ΕΛΛΑΔΑ

Στο Μισθοδικείο οι μειώσεις των αποδοχών των δικαστικών

Στο Μισθοδικείο οι μειώσεις των αποδοχών των δικαστικών

Σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, δύο συνθέσεις του Μισθοδικείου (με προέδρους την αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαρία Σάρπ και τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Γεώργιο Χρυσικό) έκριναν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι μειώσεις των αποδοχών των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών είναι αντισυνταγματικές.

Την ίδια στιγμή, μία άλλη τρίτη σύνθεση του Μισθοδικείου, έκρινε συνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών των δικαστών.

Συγκεκριμένα, οι δύο συνθέσεις του Μισθοδικείου που έκριναν αντισυνταγματικές τις μειώσεις αποφάνθηκαν ότι οι τρεις εξουσίες (εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική) είναι ισότιμες και κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπάρχουν μεταξύ τους διακρίσεις, πολύ περισσότερο όταν το Σύνταγμα επιφυλάσσει για το δικαστικό κλάδο ειδική μισθολογική μεταχείριση.

Ακόμη, οι δύο αυτές συνθέσεις επεσήμαναν ότι οι συνολικές περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των δικαστών είναι υπερβολικά μεγάλες, καθώς είναι πάνω από το 50%. Το ύψος των περικοπών, σύμφωνα με τα μέλη των δύο αυτών συνθέσεων του Μισθοδικείου, ξεπερνά τα ανεκτά όρια περικοπών λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

MIS2

Παράλληλα, σε μία από τις δύο αυτές συνθέσεις, που τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας της μείωσης των αποδοχών, κρίθηκε ότι με τις περικοπές παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς οι αποδοχές των βουλευτών πρέπει να είναι ίσες με αυτές των δικαστικών, όπως επίσης, κρίθηκε ότι παραβιάζεται και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ερμηνευόμενη κάτω από το πρίσμα της Ευρωπαϊκής νομολογίας.

Από την άλλη πλευρά, η τρίτη σύνθεση, με πρόεδρο τoν αντιπρόεδρο του συμβουλίου της Επικρατείας Δημοσθένη Πετρούλια, έκρινε ότι οι μειώσεις των αποδοχών, υπό τις παρούσες οικονομικές συγκυρίες είναι ανεκτές και δεν παραβιάζουν καμία συνταγματική διάταξη.

Να σημειωθεί ότι σε καμία από τις συνθέσεις του Μισθοδικείου δεν έχει γίνει μέχρι τώρα η τελική ψηφοφορία, έτσι ώστε να είναι γνωστός ο αριθμός αυτών που συγκροτούν την πλειοψηφία και αυτών οι οποίοι είναι στην μειοψηφία. Κατά συνέπεια θα υπάρξουν και άλλες διασκέψεις, ενώ το ζήτημα των περικοπών απασχολεί έξι συνθέσεις του Μισθοδικείου.

MIS3

Αναγκαίο είναι να επισημανθεί ότι στο Μισθοδικείο συμμετέχουν καθηγητές των Νομικών Σχολών της χώρας, δικαστές και δικηγόροι. Επίσης, όταν συζητείται αγωγή δικαστή της ποινικής και πολιτικής Δικαιοσύνης (αρεοπαγίτη, εφέτη, κ.λπ.) προεδρεύει ο πρόεδρός ή αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και όταν συζητείται αγωγή δικαστή της Διοικητικής Δικαιοσύνης (συμβούλου Επικρατείας, διοικητικού εφέτη, κ.λπ.) προεδρεύει ο πρόεδρος ή αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Εάν τελικά επικρατήσει η κρίση ότι η μείωση των αποδοχών των δικαστικών είναι αντισυνταγματική, τότε οι αποδοχές τους θα επανέλθουν στο ύψος προ του δεύτερου Μνημονίου (Ιούλιος 2012).

Τέλος, στο Μισθοδικείο έχουν προσφύγει δικαστικές Ενώσεις και δικαστές.

Διαβάστε επίσης:

Χαρ. Αθανασίου: Θα αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των δικαστικών