ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία εκλογές: Σε θρίαμβο οδεύει το κόμμα του Αλεξάνταρ Βούτσιτς

Σερβία εκλογές: Σε θρίαμβο οδεύει το κόμμα του Αλεξάνταρ Βούτσιτς
AP Photo

Για «ιστορική» νίκη μίλησε ο πρόεδρος της Σερβίας και αρχηγός του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά την επικράτηση του κόμματος του στις βουλευτικές εκλογές.

Ο Βούτσιτς προέβλεψε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι το ποσοστό του κόμματος του, στο τέλος της καταμέτρησης, θα φθάσει το 65%.

Τόνισε ότι «πρόκειται για πρωτοφανές εκλογικό αποτέλεσμα, που εκφράζει εμπιστοσύνη στην πολιτική που ασκήθηκε την προηγούμενη τετραετία αλλά και αποτελεί μεγάλη υποχρέωση για το μέλλον».

Σύμφωνα με την εταιρία δημοσκοπήσεων CESID, βάσει δείγματος από ολόκληρη την επικράτεια που αντιπροσωπεύει το 89% των ψήφων, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του Βούτσιτς συγκεντρώνει το 62,6% των ψήφων.

Δεύτερο έρχεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) του οποίου ηγείται ο ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς με 10,8%, ενώ ακολουθεί η Σερβική Πατριωτική Ένωση (SPAS) του υδατοσφαιριστή Αλεξάνταρ Σάπιτς με 4,2%.

Κανένα άλλο κόμμα δεν αναμένεται να ξεπεράσει το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή.

Εάν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά, στην νέα Βουλή από το σύνολο των 250 εδρών το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα θα καταλαμβάνει 192 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 32 έδρες και η SPAS 12 έδρες. Τις υπόλοιπες 14 έδρες θα μοιραστούν τα μειονοτικά κόμματα των Ούγγρων (6 έδρες), των Αλβανών (3 έδρες) και των Βόσνιων (5 έδρες) για τα οποία δεν ισχύει όριο για την είσοδο στη Βουλή.

Αμφίβολο παραμένει για την ώρα αν το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα θα επιδιώξει συνεργασία για την διακυβέρνηση της χώρας.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέφυγε στην συνέντευξη Τύπου να ξεκαθαρίσει αν το κόμμα του θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους σοσιαλιστές, όπως συμβαίνει από το 2012 μέχρι σήμερα.

Αντίθετα ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ίβιτσα Ντάτσιτς δεν έκρυψε, στην συνέντευξη που παραχώρησε, ότι επιθυμεί να συνεχιστεί η συνεργασία με το κόμμα του Βούτσιτς την επόμενη τετραετία.

Η συμμετοχή στις χθεσινές εκλογές ανήλθε στο 47,7% κατά ανεπίσημα στοιχεία μη κυβερνητικών οργανώσεων· σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2016, ήταν μειωμένη κατά 8 εκατοστιαίες μονάδες.

Στο Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή ανήλθε στο 50,2%.

Στο Βελιγράδι η προσέλευση στις κάλπες ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, περί το 38%. Η αποχή αποδίδεται στη μη συμμετοχή στις εκλογές κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατηγορούν για απολυταρχισμό τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς και καταγγέλλουν απουσία δημοκρατικών συνθηκών για τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μαρκέλλα: Βρέθηκε σημειωματάριο στο σπίτι της 33χρονης - Τι αποκαλύπτει