ΕΛΛΑΔΑ

Κώστας Φρουζής: «Το φάρμακο έχει στοχοποιηθεί»

Κώστας Φρουζής: «Το φάρμακο έχει στοχοποιηθεί»

«Καμπανάκι» κινδύνου για τα νέα μέτρα που «τιμωρούν» τον κλάδο των φαρμακοποιών κρούει ο νέος γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Φρούζης, κάνοντας μάλιστα λόγο για μέτρα που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.

«Το φάρμακο έχει στοχοποιηθεί σε υπερβολικό βαθμό, καθώς σε αυτό έχει επικεντρωθεί η πολιτική για τη μείωση των δαπανών», σημειώνει ο κ. Φρουζής.

Ο νέος ΓΓ του ΣΦΕΕ εκτιμά ότι με την κατάθεση του πρόσφατου νομοσχεδίου κατακεραυνώνεται η πολυεθνική και ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ενώ δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στον πολίτη και στην πρόσβαση στην θεραπεία.

«Στην πραγματικότητα η φαρμακευτική δαπάνη είναι ένα μικρό μέρος των συνολικών δαπανών υγείας. Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων για το 2011 αποτελεί το 16% των συνολικών δαπανών υγείας, δηλαδή ανήλθε στα 3,6 δισ. ευρώ, ενώ στα συνολικά κόστη των νοσοκομείων μόνο το 13% αντιπροσωπεύει το φάρμακο.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΣΦΕΕ «η φαρμακοβιομηχανία σηκώνει ένα τρομερά δυσανάλογο βάρος και δεν μπορεί να αλλάξει άλλο. Αυτή είναι η τελευταία χρονιά τονίζει ο κ. Φρουζής.

«Για τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας τα τελευταία δύο χρόνια φαίνεται σαν να γίνεται προσπάθεια να τιμωρηθεί ο κλάδος. Έγιναν λάθη κατά το παρελθόν, αλλά δεν είναι ο κύριος υπαίτιος για την αύξηση των δαπανών υγείας. Πρέπει να βρούμε το σωστό μείγμα πολιτικής», ξεκαθαρίζει ο κ. Φρουζής.