ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Μήπως η πανδημία είναι η ευκαιρία των ηγετών να αποκτήσουν ακόμη περισσότερη δύναμη;

Κορονοϊός: Μήπως η πανδημία είναι η ευκαιρία των ηγετών να αποκτήσουν ακόμη περισσότερη δύναμη;

Μήπως η πανδημία μάς οδηγήσει τελικά σε αυταρχικά καθεστώτα, που θα καταστρατηγούν κάθε ανθρώπινο δικαίωμα; Το εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο των New York Times που θα σας βάλει σε σκέψεις.

Στη μάχη για την καταπολέμηση του κορονοϊού, οι κυβερνήσεις σε όλο τον πλανήτη έχουν προχωρήσει σε μέτρα, με «εσάνς απολυταρχικών καθεστώτων», σύμφωνα με τους New York Times.

Συγκεκριμένα:

«Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις με διατάγματα, οι Βρετανοί υπουργοί έχουν τη δύναμη να θέτουν υπό κράτηση ανά πάσα στιγμή πολίτες και να κλείνουν τα σύνορα. Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έβαλε «λουκέτο» στα δικαστήρια και διέταξε την «σχολαστική» παρακολούθηση πολιτών»...

Και η λίστα είναι μεγάλη...

«Στη Χιλή ο στρατός έχει καταλάβει τις πλατείες, ενώ η κυβέρνηση της Βολιβίας ακύρωσε τις εκλογές».

Πόση δύναμη ακόμη θα συγκεντρώσουν οι ηγέτες του πλανήτη;

Την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού σκορπίζει τον τρόμο στον πλανήτη, με τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την υγεία τους και τα δεινά που προκαλεί στην καθημερινότητα τους αλλά και στην οικονομία, οι ηγέτες του κόσμου συγκεντρώνουν όλο και περισσότερη δύναμη, έχοντας στην ουσία τον απόλυτο έλεγχο των χωρών τους, χωρίς καμιά αντίσταση αφού όλα γίνονται για το καλό της ανθρωπότητας.

Βέβαια, τόσο οι κυβερνήσεις όσο και ορισμένοι οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμφωνούν στο εξής: ότι οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν και έκτακτα μέτρα.

Έτσι, τα περισσότερα κράτη του κόσμο για να ανακάμψουν την πορεία του φονικού ιού χρειάστηκαν νέες εξουσίες, έτσι ώστε να μπορούν ξαφνικά να κλείσουν τα σύνορά τους, να θέσουν ολόκληρη τη χώρα σε καραντίνα, αλλά και να παρακολουθούν στενά τους «μολυσμένους» ανθρώπους.

Μάλιστα, όπως πολλοί συνταγματικοί δικηγόροι λένε, πολλές από αυτές τις εξουσίες είναι καθόλα νόμιμες βάσει των διεθνών κανόνων.

Υπάρχουν όμως και αρκετοί σκεπτικιστές, αλλά και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που πιστεύουν ότι ίσως κάποιες κυβερνήσεις χρησιμοποιήσουν αυτή την κρίση που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός, ώστε να πάρουν στα χέρια τους ακόμη περισσότερη δύναμη!

Εκφράζουν δηλαδή φόβους ότι όσο οι πολίτες είναι απασχολημένοι με το θέμα του κορονοϊού, οι ηγέτες του κόσμου θα μετατρέπονται σε μονάρχες και ότι μετά το πέρας της πανδημίας, κανένας δεν θα είναι σε θέση να διεκδικήσει και πάλι τις ελευθερίες που έχασε όσο βρισκόταν σε καραντίνα.

Τέλος, η αρθρογράφος τονίζει ότι αυτή η πανδημία μπορεί να εξελιχθεί σε «ευλογία» για τα αυταρχικά καθεστώτα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Όρια στα μέτρα που πλήττουν ατομικές ελευθερίες ζητούν 13 χώρες - μέλη της Ε.Ε.