ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από ρουκέτες που έπεσαν από τη Συρία

Τουρκία: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από ρουκέτες που έπεσαν από τη Συρία

Ο τουρκικός στρατός απάντησε στα πυρά στα σύνορα της χώρας με τη Συρία -Δεκαοκτώ κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν στη Συρία.

Τουλάχιστον 4 Σύροι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών 3 παιδιά, όταν ρουκέτες, που εβλήθησαν από περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, έπληξαν κοιτώνα δασκάλων στην πόλη Κιλίς της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Τουλάχιστον 8 άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε Σύροι και ένας Τούρκος, τραυματίστηκαν όταν οι πέντε ρουκέτες έπληξαν την περιοχή.

Παράλληλα, ρουκέτα έπληξε και την τουρκική επαρχία Χατάι, η οποία σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu προήλθε από περιοχή που ελέγχεται από τον συριακό στρατό.

Ο τουρκικός στρατός απάντησε στα πυρά στα σύνορα της χώρας με τη Συρία.

Στο μεταξύ, δεκαοκτώ Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν προσπάθησαν να διαφύγουν στη Συρία από την τουρκική μεθοριακή πόλη Νουσαϊμπίν.

Σύμφωνα με πηγές, οι δυνάμεις ασφαλείας διενεργούσαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Νουσαϊμπίν όταν ξέσπασαν συγκρούσεις, καθώς μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) προσπάθησαν να φθάσουν στην κοντινή συριακή πόλη Καμισλί.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του Καμισλί τελεί υπό τον έλεγχο της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας, η οποία, για την Άγκυρα, συνδέεται με το εκτός νόμου PKK.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν υποστηρίξει τις YPG στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, δεν θεωρούν πως η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας είναι τρομοκρατική οργάνωση, μια στάση που έχει προκαλέσει ένταση με την Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατατάσσουν το PKK στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι, σημειώνονται οι πιο βίαιες συγκρούσεις από τη δεκαετία του '90 μετά τον τερματισμό της εκεχειρίας που τηρούσε το PKK για δυόμιση χρόνια και η οποία κατέρρευσε τον περασμένο Ιούλιο.

Την Κυριακή, μαχητές του PKK πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς στη Νουσαϊμπίν κατά τη διέλευση αστυνομικού οχήματος, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αστυνομικός και να τραυματιστούν άλλοι τρεις, δήλωσαν οι πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν επίσης με μαχητές στην πόλη Γιουκσέκοβα, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, χθες, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, σύμφωνα με το οποίο ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και ένας στρατιώτης τραυματίστηκε.

Μόνο το Σάββατο (προχθές), 15 μαχητές του PKK σκοτώθηκαν στις πόλεις Νουσαϊμπίν, Σιρνάκ και Γιουκσέκοβα, ανέφερε ο τουρκικός στρατός στην καθημερινή ενημέρωσή του για τις συγκρούσεις την Κυριακή.

Η κυβέρνηση έχει απορρίψει κάθε επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και έχει πει πως θα συντρίψει το PKK. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση αφότου το PKK πήρε τα όπλα το 1984.

Σχετικές ειδήσεις