ΕΛΛΑΔΑ

Αυτές θα είναι οι συντάξεις μέχρι το 2021

Αυτές θα είναι οι συντάξεις μέχρι το 2021

«Κλείδωσαν» οι συντάξεις που θα καταβάλλονται από τα ασφαλιστικά ταμεία από την 1η Ιανουαρίου 2015 και για τα επόμενα επτά χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής, το ποσό της βασικής σύνταξης διαμορφώνεται στα 360 ευρώ για το 2015 το οποίο μέχρι το 2021 θα φτάσει τα 375 ευρώ. Στο ποσό αυτό θα προστίθεται η αναλογική σύνταξη που συνδέεται με τα έτη ασφάλισης.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας την Κυριακή στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega είπε ότι ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας: «δεν αναλαμβάνει τη θέση για να μετατρέψει το ασφαλιστικό ταμείο σε φιλανθρωπικό καθώς κάθε μήνα θα πρέπει να εξασφαλίζεται η καταβολή 2.600.000 συντάξεων».

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι μετά την ενοποίηση των 25 ταμείων το σύστημα έχει γίνει βιώσιμο.

«Το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα απολαμβάνει ένα από τα πιο σύγχρονα και διαφανή συστήματα επικουρικής σύνταξης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ποσό της βασικής σύνταξης θα αναπροσαρμόζεται στη βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν θα υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Το νέο σύστημα θα τίθεται σταδιακά σε ισχύ, καθώς προβλέπεται μεταβατική περίοδος με βάση τον νόμο 3863/2010.

Τα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι είναι:

  • Ο τρόπος υπολογισμού θα είναι κοινός στο Δημόσιο και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή θα υπάρξει ένα ενιαίο μοντέλο.
  • Τα χρόνια ασφάλισης θα υπολογιστούν με ένα μεικτό σύστημα. Για τα χρόνια μέχρι το τέλος του 2010 ισχύει ο παλαιός τρόπος υπολογισμού, δηλαδή το κάθε Ταμείο εφαρμόζει το δικό του σύστημα. Τα χρόνια μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα, δηλαδή από το άθροισμα της βασικής και της αναλογικής σύνταξης.

Ξεμπλοκάρουν 31.250 εφάπαξ

Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις στην καταβολή του εφάπαξ, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι έως το τέλος του έτους θα ξεμπλοκάρουν 31.250 εφάπαξ με τα 420 εκατ. που πάνε στα Ταμεία από το υπουργείο Οικονομικών. Τα εφάπαξ αυτά δεν θα δοθούν με το νέο μαθηματικό τύπο καθώς είναι ληξιπρόθεσμα και θα δοθούν με το παλαιό σύστημα.

Νέος υπολογισμός σύνταξης

Σχετικά με το σύστημα συνταξιοδότησης που θα ισχύσει από 1/1/2015 διαβεβαίωσε ότι δεν θα επηρεάσει όσους είναι σήμερα συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση των Ταμείων θα υπάρξει στις 15 Νοεμβρίου για πρώτη φορά με τις αναλογιστικές μελέτες που θα απαντήσουν κατά πόσο είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό έως το 2060.

«Τα πρώτα στοιχεία των αναλογιστικών μελετών είναι ενθαρρυντικά», ανέφερε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα Ταμεία σημείωσε ότι το 84% των χρεών είναι από την περίοδο της ευημερίας. «Μόλις τον Αύγουστο χαρτογραφήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα και τα οποία τον Αύγουστο έφτασαν τα 10,5 δισ. ευρώ».

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις επικείμενες ανακοινώσεις για το πρόγραμμα Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τονίζοντας ότι αρχικά αφορά πολίτες από 13 δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων, την Έδεσσα, Γρεβενά, Καλλιθέα, το Μεσολόγγι, την Τρίπολη, τη Σύρο, τη Σάμο και του δήμου Μαλεβιζίου Κρήτης.

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθούν την Τρίτη παρουσία και του Πρωθυπουργού. Όπως έγινε γνωστό, προβλέπεται η καταβολή 4.800 ευρώ ετησίως για μία οικογένεια χωρίς εισόδημα με δύο ανήλικα παιδιά, ενώ το πρόγραμμα αφορά και εκείνους που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα καθώς θα λαμβάνουν το εισόδημα που υπολείπεται.

Ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, ενώ όπως είπε οι αιτήσεις θα γίνονται από το Δεκέμβριο με σκοπό οι καταβολές να γίνουν εντός του α' εξαμήνου του 2015.

Η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος αναμένεται να γίνει στο τέλος του 2015, αρχές 2016.

Διαβάστε επίσης: