ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Μακάβριο: Τεστ προβλέπει με 83% επιτυχία αν θα πεθάνεις στα επόμενα χρόνια

Μακάβριο: Τεστ προβλέπει με 83% επιτυχία αν θα πεθάνεις στα επόμενα χρόνια
Φωτογραφία από Pexels από το Pixabay

Στην έρευνα που συμμετείχαν 44.168 ενήλικες και οι προβλέψεις που έγιναν ήταν κατά 83% σωστές

Η τεχνολογία και ειδικά η ιατρική έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου... Σε τέτοιο επίπεδο που να μπορεί να προβλεφτεί με μεγάλη ακρίβεια το πότε μπορεί να πεθάνει ένας άνθρωπός. Μύθος ή πραγματικότητα; Το βέβαιον είναι ότι οι επιστήμονες το ψάχνουν αρκετά...

Δείτε για παράδειγμα την έρευνα που έκαναν Γερμανοί επιστήμονες σχετικά με τους βιοδείκτες στο αίμα που μπορούν να επηρεάσουν τις πιθανότητες θανάτου.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications στις 20 Αυγούστου, συμμετείχαν 44.168 ενήλικες, ευρωπαϊκής καταγωγής, ηλικίας 18 έως και 109 ετών.

Αρχικά τα δείγματά εξετάστηκαν για συμβατικούς παράγοντες θανάτου, όπως είναι η αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα κ.α, ενώ στη συνέχεια στην... εξίσωση μπήκαν βιοδείκτες σε μία νέα εξέταση αίματος όπου αναλύθηκαν 14 άλλοι παράγοντες, όπως είναι ο έλεγχος γλυκόζης κ.α.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα που είχαν, κάθε ένας από τους συμμετέχοντες πήρε μία βαθμολογία από το -2 έως και το 3, με τον υψηλότερο βαθμό να μεταφράζεται και σε περισσότερες πιθανότητες θανάτου μέσα στα επόμενα 2 έως και 16 χρόνια.

Δείτε εδώ τους πίνακες της έρευνας:

Στο διάστημα που μεσολάβησε, οι 44.168 ευρωπαίοι κλήθηκαν για νέες εξετάσεις και τότε διαπιστώθηκε πως 5.512 από αυτούς, οι οποίοι είχαν υψηλό βαθμό είχαν πεθάνει. Κάτι που είχε προβλεφτεί για τους περισσότερους σε ποσοστό 83%.

Όσοι όμως θελήσετε να κλείσετε ένα ραντεβού στο εξωτερικό για μία τέτοια πρόβλεψη, θα πρέπει να περιμένετε λίγο ακόμα.

Πρώτον γιατί το σχετικό τεστ βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία εξέλιξης και δεύτερον γιατί η επιτυχία του αυτή αφορά μόνο όσους τα αποτελέσματα δείχνουν οτι θα πεθάνουν μέσα στα επόμενα χρόνια. Κοινώς αν έχουν επιβαρυμένη την υγεία τους...

Η πρόβλεψη για διαστήματα μεγαλύτερα των 10 ετών, είναι πολύ πολύπλοκη ακόμα.