ΚΟΣΜΟΣ

Εικόνες φρίκης στη Συρία: Φορτώνουν νεκρούς σε καρότσες–Μητέρες με νηστικά μωρά τρέχουν να γλιτώσουν

Εικόνες φρίκης στη Συρία: Φορτώνουν νεκρούς σε καρότσες–Μητέρες με νηστικά μωρά τρέχουν να γλιτώσουν
Associated Press

Σκηνές απόλυτου χάους συνθέτουν το σκηνικό που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στη Συρία. Η επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης», που συνεχίζεται για 6η συνεχόμενη ημέρα, έχει μετατραπεί σε ένα ατελείωτο λουτρό αίματος. Οι δρόμοι και τα νοσοκομεία γέμισαν νεκρούς και τραυματίες. Ακρωτηριασμένα παιδιά και μητέρες με τα νηστικά μωρά τρέχουν να γλιτώσουν από τις εχθροπραξίες των τουρκικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 160.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι εικόνες που τις τελευταίες ώρες κάνουν τον γύρο του κόσμου αποτυπώνουν την κόλαση που βιώνουν όσοι βρίσκονται στην περιοχή της βορειανατολικής Συρίας. Σε βίντεο ντοκουμέντο φαίνεται να χτυπούν φάλαγγα αμάχων οι οποίοι προσπαθούσαν να γλιτώσουν από την επίθεση που δέχεται η πόλη. Οι δρόμοι έχουν γίνει κόκκινοι από το αίμα των κατοίκων, ανάμεσά τους βρίσκονται και δημοσιογράφοι, όπως ο Σύρος ρεπόρτερ Saad Ahmed.

Στο βίντεο φαίνεται πώς συνάδελφοι του σέρνουν τους τραυματίες στον δρόμο και τους στοιβάζουν σε μία καρότσα.

Γονείς ουρλιάζουν, βρίσκονται σε απόγνωση. Ένας πατέρας λυγίζει και, όπως φαίνεται και στο βίντεο, πέφτει στο έδαφος αδυνατώντας να πιστέψει πώς θα θάψει και τον δεύτερο γιο του. Ο πρώτος είχε εκτελεστεί από τους τζιχαντιστές. Μητέρες βλέπουν τα παιδιά τους νεκρά, τα σκεπάζουν με κουβέρτες και φορτώνουν τα πτώματα τους σε μια καρότσα. Ξεσπούν σε λυγμούς.

«Κοιτάξτε την αδικία τους. Κοιτάξτε τι μας έκαναν» λέει ένας άνδρας στους δημοσιογράφους δείχνοντας τα τραύματα του.

Το νοσοκομείο της πόλης Τελ Τάμερ έχει γεμίσει παιδιά. «Πού είναι τα Ηνωμένα Έθνη; Ας έρθουν να δουν το αίμα των παιδιών μας στο πάτωμα. Τα κορίτσια μας χάθηκαν! Τα αγόρια μας χάθηκαν! Η δύναμη μας χάθηκε!» λέει υπάλληλος του νοσοκομείου Τελ Τάμερ.

Στο βίντεο φαίνεται η μικρή Σάρα που έχει χάσει το δεξί της πόδι και κλαίει στο κρεβάτι του νοσοκομείου. Δε γνωρίζει ακόμα ότι σκοτώθηκε και ο 12χρονος αδερφός της Μοχάμετ.

«Δεν υπάρχει στρατός εδώ, μόνο άμαχος πληθυσμός. Δεν υπάρχει ούτε ένας στρατιώτης» λέει ο θείος της μικρής Σάρα.

Μητέρες τρέχουν να γλιτώσουν

Μητέρες με τα νηστικά μωρά στην αγκαλιά τους τρέχουν για να γλιτώσουν από τη δίνη του πολέμου.

«Ο Ερντογάν θέλει τη γη μας. Ας την πάρει. Δεν αντέχουμε άλλο.» λέει μία Κούρδισα από το Κομπάνι, κρατώντας στην αγκαλιά της ένα από τα παιδιά της. «Έχω τέσσερα παιδιά, δύο κορίτσια και δύο αγόρια. Που να πάω; Πώς να γλιτώσω από τους βομβαρδισμούς. Όλοι εσάς ξυπνάτε το πρωί και έχετε νερό και γάλα για τα παιδιά σας. Εγώ με το ζόρι βρίσκω νερό για να τους φτιάξω γάλα» λέει.

Όπως φαίνεται και στο παραπάνω βίντεο, οι γυναίκες που εγκαταλείπουν την περιοχή δεν ξέρουν που πάνε, απλά φεύγουν από την εμπόλεμη ζώνη. Οπουδήποτε αλλού είναι καλύτερα από εδώ, λένε στους δημοσιογράφους καθώς απομακρύνονται.

Πόλη-φάντασμα το Ακτσακάλε

Και στη μεριά της Τουρκίας χύνεται αίμα αθώων. Το Ακτσάκαλε είναι πια πόλη φάντασμα. Σπίτια έχουν γίνει σουρωτήρι από σφαίρες και βόμβες.

«Αν πεθάνουμε, θα πεθάνουμε εδώ» λέει κάτοικος της πόλης.

«Ο Ερντογάν είναι υπεύθυνος για την γενοκτονία» λέει μια ηλικιωμένη γυναίκα ξεσπώντας σε λυγμούς.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες:

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 160.000 οι εκτοπισμένοι

Τον εκτοπισμό τουλάχιστον 160.000 ανθρώπων έχει προκαλέσει η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες με δελτίο Τύπου απηύθυνε έκκληση για «άμεση αποκλιμάκωση» και επαναλαμβάνει τη «μεγάλη ανησυχία του» σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης στη βόρεια Συρία.

Ο ίδιος «προτρέπει όλες τις πλευρές να επιλύσουν τα προβλήματά τους με ειρηνικό τρόπο». Ζητάει επίσης από τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και σε κάθε στρατιωτική επιχείρηση να προστατεύονται οι άμαχοι.

Ο Γκουτέρες διατυπώνει φόβους μπροστά στο ενδεχόμενο να αφεθούν ελεύθεροι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Επιπλέον, ζητάει την απρόσκοπτη πρόσβαση και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συρία: Ο στρατός του Ασαντ μπαίνει στο κουρδικό προπύργιο της Μανμπίτζ

Τούρκος πρώην στρατιωτικός: «Κάναμε θηριωδίες στους Κούρδους» (vid)

Σχετικές ειδήσεις