ΚΟΣΜΟΣ

Έντονες διαμαρτυρίες στη Ρωσία για τον Εφραίμ

Έντονες διαμαρτυρίες στη Ρωσία για τον Εφραίμ

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες της ρωσικής πλευράς για την απόφαση προφυλάκισης του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ.

Ο Ίγκορ Γιακιμτσούκ, εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ιντερφάξ χαρακτήρισε την απόφαση προφυλάκισης «αβάσιμα σκληρή» και «αποκλειστικά πολιτικού χαρακτήρα». Μάλιστα, άφησε αιχμές ότι η δικαστική απόφαση συνδέεται με την πρόσφατη επίσκεψη του ηγουμένου στη Ρωσία συνοδεύοντας την Τίμια Ζώνη.

«Πρόκειται για πρωτοφανές συμβάν και είναι φυσικό που ανησυχούμε. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι ο γέροντας Εφραίμ είναι για κάτι ένοχος, η σύλληψη του καθηγουμένου ενός μοναστηριού, ενός μοναχού αποτελεί υπερβολικό μέτρο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, υποστήριξε ότι η σύλληψη του Εφραίμ την παραμονή των Χριστουγέννων «προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά», σημειώνοντας ότι σε πολλούς πιστούς «θα χαλάσει τη γιορτή».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γιακιμτσούκ προσέθεσε ότι δεν είναι τυχαία σύμπτωση η αναζωπύρωση της υπόθεσης με την θριαμβευτική επιστροφή του Εφραίμ με την Αγία Ζώνη.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις αυτές δεν είναι οι μοναδικές στη Ρωσία. Το Ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, σε ανακοίνωσή του χθες διαμαρτυρήθηκε για τη σύλληψη του Εφραίμ.

Να σημειωθεί ότι πρόεδρος του ιδρύματος είναι ο Βλαντιμίρ Γιακούνιν, προσωπικός φίλος και ομοϊδεάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν. Άλλωστε, ο ρώσος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Εφραίμ στη Μόσχα δύο φορές, όταν έφτασε η Αγία Ζώνη, ενώ τον προσκάλεσε και στην κατοικία του.

Με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του Ιδρύματος του Αγίου Ανδρέα Μιχαήλ Γιάκουσεφ στο Facebook δημιουργήθηκε ομάδα υποστήριξης του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, όπου καλούνται να υπογράψουν και να αφήσουν τα σχόλιά τους Ρώσοι πολίτες, καθώς, κατά τον κ. Γιάκουσεφ «όσοι γνωρίζουμε τον γέροντα Εφραίμ είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι η δικαστική διαδικασία είναι αστήρικτη και πολιτικά εξαρτημένη».