ΚΟΣΜΟΣ

Aνώτατος ηγέτης της Κορέας ο Κιμ Γιονγκ-Ουν

Aνώτατος ηγέτης της Κορέας  ο  Κιμ Γιονγκ-Ουν

Ανώτατο ηγέτη ανακήρυξε σήμερα η Βόρεια Κορέα τον Κιμ Γιονγκ-Ουν, γιο και διάδοχο του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, κατά τη μεγάλη στρατιωτική συγκέντρωση που οργανώθηκε στην Πιονγκγιάνγκ την τελευταία ημέρα πένθους για τον θανόντα ηγέτη.


«Η μεγάλη καρδιά του συντρόφου Κιμ Γιονγκ-Ιλ σταμάτησε να χτυπά», είπε ο Κιμ Γιονγκ-Ναμ που ασκεί τύποις καθήκοντα αρχηγού κράτους σε ομιλία του ενώπιον δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών από ένα ψηλό μπαλκόνι μπροστά στην πλατεία Κιμ Ιλ-Σουνγκ της πρωτεύουσας.

«Μια τόσο απρόσμενη και πρόωρη αναχώρηση είναι η πιο μεγάλη και απίστευτη απώλεια για το κόμμα μας και την επανάσταση», πρόσθεσε ο Κιν Γιονγκ-Ναμ υπογραμμίζοντας τη συμβολή του πατέρα του στην «ειρήνη και την παγκόσμια σταθερότητα στον 21ο αιώνα».

Δίπλα στον ομιλητή ήταν ο σχεδόν 30χρονος Κιμ Γιονγκ-Ουν, ο νεότερος γιος και διάδοχος του Κιμ Γιονγκ-Ιλ.

«Ο σεβαστός σύντροφος Κιμ Γιονγκ-Ουν είναι ο ανώτατος ηγέτης του κόμματός μας και του στρατού, αυτός που κληρονόμησε την ευφυΐα και την ικανότητα να διοικεί, το χαρακτήρα, τη συνείδηση και το θάρρος του Κιμ Γιονγκ-Ιλ», πρόσθεσε.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ήταν επίσης παρόντες στην εξέδρα, μεταξύ τους ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων Ρι Γιονγκ-Χο και ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Κιμ Γιονγκ-Τσουν.

Σημαντική ήταν η προσέλευση των πολιτών οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στη μια και την άλλη πλευρά της πλατείας που είχε σκεπαστεί από το πυκνό χιόνι, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε στην κεντρική πλατεία με τον ύμνο της Κομμουνιστικής Διεθνούς από τη στρατιωτική ορχήστρα και τη ρίψη 20 κανονιοβολισμών.
Τρία λεπτά σιγής τηρήθηκαν, ενώ ήχησαν σειρήνες από πλοία και τρένα, σύμφωνα πάντα με τις εικόνες της κρατικής τηλεόρασης.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο ολοκληρώθηκε το πένθος των 13 ημερών για τον Κιμ Γιονγκ-Ιλ, ηγέτη της χώρας επί 17 χρόνια που πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου.

«Η συγκέντρωση της Πέμπτης δείχνει ότι το καθεστώς είναι βέβαιο ότι προχώρησε στη μεταβίβαση της εξουσίας απρόσκοπτα προς όφελος του Κιμ Γιονγκ-Ουν», εξηγεί ο Κιμ Κεούν-Σικ, του Ινστιτούτου Μελετών 'Απω Ανατολής στη Σεούλ.

«Χρησίμευσε επίσης για να δείξει την πίστη στον Γιονγκ-Ουν, δείχνοντας στους Βορειοκορεάτες και στους ξένους ότι ο νέος ηγέτης έχει ήδη εδραιώσει την εξουσία του».

Ο στρατός έχει σημαντικό ρόλο στη Βόρεια Κορέα, που διοικείται εν ονόματι του δόγματος «σονγκούν» (πρώτα ο στρατός) που υιοθέτησε τη δεκαετία του 1990 ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ για να προασπίσει το εύθραυστο καθεστώς του από την πτώση του κομμουνισμού στην ανατολική Ευρώπη και τη Σοβιετική Ένωση.

Οι βορειοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις αριθμούν 1,2 εκατομμύριο άνδρες σε συνολικό πληθυσμό 24 εκατομμυρίων κατοίκων. Οι στρατιωτικοί ευνοούνται με την προμήθεια τροφίμων, υλικού και ενέργειας, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις.

Με εξαίρεση το στρατό, άλλο βασικό κέντρο εξουσίας είναι το Κόμμα Εργατών της Κορέας, το μοναδικό κόμμα της χώρας.

Ο νεαρός Κιμ Γιονγκ-Ουν είχε ήδη ονομαστεί «ανώτατος ηγέτης του κόμματος, του κράτους και του στρατού» από τα μέσα ενημέρωσης του καθεστώτος αν και επί του παρόντος δεν κατέχει επισήμως τις θέσεις αυτές.