ΚΟΣΜΟΣ

«Άνθρωπος» της CIA ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας!

«Άνθρωπος» της CIA ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας!

Για τη CIA και το αμερικανικό Πεντάγωνο εργαζόταν ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ, από τις αρχές της δεκαετίας του '80, αποκαλύπτει η εφημερίδα «Μπόστον Γκλόουμπ».

Η Αμερικανική Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών (DIA) επιβεβαίωσε πως ορισμένοι από τους πράκτορές της, όπως και άνδρες της CIA, είχαν αρχίσει να συνεργάζονται με τον Τέιλορ από τις αρχές του '80, γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Επικαλούμενη όμως λόγους εθνικής ασφάλειας δεν προσδιόρισε το εύρος και τη χρονική διάρκεια της «συνεργασίας» αυτής.

Ο Τέιλορ διετέλεσε πρόεδρος της Λιβερίας από το 1993 έως το 2007.

Η «Μπόστον Γκλόουμπ» είχε απευθύνει σχετικό ερώτημα στις διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών για τις πιθανές στενές σχέσεις του Λιβεριανού ηγέτη με αυτές, πριν από έξι χρόνια για πρώτη φορά, στο πλαίσιο του νόμου για την Ελευθερία της Πληροφόρησης.

Το Πεντάγωνο από τη μεριά του επιβεβαίωσε ότι οι λεπτομέρειες της συνεργασίας περιέχονται σε δεκάδες μυστικές αναφορές, τουλάχιστον 48, οι οποίες καλύπτουν μία περίοδο αρκετών δεκαετιών.

Ο ειδικός αναλυτής, Ντάγκλας Φάραχ, υποστήριξε ότι ο Τέιλορ πιθανώς να ήταν χρήσιμος τη δεκαετία του '80, ώστε οι ΗΠΑ να αντλούν πληροφορίες για τον Μουάμαρ Καντάφι.

Επίσης, ο Τέιλορ θεωρείται πηγή ευρύτερων πληροφοριών για τα αφρικανικά πράγματα, από το λαθρεμπόριο όπλων, έως τις δραστηριότητες της Σοβιετικής Ένωσης.

Σύμφωνα με την «Μπόστον Γκλόουμπ» είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνονται επίσημα οι σχέσεις του Τέιλορ με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.