ΚΟΣΜΟΣ

Οι Βρετανοί προετοιμάζονται για «σκληρό» Brexit… αδειάζοντας τα σούπερ-μάρκετ

Οι Βρετανοί προετοιμάζονται για «σκληρό» Brexit… αδειάζοντας τα σούπερ-μάρκετ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Αγαθά αξίας 4 δισεκατομμυρίων λιρών έχουν αποθηκεύσει οι Βρετανοί, υπό το φόβο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με έρευνα του φορέα παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Premium Credit.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.052 άνθρωποι. Σχεδόν ένας στους πέντε ερωτηθέντες δηλώνει ότι έχει ξεκινήσει να αυξάνει τα αποθέματα σε τρόφιμα, φάρμακα, αναψυκτικά και άλλα ποτά, δαπανώντας επιπλέον 380 λίρες. Το 74% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει αποθηκεύσει τρόφιμα, το 50% φάρμακα το 46% ποτά και αναψυκτικά.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, περίπου 800.000 άνθρωποι έχουν ξοδέψει περισσότερες από 1.000 λίρες ο καθένας, για τη δημιουργία αποθεμάτων πριν από την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου.

Παρόμοια έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί πριν από την πρώτη καταληκτική ημερομηνία του Brexit στις 31 Μαρτίου, έδειχνε ότι περίπου το 17% του πληθυσμού είχε ξοδέψει παραπάνω χρήματα για αποθέματα αγαθών, συνολικής αξίας 4,6 δισεκ. λιρών.

Πολλοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν πως μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία (no deal Brexit) θα επιφέρει προβλήματα και καθυστερήσεις στους εφοδιασμούς, με μεγάλους χρόνους αναμονής των φορτηγών στους τελωνειακούς ελέγχους. Πολλές εταιρείες, επίσης, φοβούνται καθυστερήσεις εφοδιασμών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian)

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις