ΚΑΙΡΟΣ

«Αγριεύει» ο καιρός με χιόνια και μποφόρ: Όλα όσα πρέπει να προσέξετε

«Αγριεύει» ο καιρός με χιόνια και μποφόρ: Όλα όσα πρέπει να προσέξετε

Τσουχτερό κρύο, θυελλώδεις άνεμοι και χιονοπτώσεις ακόμη και στα ορεινά της Αττικής, συνθέτουν το σκηνικό του καιρού τις τελευταίες ώρες, με την «Πηνελόπη» να σαρώνει ήδη την Ελλάδα, δημιουργώντας προβλήματα σε πολλές περιοχές.

Ο καιρός «αγρίεψε» απότομα την Πέμπτη και ο υδράργυρος σημείωσε μεγάλη πτώση, αιφνιδιάζοντας τους πάντες -με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν μάλιστα ότι η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα έπεσε κατά 14 βαθμούς μέσα σε μόλις 24 ώρες! Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι από τις πρώτες κιόλας ώρες που η «Πηνελόπη» έκανε την εμφάνισή της, προκάλεσε προβλήματα σε πολλούς δρόμους ανά την Ελλάδα.

Αν λάβουμε δε υπόψη μας την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, που θέλει το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα να συνεχίζεται και την επόμενη εβδομάδα, τότε γίνεται σίγουρα σαφές πως πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας σε ό,τι αφορά το θέμα της ασφαλούς οδήγησης και του ελέγχου του αυτοκινήτου μας -πόσo μάλλον των ελαστικών που χρησιμοποιούμε!

Τι αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ώρες

Ποιες είναι, λοιπόν, οι καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν στη χώρα τις επόμενες ώρες; Τι πρέπει να προσέξουν οι οδηγοί και όσοι πεζή κινούνται;

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός θα παραμείνει άστατος και άκρως χειμωνιάτικος μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα, η χώρα φαίνεται πως θα μπει «στο ψυγείο» αφού ο υδράργυρος αναμένεται να «πέσει» και άλλο τις επόμενες ώρες.

Πιο αναλυτικά, καθώς οι ώρες περνούν, το κύμα ψύχους -και δη το χιόνι- θα επηρεάζει όλο και πιο πολύ τα χαμηλά υψόμετρα, τόσο στη βόρεια όσο και στην και κεντρική Ελλάδα, ενώ οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν ισχυροί, με ένταση που θα «αγγίξει» τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο. Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι εκτός από χιονοπτώσεις, σύμφωνα με την πρόβλεψη του καιρού, αναμένεται να σημειωθεί και παγετός σε πολλές περιοχές. Ως εκ τούτου απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, κυρίως στην οδήγηση, καθώς ο παγετός δημιουργεί έντονη ολισθηρότητα στο έδαφος. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να οχυρώσουμε το όχημά μας με την τοποθέτηση χειμερινών ελαστικών Goodyear διασφαλίζοντας την ασφάλεια στις μετακινήσεις μας για την επόμενη περίοδο.

Όλα όσα πρέπει να προσέξετε

Με το σκηνικό του καιρού να παραμένει «αγριεμένο», δεν υπάρχει αμφιβολία πως όσοι αναμένεται να κινηθούν τις επόμενες ώρες στους δρόμους της χώρας, καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Είναι σίγουρα σημαντικό, λοιπόν, να ακολουθήσουν τις βασικές οδηγίες για ασφαλή οδήγηση τον Χειμώνα και φυσικά, να διασφαλίσουν ότι τα οχήματά τους μπορούν να κινηθούν χωρίς προβλήματα, ακόμη και στις πιο ψυχρές καιρικές συνθήκες με την χρήση χειμερινών ελαστικών.

Ήδη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, ενώ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω παραμέτρους αν σκοπεύετε να μετακινηθείτε με το όχημά σας ή θέλετε να πραγματοποιήσετε ένα ασφαλές και ξεκούραστο ταξίδι τις επόμενες ημέρες.

1. Δώστε μεγάλη προσοχή στα ελαστικά σας


Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που αφορά στην οδήγηση τον Χειμώνα είναι το θέμα των ελαστικών. Δεν χρειάζεται να περιμένετε πάντα τα χιόνια και τις βροχές, για να φροντίζετε για τα λάστιχά σας.

Αν δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα, είναι καλό να γνωρίζετε ότι τα χειμερινά ελαστικά είναι κατάλληλα για ψυχρές καιρικές συνθήκες και θερμοκρασίες κάτω από 7°C. Υπάρχουν φυσικά και τα ελαστικά για όλες τις εποχές, τα οποία προσφέρουν καλή απόδοση καθόλη τη διάρκεια του έτους Το σίγουρο είναι, όμως, πως τα χειμερινά ελαστικά είναι ιδανικά -και απαραίτητα- για όσους ζουν σε περιοχές που πλήττονται συχνά από έντονα καιρικά φαινόμενα, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση, σε ό,τι αφορά στα ελαστικά σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα φθαρμένα λάστιχα μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα. Αναζητείστε , λοιπόν, premium προϊόντα που προσφέρουν ποιότητα και αξιοπιστία και τα οποία εμπιστεύονται κορυφαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, όπως τα Goodyear.

2. Ελέγξτε την κατάσταση του οχήματος σας

Καλό είναι, επίσης, να προχωρήσετε άμεσα στον έλεγχο του αυτοκίνητου σας, προκειμένου να διασφαλίσετε ότι θα φτάσετε με ασφάλεια στον προορισμό σας Μην παραλείψετε, λοιπόν, να επισκεφτείτε ένα εξειδικευμένο συνεργείο ή βουλκανιζατέρ προκειμένου να ελέγχετε την γενική κατάσταση του αυτοκινήτου σας από τα ελαστικά, φρένα και τις αναρτήσεις έως τους υαλοκαθαριστήρες . Όλα έχουν σημασία όταν οδηγείτε με βροχές, χιόνια, ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό!

3. Αποφύγετε τα «επικίνδυνα» σημεία

Φυσικά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφεύγετε τα «επικίνδυνα» σημεία κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Μην διασχίζετε χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, όταν σημειώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Καλό είναι, επίσης, να αποφεύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν!

4. Τηρήστε τον ΚΟΚ και τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων

Τέλος, μην ξεχνάτε να ακολουθείτε πιστά τον ΚΟΚ και τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων -όπως της Τροχαίας- καθώς και να παρακολουθείτε τις εξελίξεις αναφορικά με την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών. Μην ξεπερνάτε τα όρια ταχύτητας, προσέξτε τις προσπεράσεις και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον δρόμο και τις καιρικές συνθήκες όταν οδηγείτε τη νύχτα.


Η «Πηνελόπη» είναι εδώ, λοιπόν, και αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί πριν, αλλά και αφότου πιάσετε το τιμόνι. Τα προβλήματα που σημειώνονται ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας -ειδικότερα σχετικά με την κυκλοφορία των οχημάτων- δείχνουν πως είναι σημαντικό να ακολουθείτε όλες τις συμβουλές για ασφαλή οδήγηση και κυρίως, να μην ξεχάσετε να δώσετε βάση στα ελαστικά σας επιλέγοντας τα κατάλληλα.