ΚΟΣΜΟΣ

Γελοία προπαγάνδα των Τούρκων: Ο Ερντογάν ως καρτούν ξεριζώνει κομμάτι της Κύπρου

Γελοία προπαγάνδα των Τούρκων: Ο Ερντογάν ως καρτούν ξεριζώνει κομμάτι της Κύπρου

Τον γύρο του Διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες ένα βίντεο που απεικονίζει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να περνά την ανατολική Μεσόγειο, να «ξεκολλάει» το ψευδοκράτος από την Κύπρο και να το μεταφέρει στην Τουρκία.

Ειδικότερα, σε αυτό παρουσιάζεται ως καρτούν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με παραδοσιακή τουρκική στολή να βρίσκεται στα τουρκικά παράλια απέναντι από την Κύπρο. Στην συνέχεια περνά στην Κύπρο, ξεκολλά το τμήμα του ψευδοκράτους και το πηγαίνει στην Τουρκία.

Το βίντεο μπορεί να είναι απλώς ένα καρτούν, είναι όμως χαρακτηριστικό των προθέσεων της Άγκυρας και επαναφέρει στο δημόσιο λόγο τη ρητορική του Ερντογάν.

Δείτε το βίντεο:

Οι αξιώσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο

Συνεχίζει να δυναμιτίζει το κλίμα η Άγκυρα, με τον επικεφαλής αεροναυτικών θεμάτων του τουρκικού υπουργείου Τσαγατάι Ερτζιγιές να αναρτά τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Twitter ανακοίνωση με τις πέντε αξιώσεις της τουρκικής κυβέρνησης στο Αιγαίο.

Μετά τις προκλήσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ που ζητούσε την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών, σειρά έχει ο κυβερνητικός αξιωματούχος Τσαγατάι Ερτζιγιές, ο οποίος δημοσίευσε τις απίστευτες αξιώσεις της κυβέρνησης Ερντογάν στο Αιγαίο.

«Η θεμελιώδης πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη να θεωρηθεί ολόκληρο το Αιγαίο ως ελληνική θάλασσα με πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας ως ένα από τα παράκτια κράτη» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη μακροσκελή ανακοίνωση.

Οι Τούρκοι θέτουν θέμα για:

1. Την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα

2. Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

3. Εναέριο χώρο

4. Κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων

5. Δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και αρμοδιότητες

Όπως αναφέρει το κείμενο, που υπάρχει αναρτημένο στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με τίτλο «τα προβλήματα στο Αιγαίο» παρατίθενται τα εξής τουρκικά αιτήματα:

1. Το πρώτο αφορά τα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών αυτών των περιοχών.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

2. Ένα άλλο από τα προβλήματα του Αιγαίου είναι το καθεστώς αφοπλισμού των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, της Συνθήκης του 1947 και άλλων διεθνών εγγράφων επί του θέματος.

«Ένα από τα βασικά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο είναι το αποστρατιωτικοποιημένo καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένα από διάφορες διεθνείς συμφωνίες που επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις δεσμευτικές για την Ελλάδα», τονίζει σε αυτό το σημείο

3. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα με το Αιγαίο αφορά στο νομικό καθεστώς κάποιων γεωγραφικών σχηματισμών.

«Ο διεθνής εναέριος χώρος στην ανοικτή θάλασσα δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία κανενός έθνους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου πρέπει να αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών υδάτων». υποστηρίζει η Τουρκία.

4. Το τέταρτο από τα προβλήματα του Αιγαίου είναι ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι ο εθνικός εναέριος χώρος είναι 10 ναυτικά μίλια και εκμεταλλεύεται την ευθύνη της ζώνης πληροφοριών πτήσης (FIR) κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

«Η εκχώρηση των ιταλικών τίτλων στο Αιγαίο μέσω της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά σε οποιαδήποτε «νησίδα Ίμια» σε αυτά τα έγγραφα», υπογραμμίζει.

5. Η πέμπτη κατηγορία θεμάτων του Αιγαίου σχετίζεται με τις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης (SAR).

«Κατάχρηση της υπηρεσίας FIR, σαν να προσδίδει κυριαρχία» καταλήγει.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις αξιώσεις της Τουρκίας

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Σάλος: Κατεπείγουσα έρευνα για το περιστατικό με μαθήτρια που εξαναγκάστηκε να γλείψει τουαλέτα

Κοροναϊός: Αποκλεισμένοι 40 εκατ. Κινέζοι – Κλείνει το Σινικό Τείχος

Σχετικές ειδήσεις