ΕΛΛΑΔΑ

Σε εξέλιξη σύσκεψη για τον καταυλισμό των Ρομά στο Χαλάνδρι

Σε εξέλιξη σύσκεψη για τον καταυλισμό των Ρομά στο Χαλάνδρι

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη, στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου, στην οποία συμμετέχουν, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Καραμένος, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ο πρόεδρος του καταυλισμού των Ρομά Στέλιος Καλαμιώτης και εισαγγελέας.

Πρόθεση των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι σήμερα να κατεδαφισθούν 12 από τα 67 κτίσματα, καθώς -σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση- είναι ακατοίκητα. Τα συγκεκριμένα κτίσματα φέρονται σαν ακατοίκητα, διότι κανένας δεν τα εκπροσώπησε στην πολυετή δικαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει με τους διεκδικητές-ιδιοκτήτες της έκτασης. Στην πραγματικότητα, όμως, τα κτίσματα αυτά κατοικούνται από οικογένειες τσιγγάγων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για τα 12 κτίσματα -που φέρονται ακατοίκητα- και για 33 άλλα που αποδεδειγμένα κατοικούνται, υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που τα χαρακτηρίζουν κατεδαφιστέα. Για άλλα 22 κτίσματα εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών που διενεργεί Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Τσιγγάνων, στον καταυλισμό του Χαλανδρίου κατοικούν 80 οικογένειες. Πενήντα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και ειδικότερα στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς και στο 4ο, 7ο και 10ο Δημοτικό Χαλανδρίου. Μεγάλος αριθμός των συγκεκριμένων Ρομά είναι, επίσης, δημότες Χαλανδρίου.

Πρόθεση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι οι Ρομά να μετεγκατασταθούν στον 'Ορος Πατέρα, στα Μέγαρα, σε απομονωμένη έκταση στην παλαιά αμερικανική βάση. Ήδη, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει εγκαταστήσει εκεί 20 σπίτια, από τα παλαιά αντισεισμικά λυόμενα. Οι τσιγγάνοι από την πλευρά τους ζητούν να μετεγκατασταθούν σε άλλη περιοχή πίσω από το Νομισματοκοπείο, όπου σήμερα φιλοξενείται γήπεδο ποδοσφαίρου -για το οποίο όμως, όπως για την πλειονότητα των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, εκκρεμεί άδεια λειτουργίας. Το συγκεκριμένο γήπεδο είναι αυτή τη στιγμή παράνομο.

Για το θέμα ης μετεγκατάστασης των τσιγγάνων, ο πρώην γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Καλογερόπουλος, παραπέμπεται στις 8 Οκτωβρίου για παράβαση καθήκοντος, επειδή δεν εκτέλεσε την απόφαση κατεδάφισης.

Σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάστασή τους στο Όρος Πατέρα, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μεγαρέων είχε εκδώσει -με την προηγούμενη δημοτική αρχή- αρνητική απόφαση, η οποία -σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση- είχε στη συνέχεια ανακληθεί και ο δήμος είχε αποδεχθεί τη μετεγκατάστασή τους.

Διαβάστε επίσης:

Κλειστά και τα δύο ρεύματα στη Λ. Μεσογείων (pics&vid)

Επεισοδιακή εκκένωση καταυλισμού Ρομά στο Χαλάνδρι (vid)