ΚΟΣΜΟΣ

Λύθηκε το μυστήριο: Γιατί οι Μάγιας εγκατέλειψαν την αρχαία πόλη τους

Λύθηκε το μυστήριο: Γιατί οι Μάγιας εγκατέλειψαν την αρχαία πόλη τους

Το αίνιγμα απασχολούσε για δεκάδες χρόνια την επιστημονική κοινότητα.

Μετά από εικασίες χρόνων αλλά και επιστημονικές μελέτες, οι αρχαιολόγοι μπορούν πλέον να απαντήσουν με ασφάλεια σε ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα: Τι ήταν αυτό που οδήγησε τους Μάγιας να εγκαταλείψουν την αρχαία πόλη τους!

Η Tikal, η αρχαιότερη πόλη των Μάγιας, εγκαταλείφθηκε πριν από 1000 χρόνια. Οι αρχαιολόγοι την εντόπισαν το 1853 και αποτελούσε για πέντε αιώνες το κέντρο συναλλαγών αλλά και του γενικότερου πολιτισμού των Μάγιας.

Στα τέλη του 10ου αιώνα, ωστόσο, η πόλη ερήμωσε, χωρίς εμφανή αιτία. Όμως φαίνεται πως η απάντηση ήταν από την αρχή πολύπλοκη.

Όπως εντόπισαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, στο κέντρο της Tikal εντοπίστηκαν ίχνη μόλυνσης. Πιθανότητα το πόσιμο νερό έγινε ακατάλληλο για χρήση και έτσι οι κάτοικοι αποφάσισαν να την εγκαταλείψουν.

Πιθανότατα, η μόλυνση προήλθε από το έδαφος και η ανακάλυψη αυτή έγινε μετά από την μελέτη των δυο υδραγωγείων που βρέθηκαν στην Tikal, όπου εντοπίστηκαν σημάδια υδραργύρου.

«Οι δεξαμενές νερού στην Tikal μετατράπηκαν από ζωοφόρες σε κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Αυτό πρακτικά και συμβολικά, έφερε την εγκατάλειψη σε αυτή την μεγαλοπρεπή πόλη», ανέφερε η έρευνα.

Όσο για το πώς βρέθηκε ο υδράργυρος στις δεξαμενές της πόλης; Εικάζεται πως κατά την διάρκεια της περιόδου των καταιγίδων, ο υδράργυρος κατάφερε να κυλήσει μέσω του νερού στις δεξαμενές.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ: Τυφλώθηκε από makeup - Συγκλονιστικές εικόνες