειας Ελλάδος και της Κεντρικής, ενώ προς το βράδυ θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης (σε περιοχές με υψόμετρο από 500 μέτρα και πάνω). Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο θα χιονίσει και στα ορεινά των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

β) Το Σάββατο (16-12-2023) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της Κεντρικής και τη Βόρειας Ελλάδος, ενώ στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (περίπου από 200μ). Ύφεση των χιονοπτώσεων αναμένεται τις βραδινές ώρες.

Γ. Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν:

α) Σήμερα Παρασκευή (15-12-2023) από το απόγευμα στη βορειοανατολική Ελλάδα και κυρίως στο βόρειο Αιγαίο έως 8 μποφόρ.

β) Tο Σάββατο (16-12-2023) αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο και από μεσημέρι σε όλο το Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

γ) Tην Κυριακή (17-12-2023) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο στα 8 μποφόρ μέχρι και το μεσημέρι, ενώ σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από το απόγευμα και μετά.

Δ. Παγετός θα σημειωθεί το Σαββατοκύριακο στη Βόρεια Ελλάδα που τοπικά την Κυριακή στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός.

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας:

Καλλιάνος: Ενδεχόμενο για απαγορευτικά το Σάββατο

Για την πορεία του καιρού μίλησε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος τόνισε ότι ανάμεσα στα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι και οι ισχυροί άνεμοι. Μάλιστα ο μετεωρολόγος τόνισε την προσοχή στους πολίτες να ενημερωθούν για τυχόν απαγορευτικά απόπλου.

Γιαννόπουλος: Χειμώνας τριών ημερών

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο αύριο Σάββατο ο καιρός θα είναι χειμωνιάτικος με τα όλα του: χιόνια στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές στη Μακεδονία και στη Θράκη η θερμοκρασία θα πέσει ακόμα πιο χαμηλά και θα ρίξει περισσότερο χιόνι. Παράλληλα, τοπικά θα υπάρχουν πολύ θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο (με απαγορευτικά απόπλου) και κρύο τσουχτερό, με μονοψήφιες τιμές θερμοκρασία ακόμα και το μεσημέρι στα κεντρικά και τα βόρεια.

Το κρύο θα μείνει και την Κυριακή, όταν θα είναι και περισσότερο καθώς θα πέσουν οι ελάχιστες θερμοκρασίες και οι μέγιστες αλλά και τη Δευτέρα.

Από Τρίτη η θερμοκρασία ανεβαίνει πάλι και τις μέρες πριν τα Χριστούγεννα ο καιρός θα είναι ήπιος με θερμοκρασίες στα κανονικά για την εποχή περίοδο και πιθανόν από την Πέμπτη και πάνω από αυτά…

Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Απριλοδεκέμβρης...»

Στα δύο χωρίζεται η χώρα από σήμερα με τα βόρεια να δέχονται καταιγίδες ενώ στα νότια οι θερμοκρασίες παραμένουν καλές. «Δεν μπορεί ο Δεκέμβριος να βρει τον εαυτό του», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στο OPEN.

Ο καιρός θα είναι πιο χειμωνιάτικος το Σάββατο και από τη Δευτέρα οι θερμοκρασίες θα ανέβουν και πάλι. Η υγρασία θα είναι αυξημένη σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στην Αττική θα επικρατήσουν σήμερα ήπιες καιρικές συνθήκες με συννεφιές στις περισσότερες περιοχές ενώ από το βράδυ αναμένονται βροχές. Η θερμοκρασία αναμένεται μέχρι 21 βαθμούς.

«Με τον Δεκέμβρη να βρίσκει τον εαυτό του θα κυλήσουν οι επόμενες 2-3 ημέρες οπότε και στη συνέχεια θα μπει ξανά ο Απρίλης μέσα του. Απριλοδεκέμβρη συνέχεια λοιπόν....», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο γνωστός μετεωρολόγος.

Ψυχρή εισβολή και έντονη κακοκαιρία από την Παρασκευή 15/12 - Χιονοπτώσεις σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο το Σάββατο 16/12

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr, αξιοσημείωτη μεταβολή με κατά τόπους έντονα φαινόμενα θα παρουσιάσει ο καιρός την Παρασκευή 15/12, ενώ έντονη κακοκαιρία θα επικρατήσει το Σάββατο 16/12.

Ο ατμοσφαιρικός κυματισμός πάνω από την Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών προς τη χώρα μας και το σχηματισμό βαρομετρικού χαμηλού, το οποίο θα δώσει τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο, καθώς και θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο.

Αναλυτικά:

Για την Παρασκευή 15/12 αναμένεται μεταβολή του καιρού, αρχικά στα δυτικά και βόρεια, και προοδευτικά στα περισσότερα ηπειρωτικά, στις Σποράδες, στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα, αρχικά στα δυτικά και το βράδυ σε αρκετές περιοχές κυρίως της ανατολικής χώρας και του Αιγαίου. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και από το απόγευμα σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

meteo1.jpg
Γεωγραφική κατανομή των εκτιμώμενων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 15/12, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
meteo2.jpg
Γεωγραφική κατανομή των εκτιμώμενων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων τις πρώτες νυκτερινές ώρες προς Σάββατο 16/12, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το Σάββατο 16/12 έντονη κακοκαιρία θα επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις θα εντοπίζονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, σε ημιορεινά τμήματα της Κεντρικής Ελλάδας και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Πυκνές θα είναι οι χιονοπτώσεις στην Ανατολική Μακεδονία και κυρίως στη Θράκη, οι οποίες θα επηρεάσουν πεδινές περιοχές στα βορειότερα τμήματα των περιοχών αυτών καθώς και πεδινά τμήματα του Έβρου.Στον χάρτη 3, δίνεται το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος χιονιού στη χώρα μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής 17/12.

Τοπικά θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μεγάλη πτώση της τάξης των 8-12 βαθμών σε ολόκληρη τη χώρα.

meteo3.jpg
Εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος χιονιού στη χώρα μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής 17/12, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.