ΚΟΣΜΟΣ

Αιφνίδια αποχώρηση της τρόικας από την Ουγγαρία

Αιφνίδια αποχώρηση της τρόικας από την Ουγγαρία

Παγωμένες είναι οι σχέσεις της τρόικας (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) με την Ουγγαρία , με αποτέλεσμα τα στελέχη της να αποχωρήσουν από την Βουδαπέστη νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Με αυτό τον τρόπο εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για το σχέδιο μεταρρύθμισης της ουγγρικής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι αντιπροσωπείες "έφυγαν από τη Βουδαπέστη τα ξημερώματα, προτού ολοκληρωθούν οι συνομιλίες", ανέφερε στην ιστοσελίδα του το οικονομικό περιοδικό HVG.

Ο Αμαντέου Αλταφάζ, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου για οικονομικά θέματα Όλι Ρεν, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι Βρυξέλλες διέκοψαν τις συνομιλίες γιατί δεν είχαν λάβει καμία διαβεβαίωση για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το νέο νόμο που θα ρυθμίζει θέματα της κεντρικής τράπεζας.

Σύμφωνα με άλλα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης, όπως τα Origo και Index, που επικαλούνται πηγές των Βρυξελλών, της Ουάσινγκτον και της Βουδαπέστης, οι συνομιλίες διακόπηκαν εξαιτίας του νομοσχεδίου που κατατέθηκε την Τετάρτη στο ουγγρικό κοινοβούλιο και το οποίο εκφράζονται φόβοι ότι θα υπονομεύσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Η Ουγγαρία είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και την ΕΕ ζητώντας οικονομική στήριξη ύψους 15-20 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσει τη σοβαρή κρίση που αντιμετωπίζει.