ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Μετεωρολογική «βόμβα» από τον Θοδωρή Κολυδά – Έρχεται σιβηρικός αντικυκλώνας!

Καιρός: Μετεωρολογική «βόμβα» από τον Θοδωρή Κολυδά – Έρχεται σιβηρικός αντικυκλώνας!

Καιρός: Πρωτοφανές κύμα ψύχους θα σαρώσει τη χώρα τις επόμενες ώρες – Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν: Ο υδράργυρος θα πέσει ακόμα και στους -23 βαθμούς ΚελσίουΧιόνια θα πέσουν ακόμα και στην Αθήνα - Πού θα χτυπήσει ο σιβηρικός αντικυκλώνας

Το νέο κύμα κακοκαιρίας που έρχεται από τη Ρωσία με το όνομα «Αριάδνη», αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα τις επόμενες ώρες, με βροχές, χιόνια και θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν. Μάλιστα, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως η κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου της Πρωτοχρονιάς ήταν απλά τα προεόρτια του χιονιά που αναμενέται να χτυπήσει τη χώρα.

Πού θα χτυπήσει ο σιβηρικός αντικυκλώνας

Από το βράδυ της Πέμπτης (05/01/2017) μέχρι την αρχή της επόμενης εβδομάδας, ένα ψυχρό κύμα που έρχεται από τη Σιβηρία θα περάσει από την Ελλάδα φέρνοντας χιόνια και πολικές θερμοκρασίες. Όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία, η θερμοκρασία στην Αθήνα θα πέσει κάτω από το μηδέν για σχεδόν τρία 24ωρα, ενώ η αίσθηση του ψύχους θα είναι -10 βαθμοί Κελσίου. Όσο για τις περιοχές της χώρας που έχουν παραδοσιακά τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, η αίσθηση του ψύχους αναμένεται να ξεπεράσει τους -25 βαθμούς.

Κι όμως! Ο υδράργυρος θα δείξει -23 βαθμούς!

Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες των ημερών θα σημειωθούν στα μεγάλα υψόμετρα, εκεί που βρίσκονται τα χιονοδρομικά κέντρα. Στο Καϊμακτσαλάν, ο υδράργυρος το Σάββατο θα πέσει στους -23 βαθμούς.

Κολυδάς: Η κακοκαιρία θα είναι πιο βαριά από την Πρωτοχρονιά

Ο υποδιοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς είπε στο «Έθνος» ότι η κακοκαιρία που έρχεται θα είναι πιο βαριά από αυτήν της Πρωτοχρονιάς.

«Έχει ενεργοποιηθεί ο σιβηρικός αντικυκλώνας, ο οποίος φέρνει τα κύματα ψύχους στην Ελλάδα. Με αυτό το βορειοανατολικό ρεύμα έρχονται ψυχρές μάζες από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτός ο αντικυκλώνας είναι που έφερε και τους χιονιάδες του 2002, του 2004 και του 2008. Από το 2008 και μετά σταμάτησε και το αποτέλεσμα ήταν οι επόμενοι χειμώνες να μην είναι απόλυτα φυσιολογικοί» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Ο σιβηρικός αντικυκλώνας φέρνει το δριμύ ψύχος αλλά τα χιόνια θα έρθουν ως αποτέλεσμα της διασταύρωσής του με βαρομετρικά χαμηλά που προέρχονται από την κεντρική Μεσόγειο. «Αυτό το χαμηλό κινείται ανατολικά και φέρνει την υγρασία που χρειάζεται για να χιονίσει» τόνισε.

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τον χιονιά που θα σαρώσει τη χώρα μας

Πότε θα χιονίσει στην Αθήνα

Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, τα πρώτα χιόνια θα πέσουν στη Βόρεια Ελλάδα την Πέμπτη και σταδιακά η κακοκαιρία θα επεκταθεί νοτιότερα και ανατολικότερα. «Την Πέμπτη θα χιονίσει στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα πρώτα χιόνια στην Αθήνα θα πέσουν το απόγευμα της Παρασκευής. Το Σάββατο η χιονόπτωση θα είναι συνεχής, ενώ την Κυριακή και τη Δευτέρα ο χιονιάς θα συνεχιστεί αλλά πιο ελαφρά» κατέληξε ο κ. Κολυδάς.

Προσοχή στα θερμόμετρα

Ο υποδιοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας επισημαίνει ότι τις ημέρες που χιονίζει, τα θερμόμετρα μπορούν να ξεγελάσουν τους μετεωρολόγους αφού, αν δεν καθαριστούν σωστά, έχουν την τάση να δείχνουν χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις πραγματικές. «Όταν παγώσει ένα θερμόμετρο δεν μετράει τη θερμοκρασία του αέρα αλλά αυτήν του χιονιού. Από τις μετρήσεις που έχουμε κάνει προκύπτει ότι η διαφορά μεταξύ των δύο είναι περίπου 6 βαθμοί» εξήγησε.

Δείτε εδώ πού και πότε θα χτυπήσει ο χιονιάς

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για το πρωτοφανές κύμα ψύχους που θα σαρώσει τη χώρα

Δείτε εδώ τι λέει ο Σάκης Αρναούτογλου για τον χιονιά