ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός - Σοκάρουν τα στοιχεία: Δείτε πώς τα μικροσταγονίδια μεταφέρουν τον ιό

Κορονοϊός - Σοκάρουν τα στοιχεία: Δείτε πώς τα μικροσταγονίδια μεταφέρουν τον ιό
AP PHOTOS

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Οι ασφαλείς αποστάσεις μεταξύ μας, είναι το βασικότερο μέτρο για να αποφύγουμε τη διασπορά του κορονοϊού, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ένα πείραμα που προβλήθηκε στην ιαπωνική κρατική τηλεόραση, δείχνει πώς ο κορονοϊός μεταδίδεται με τα μικροσταγονίδια που αιωρούνται στον αέρα.

Όταν κάποιος φτερνίζεται εκτοξεύονται μικροσταγονίδια διαμέτρου οχτώ χιλιοστών, τα οποία πέφτουν γρήγορα στο έδαφος. Σε κάμερα υψηλής ανάλυσης όμως φαίνονται πολλά μικροσωματίδια με διάμετρο μικρότερο από δέκα εκατομμυριοστά του μέτρου που διασκορπίζονται και παραμένουν στον αέρα.

Πάντως το φτέρνισμα και ο βήχας φαίνεται πως δεν είναι ο μοναδικός τρόπος μετάδωσης του κορονοϊού.

Οι Ιάπωνες ερευνητές επισημαίνουν πως μικροσταγονίδια εκτοξεύονται ακόμα κι όταν δύο άτομα συνομιλούν, ενώ βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Επίσης δεν είναι ακόμα γνωστό πόσα σταγονίδια μπορούν να οδηγήσουν στη μόλυνση, ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και τα πιο μικρά να ευθύνονται εν μέρει για τη μετάδοσή του ιού.

Ο κίνδυνος λοιπόν είναι μεγαλύτερος για τα άτομα που μένουν μαζί σε μικρούς κλειστούς χώρους, όταν ένα από αυτά έχει προσβληθεί από τον ιό.

Σε άλλο πείραμα διαπιστώθηκε πως όταν ένα άτομο βήχει μια φορά, 100.000 σταγονίδια εκτοξεύονται στον αέρα. Από αυτά τα μεγαλύτερα πέφτουν στο έδαφος, ενώ τα μικροσταγονίδια αιωρούνται στον αέρα ακόμα και 20 λεπτά αργότερα.

Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε οι επιστήμονες συστήνουν να αερίζουμε πολύ καλά τον χώρο που βρισκόμαστε, ώστε να απομακρύνονται τα μικροσταγονίδια.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ούτε βήχας ούτε πυρετός - Αυτό είναι το σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοούμε

Σχετικές ειδήσεις