ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Πότε θα καταθέσει επίσημο αίτημα για στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία

Λιβύη: Πότε θα καταθέσει επίσημο αίτημα για στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία
ASSOCIATED PRESS

Έτοιμη είναι η Άγκυρα να προωθήσει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, μόλις ξαναρχίσει τις εργασίες της στις 7 Ιανουαρίου 2020, το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη (26/12/2019) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). «Ελπίζω ότι θα το επικυρώσουμε στο κοινοβούλιο στις 8 ή 9 Ιανουαρίου και έτσι θα ανταποκριθούμε στην πρόσκληση» της Λιβύης, είπε.

Σε συνέχεια των δηλώσεων Ερντογάν, η Λιβύη διευκρίνισε πότε θα καταθέσει επισήμως αίτημα για στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Φάτι Μπασάγα της κυβέρνησης της Λιβύης (GNA) δήλωσε πως αυτό θα γίνει εάν κλιμακωθεί ο πόλεμος στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, προσπαθούν να καταλάβουν την Τρίπολη από τον Απρίλιο.

«Αν η κατάσταση κλιμακωθεί, τότε έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε την Τρίπολη και τους κατοίκους της», είπε ο Φάτι Μπασάγα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα.

Η Τουρκία έχει ήδη στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην GNA, παρά το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με μια έκθεση του Οργανισμού που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters τον περασμένο μήνα. Ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Τυνησία την Τετάρτη, για να συζητήσει τρόπους συνεργασίας για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη. σήμερα, είπε ότι η Τουρκία και η Τυνησία συμφώνησαν να στηρίξουν την GNA.

Διαβάστε επίσης:

Ανυποχώρητος ο Ερντογάν: Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε στρατεύματα στη Λιβύη

Reuters: Με ποιες χώρες φέρνει αντιμέτωπη την Τουρκία η συμφωνία με την Λιβύη

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις