ΚΟΣΜΟΣ

Ανατροπή από τις ΗΠΑ: Δεν θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Συρία

Ανατροπή από τις ΗΠΑ: Δεν θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Συρία
AP Photo

Οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν πλήρως τα στρατεύματά τους από τις περιοχές της εμπόλεμης Συρίας όπου είναι ανεπτυγμένα και επιχειρούν, τόνισε ανώτερος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος ενημερώνοντας δημοσιογράφους και διευκρίνισε ότι περίπου 50 ως 100 στρατιωτικοί απλώς θα αναδιπλωθούν εντός συριακού εδάφους, δηλαδή θα απομακρυνθούν από περιοχές τις οποίες θα στοχοθετήσει η Τουρκία, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πάθουν κάτι.

«Αυτό δεν συνιστά αποχώρηση από τη Συρία», επέμεινε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, το αμερικανικό Πεντάγωνο τόνισε στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας ότι θα ήταν «κακή ιδέα» να υπάρξει κανονική εισβολή τουρκικών στρατευμάτων και ότι σε αυτή την περίπτωση, η Άγκυρα θα φέρει την ευθύνη για το ξέσπασμα ανθρωπιστικής κρίσης ή την αναζωπύρωση της δράσης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο αξιωματούχος διαβεβαίωσε πως η αναδίπλωση που αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ισοδυναμεί με «πράσινο φως» για να σφαγιαστούν οι Κούρδοι και επανέλαβε την προειδοποίηση του ενοίκου του Λευκού Οίκου ότι η Ουάσιγκτον θα πλήξει οικονομικά την Άγκυρα εάν υπερβεί τα εσκαμμένα, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ωστόσο ο αξιωματούχος είπε πως η Ουάσιγκτον δεν σκοπεύει να συγκρουστεί ανοικτά με την Τουρκία για «οποιαδήποτε ενέργεια κάνει στη Συρία».

Η Άγκυρα, τουλάχιστον «μέχρι τώρα», δεν έχει αρχίσει επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας όπως αναμένεται, πρόσθεσε.

Το Πεντάγωνο έλαβε μέτρα για να περιοριστεί η δράση της ΠΑ της Τουρκίας

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έλαβαν μέτρα για να περιορίσουν τη δράση της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τον κατάλογο των σχεδιαζόμενων συμμαχικών αεροπορικών αποστολών (air-tasking order, ATO), που χρησιμοποιείται από το Πεντάγωνο για τον συντονισμό των αεροσκαφών διαφόρων δυνάμεων που κάνουν εξόδους σε περιοχές επιχειρήσεων, καθώς και η διακοπή της ενημέρωσης της Άγκυρας για τη συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση (intelligence, surveillance, and reconnaissance, ISR) των αμερικανικών δυνάμεων που μάχονται εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Τα μέτρα που έλαβε το Πεντάγωνο μοιάζουν να είναι σχεδιασμένα προκειμένου ουσιαστικά να κλείσουν την τουρκική ΠΑ έξω από τον εν λόγω εναέριο χώρο.

ΑΠΕ, AFP, dpa, Reuters, Sputnik