ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Ποιους και γιατί παρακολουθούν οι μυστικές υπηρεσίες;

Κορονοϊός: Ποιους και γιατί παρακολουθούν οι μυστικές υπηρεσίες;

Οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν κυριολεκτικά τα πάντα - Οι μυστικές υπηρεσίες, όπως αποκαλύπτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και το Yahoo News έχουν πέσει πάνω από το νέο κορονοϊό #COVID19 και παρακολουθύν τα πάντα 

Στο τέλος του 2002 όταν ξέσπασε η λοίμωξη που έγινε γνωστή ως Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) - παρόμοια με τον κορωνοϊό λοίμωξη του αναπνευστικού- ήταν η πρώτη πανδημία του 21ου αιώνα, που μόλις είχε αρχίσει. Η ασθένεια ξεκίνησε από τη νότια Κίνα και κόστισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους. Η κινεζική κυβέρνηση όμως προσπάθησε να κρατήσει αρχικά μυστική την εξάπλωση του ιού.

Όπως αποκαλύπτει όμως η γερμανική εφημερίδα Die Welt, οι γερμανικές μυστικές γνώριζαν πολλές εβδομάδες πριν τι συνέβαινε. Παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα των κινεζικών αρχών και δεν μάθαιναν πληροφορίες μόνο για την ασθένεια αλλά και για την προσπάθεια της κινεζικής κυβέρνησης να αποκρύψει την εξάπλωσή της.

Με παρόμοιο τρόπο κινούνται τώρα οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως αποκαλύπτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και το Yahoo News. Η κεντρική αμερικανική υπηρεσία Director of National Intelligence, που αποτελείται από 17 μυστικές υπηρεσίες, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό και τις αξιολογεί. Η παρακολούθηση δεν αφορά μόνο τη γνωστή σε όλους CIA αλλά και την μυστική υπηρεσία για ιατρικά θέματα και δημόσιας υγείας, το National Center for Medical Intelligence (NCMI) καθώς και τις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες DIA (Defense Intelligence Agency).

Οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τα πάντα

Οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν κυριολεκτικά τα πάντα. Πέρα από τις ειδήσεις και τις επίσημες ειδησεογραφικές σελίδες, παρακολουθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά κυρίως παρακολουθούν το παρασκήνιο. Συνεργάτες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στο Ιράν ή στην Κίνα μπορούν να τους παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες που αφορούν τη διάδοση της ασθένειας, τα σχέδια και τις δυνατότητες διάδοσης στο εξωτερικό, ούτως ώστε να μπορέσουν να εκτιμήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Οι μυστικοί πράκτορες και οι μυστικές υπηρεσίες δεν μπορούν φυσικά ούτε να θεραπεύσουν ούτε να σταματήσουν τον κορωνοϊό. Μπορούν όμως να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες σε όσους λαμβάνουν αποφάσεις. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να μειωθεί η αβεβαιότητα στον τοπικό πληθυσμό και φυσικά μπορεί να εκτιμηθεί καλύτερα τη γενικότερη κατάσταση.

Και σε αυτή την περίπτωση, οι μυστικές υπηρεσίες κάνουν αυτό που κάνουν πάντα. Συγκεντρώνουν πληροφορίες που δεν θα μπορούσε να έχει εύκολα πρόσβαση κανείς. Αυτό ισχύει κυρίως για χώρες όπως την Κίνα και το Ιράν όπου η εμπιστοσύνη στις επίσημες πηγές πληροφόρησης δεν είναι μεγάλη. Το κλείσιμο των συνόρων, οι καραντίνες στην Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ βασίζονται βέβαια και στις επίσημες πηγές πληροφόρησης. Ωστόσο οι μυστικές υπηρεσίες μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό επικουρικό ρόλο.

Πηγή: DW Κρίστοφερ Νέρινγκ / Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Τη γεωγραφική κατανομή των καταγεγραμμένων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα και παγκοσμίως καταγράφει εφαρμογή του iMEdD Lab, παρουσιάζοντας συγκεντρωτικά τα στατιστικά στοιχεία, όπως αυτά γίνονται διαθέσιμα από τους επίσημους εθνικούς φορείς.

Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να εντοπίζονται στην Αθήνα ενώ έχουν μέχρι τώρα ελεγχθεί περισσότερα από 4.320 εργαστηριακά δείγματα.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τις 175.000 και οι θάνατοι τους 6.700.

Δείτε τον χάρτη με τα κρούσματα στην Ελλάδα:

Ο παγκόσμιος χάρτης

Το Johns Hopkins Center for Systems Science and Engineering κατασκεύασε και ενημερώνει τακτικά διαδικτυακό χάρτη που απεικονίζει την παγκόσμια εξάπλωση της επιδημίας του κοροναϊού που ξεκίνησε στη Wuhan της Κίνας.

Η ιστοσελίδα δείχνει στατιστικά στοιχεία για τους θανάτους και τα επιβεβαιωμένα περιστατικά του 2019-nCoV, σε παγκόσμιο χάρτη, ενώ επιτρέπει και free download των στοιχείων από τους επισκέπτες.

Για την επιστημονική κοινότητα, αυτά τα στοιχεία θα γίνουν πιο πολύτιμα καθώς συνεχίζουν να τα συλλέγουν.

Η διάθεση των στοιχείων για download είναι ζωτικής σημασίας για τους ερευνητές, δήλωσε η Gardner.

Δείτε τον χάρτη:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη να κλείσουν οι Εκκλησίες και ο ρόλος του Ιερώνυμου

Κορονοϊός: «Απομονωθείτε»! Νομπελίστας βιοφυσικός προειδοποιεί - Μόνο έτσι θα σωθεί η ανθρωπότητα