ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Έλαβε το αίτημα για την αναβολή ο Τουσκ - Τα έγγραφα που απέστειλε ο Τζόνσον στην ΕΕ

Brexit: Έλαβε το αίτημα για την αναβολή ο Τουσκ - Τα έγγραφα που απέστειλε ο Τζόνσον στην ΕΕ

Brexit:  Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ότι έλαβε το αίτημα του Λονδίνου για νέα αναβολή του Brexit.

«Το αίτημα για αναβολή μόλις έφτασε. Θα ξεκινήσω τώρα τις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πως θα αντιδράσουμε», τόνισε με tweet του ο Τουσκ.

Όπως αναφέρουν οι Sunday Times αλλά και μία κυβερνητική της Ντάουνιγκ Στριτ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έστειλε ανυπόγραφη την επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για νέα αναβολή του Brexit.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Τζόνσον έστειλε μια άλλη επιστολή με την οποία δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την νέα παράταση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έστειλε τρία έγγραφα: Ένα αντίγραφο του νόμου Μπεν, ο οποίος τον υποχρεώνει να ζητήσει νέα αναβολή του Brexit εάν δεν έχει εξασφαλιστεί συμφωνία, ένα σημείωμα που αναφέρει ότι ο Τζόνσον εξαναγκάστηκε να στείλει την επιστολή και ένα ακόμη στο οποίο τονίζει ότι δεν θέλει καμία παράταση, τόνισε μια κυβερνητική πηγή και οι Sunday Times.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα θα γίνει μία ψηφοφορία επί του Brexit, ωστόσο, υπήρξαν αντιδράσεις με πρώτο τον Τζον Μπέρκοου, ο οποίος σημείωσε πως κάτι τέτοιο αντίκεται στην υπερψήφιση της τροπολογίας για παράταση.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Μπέρκοου δήλωσε ότι θα αποφασίσει τη Δευτέρα αν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προτείνει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σχετικά με το Brexit. Υπάρχει ένας κανόνας στο Κοινοβούλιο σύμφωνα με τον οποίο ένα ερώτημα δεν μπορεί να τίθεται δύο φορές στη διάρκεια της ίδιας συνόδου.

«Θα το σκεφθώ και θα δώσω αυτή που ελπίζω να είναι μια πλήρως μελετημένη απόφαση για το θέμα αυτό τη Δευτέρα», είπε, χαρακτηριστικά, ο Μπέρκοου.

Οι αντιδράσεις και τα σενάρια για την παράταση

Οι αντιδράσεις στους κόλπους της Ένωσης είναι ποικίλες. Χαρακτηριστική είναι η θέση του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ζήτησε από τον Τζόνσον να ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Παράλληλα, η γαλλική προεδρία εκτίμησε ότι μια νέα καθυστέρηση «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

«Διαπραγματευτήκαμε μια συμφωνία, επαφίεται πλέον στο βρετανικό Κοινοβούλιο να πει αν την εγκρίνει ή την απορρίπτει», ανέφερε το Ελιζέ.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, από την πλευρά του σημείωσε ότι η Βρετανία δεν έχει προς το παρόν υποβάλει κανένα αίτημα προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Αν συμβεί αυτό (...) η παράταση μπορεί να δοθεί μόνο με ομοφωνία», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια πιθανή απόφαση των υπόλοιπων 27 χωρών μελών της ΕΕ.

Ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται μετά την νέα ήττα της κυβέρνησης είναι να δοθεί από τους «27» μια «τεχνική παράταση» ενός μηνός -και όχι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου- ώστε να υπάρξει χρόνος τόσο στη Βρετανία όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να επικυρώσουν τη συμφωνία, όπως είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

«Δεν τους βλέπω να αρνιούνται» είπε ο Άναντ Μένον, καθηγητής πολιτικών επιστημών και ευρωπαϊκών σπουδών και διευθυντής του «Ηνωμένου Βασιλείου σε μια Μεταβαλλόμενη Ευρώπη» (UK in a Changing Europe).

«Δεν θέλουν μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία και σίγουρα δεν θέλουν να κατηγορηθούν γι’ αυτό», πρόσθεσε ο καθηγητής, που είναι ειδικός σε θέματα Brexit, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Μια άλλη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή είπε ότι η διάρκεια της αναβολής και οι προϋποθέσεις που θα τεθούν θα εξαρτηθούν από τον σκοπό για τον οποίο θα ζητηθεί η παράταση.

«Αν εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να διασώσουμε τη συμφωνία αυτή, θα επιδιώξουμε μικρότερο χρονικό διάστημα. Όμως, αν μιλάμε για εκλογές ή για δεύτερο δημοψήφισμα, είναι πιθανόν να χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Σε αυτό το στάδιο, εξαρτάται από το τι θα συμβεί στη Βρετανία τις επόμενες ώρες», εξήγησε.

Πολλοί στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι δεν μπορούν να δοθούν παρατάσεις μετά τα μέσα του 2020, καθώς η ΕΕ θα χρειαστεί τον υπόλοιπο χρόνο για να προετοιμάσει τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της και είναι αναγκαίο να γνωρίζει αν η Βρετανία θα συνεχίσει να συμβάλλει σε αυτόν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Άγριο έγκλημα στο Μεσολόγγι: Τους δολοφόνησαν για να βρουν τις χρυσές λίρες; (pics+vids)

Συντάξεις: Αυξήσεις έως και 120 ευρώ με αναδρομικά 3 μηνών – Ποιοι και πότε θα τα πάρουν

Σχετικές ειδήσεις