ΣΕΙΣΜΟΙ

Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr για το σεισμό στην Αλβανία: Επηρεάζει την Ελλάδα;

Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr για το σεισμό στην Αλβανία: Επηρεάζει την Ελλάδα;
EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟ

Σεισμός στην Αλβανία: 6,4 Ρίχτερ σκόρπισαν τον τρόμο τα ξημερώματα της Τρίτης στην Αλβανία. Προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες από τα τοπικά Μέσα οι νεκροί ανέρχονται σε 6, ενώ τουλάχιστον 150 είναι οι τραυματίες.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, ήταν καθησυχαστικός, όσον αφορά στη χώρα μας, για τον σεισμό που σημειώθηκε στην Αλβανία.

«Δεν είναι πιθανό να επηρεαστεί η χώρα μας», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, λέγοντας πώς, «αν και το 6,4 είναι ένα σημαντικό μέγεθος, δεν είναι, ωστόσο, αρκετό να προκαλέσει αυτό που αποκαλούμε σεισμικό ντόμινο, κάτι τέτοιο είχε συμβεί το 1999 με το σεισμό στη θάλασσα του Μαρμαρά μεγέθους 7,5 της κλίμακας Ρίχτερ, που 21 μέρες προκάλεσε το σεισμό στην Πάρνηθα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ήδη έχουν σημειωθεί ισχυροί μετασεισμοί, ωστόσο αναμένονται κι άλλοι εξίσου ισχυροί.

Νεκροί και καταστροφές στην Αλβανία

Όσο περνούν οι ώρες γίνονται πλέον φανερές οι καταστροφικές διαστάσεις του σεισμού που έπληξε σήμερα λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα [τοπική ώρα· 05:00 ώρα Ελλάδας] την Αλβανία, με επίκεντρο περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου.

Έξι είναι οι νεκροί, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 300 που διακομίζονται σε νοσοκομεία. Μάλιστα, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, υπάρχουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια των κτηρίων που καταστράφηκαν.

Σύμφωνα με το Associated Press, το υπουργείο Άμυνας της χώρας επιβεβαίωσε ότι νεκρός είναι ένας άνδρας από την επαρχία Κούρμπιν, ο οποίος πήδηξε από παράθυρο του σπιτιού του για να σωθεί.

Το δεύτερο θύμα, που κατοικούσε στο Δυρράχιο, καταπλακώθηκε από κτήριο.

Μάλιστα, στο σημείο έχει στηθεί μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό άλλων ανθρώπων, που βρίσκονταν μέσα στο ίδιο κτήριο την ώρα του σεισμού.

Νεκροί σε συντρίμμια κτηρίου εντοπίστηκαν με το πρώτο φως της ημέρας και ένας άνδρας και μια γυναίκα στην περιοχή Thumane -36χλμ βόρεια των Τιράνων.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σιγιάκ, ανάμεσα στο Δυρράχιο και τα Τίρανα, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS), ενώ το εστιακό βάθος ήταν μικρό, 10 χιλιόμετρα.