ΚΟΣΜΟΣ

Πολεμικές κινήσεις στα Στενά του Ορμούζ

Πολεμικές κινήσεις στα Στενά του Ορμούζ

Ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο εντόπισαν οι ιρανικές αρχές κοντά στη ζώνη των Στενών του Ορμούζ, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι θα διακόψει τη διέλευση πλοίων από τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

«Ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο εντοπίστηκε εντός της ζώνης (...) από ένα αναγνωριστικό ιρανικό αεροσκάφος», δήλωσε ο Μαχμούντ Μουσαβί στο επίσημο ιρανικό πρακτορείο IRNA.

Στη συνέχεια, ιρανικά αεροσκάφη και πλοία πήραν φωτογραφίες και βίντεο από το αεροπλανοφόρο, όπως και από τον οπλισμό και τα μαχητικά που διέθετε.

«Είμαστε προετοιμασμένοι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να αντιμετωπίσουμε όσους παραβιάζουν και δεν σέβονται τις αποστάσεις ασφαλείας κατά τις πλεύσεις», προσέθεσε ο Ιρανός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ φέρεται να είναι το «USS John C. Stennis», ένα από τα μεγαλύτερα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Χθες, ο αμερικανικός 5ος Στόλος ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιοδήποτε περιορισμό στη διέλευση των πλοίων από τα Στενά, που βρίσκονται μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.

Είχαν προηγηθεί οι απειλές της Τεχεράνης ότι θα προχωρήσει στο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, αν της επιβληθούν κυρώσεις στις εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου.