ΚΟΣΜΟΣ

Οι Κούρδοι αυτονομιστές που ευθύνονται για το μακελειό στην Άγκυρα προειδοποιούν τους τουρίστες!

Οι Κούρδοι αυτονομιστές που ευθύνονται για το μακελειό στην Άγκυρα προειδοποιούν τους τουρίστες!

H κουρδική αυτονομιστική οργάνωση ΤΑΚ («Γεράκια για την απελευθέρωση του Κουρδιστάν») ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα - Προειδοποιεί τους τουρίστες - Με 17 συλλήψεις ολοκληρώνεται η έρευνα.

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωσή της, η επίθεση στην τουρκική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα στις πολιτικές του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, η κατηγορεί τον επικεφαλής του τουρκικού Κράτους ότι χειραγωγεί τις διεθνείς δυνάμεις εναντίον του κουρδικού λαού, προειδοποιώντας ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις.

«Την 17η Φεβρουαρίου, μία επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκε στις 18.30 (τοπική ώρα) στους δρόμους της Άγκυρας από έναν μαχητή καμικάζι εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής με στρατιώτες της φασιστικής τουρκικής δημοκρατίας», επιβεβαιώνεται χαρακτηριστικά.

Η ΤΑΚ γνωστοποιεί επιπλέον ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν ένας 26χρονος Τούρκος, γεννηθείς στην πόλη Βαν στην ανατολική Τουρκία.

Προειδοποίηση σε τουρίστες

H κουρδική αυτονομιστική οργάνωση TAK που πρόσκειται στους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), δεν παρέλειψε μάλιστα να προειδοποιήσει τους ξένους τουρίστες για τον κίνδυνο που διατρέχουν εάν επισκεφθούν την Τουρκία.

«Ο τουρισμός (…) είναι ένας στόχος που θέλουμε να καταστρέψουμε. Συμβουλεύουμε τους ξένους και Τούρκους τουρίστες να μην επισκέπτονται τις τουριστικές περιοχές της Τουρκίας» σημειώνουν τα «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν» στην ανακοίνωση που ανήρτησαν στον ιστότοπό τους, προειδοποιώντας επιπλέον ότι εκείνοι δεν θα είναι «υπεύθυνοι για όσους πεθάνουν στις επιθέσεις που θα διαπράξουν σε αυτούς τους τομείς».

Σημειώνεται ότι η οργάνωση είχε πρόσφατα αναλάβει την ευθύνη για μια επίθεση με όλμους εναντίον του δεύτερου μεγαλύτερου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.

Στην επίθεση της Άγκυρας ένα όχημα όπου είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά ανατινάχθηκε δίπλα σε στρατιωτικά λεωφορεία, ενώ περίμεναν τον πράσινο σηματοδότη να ανάψει σε δρόμο της τουρκικής πρωτεύουσας.

Δεκαεπτά συλλήψεις για την επίθεση – «Η έρευνα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί»

Στο μεταξύ, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε συνολικά 17 υπόπτους για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο κέντρο της Άγκυρας, στοιχίζοντας τη ζωή σε 28 ανθρώπους, ενώ όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση, «η έρευνα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί».

Τα πρόσωπα αυτά, οι ταυτότητες των οποίων δεν έχουν αποκαλυφθεί, συνελήφθησαν σε επτά επαρχίες της χώρας, την ίδια ώρα που οι δυνάμεις της τάξης εξακολουθούν να καταζητούν έναν ύποπτο, διευκρίνισε ο επικεφαλής της εισαγγελίας της Άγκυρας Χαρούν Κονταλάκ, τον οποίο επικαλείται το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Υπενθυμίζεται ότι χθες (18/2) ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ήδη ανακοινώσει 14 από τις συλλήψεις αυτές.

«Ήδη η έρευνα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Κονταλάκ, συμπληρώνοντας: «Οι κρατικοί αξιωματούχοι θα κάνουν σύντομα τις απαραίτητες ανακοινώσεις».

Χθες, λιγότερο από 24 ώρες μετά την επίθεση, ο Ερντογάν και ο πρωθυπουργός του Αχμέτ Νταβούτογλου είχαν υποστηρίξει πως η επίθεση σχεδιάστηκε από τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και από την πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των κούρδων μαχητών της Συρίας.

«Η επίθεση έχει άμεση σχέση με τις YPG», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νταβούτογλου στους δημοσιογράφους.

O αρχηγός του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) - ένοπλο σκέλος του οποίου είναι οι YPG - Σάλεχ Μούσλιμ, και ένας αξιωματούχος του PKK, ο Τζεμίλ Μπαγίκ, διέψευσαν πάντως τις κατηγορίες αυτές.

Ο Νταβούτογλου μετέβη σήμερα το πρωί στον τόπο της επίθεσης, η οποία είχε στόχο λεωφορεία που μετέφεραν στρατιωτικούς, ακριβώς δίπλα από το γενικό επιτελείο του στρατού και το κοινοβούλιο παρουσία των υπουργών Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ και Εσωτερικών Εφκάν Αλά, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο πρωθυπουργός απέθεσε στο πεζοδρόμιο κόκκινα γαρύφαλλα.

Υπενθυμίζεται ότι ο οδηγός του παγιδευμένου αυτοκινήτου ταυτοποιήθηκε ως ένας 23χρονος Σύρος, ο Σαλίχ Νετσάρ, ο οποίος φέρεται ότι πρόσκειται στις YPG. Πολλές τουρκικές εφημερίδες ανέφεραν ότι ταυτοποιήθηκε χάρη στα δακτυλικά αποτυπώματά του, καθώς είχε δακτυλοσκοπηθεί όταν έφτασε στην Τουρκία ως πρόσφυγας.

Ερντογάν: Τρομοκρατική οργάνωση το PYD των Κούρδων της Συρίας - Kαμία αμφιβολία για το ρόλο τους στην επίθεση

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως τον θλίβει η άρνηση της Δύσης να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και πως θα μιλήσει αργότερα σήμερα τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για το πώς τους βοήθησαν τα αμερικανικά όπλα.

«Πριν από μήνες στη συνάντησή μου μαζί του (με τον Ομπάμα) τού είπα πως οι ΗΠΑ προμηθεύουν όπλα. Έφθασαν τρία αεροπορικά φορτία, τα μισά κατέληξαν στα χέρια του Νταές (Ισλαμικό Κράτος) και τα μισά στα χέρια του PYD», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας: «Η επιμονή των Δυτικών (να μην χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση το PYD) μας θλίβει».

Η τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ομπάμα είναι προγραμματισμένη για τις 17:00 (ώρα Ελλάδας).

Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης πως δεν έχει «καμιά αμφιβολία» ότι η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας ευθύνεται για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που στοίχισε τη ζωή σε 28 ανθρώπους το βράδυ της Τετάρτης στο κέντρο της Άγκυρας.

«Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για το γεγονός ότι αυτοί που διέπραξαν αυτή την επίθεση είναι οι YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) και το PYD», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Σχετικές ειδήσεις