ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικό θρίλερ στη Λιβύη: Έτοιμος να παραιτηθεί ο Σάρατζ- Διαψεύδει το Sputnik

Πολιτικό θρίλερ στη Λιβύη: Έτοιμος να παραιτηθεί ο Σάρατζ- Διαψεύδει το Sputnik
(AP Photo/Gregorio Borgia)

Την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της Λιβύης ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο Φαγιέζ αλ Σάρατζ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Sputnik, το GNA διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί παραίτησης του Σάρατζ, κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση του λαού.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται πληροφορίες από αξιωματούχους που έχουν γνώση του ζητήματος, ο Σάρατζ ετοιμάζεται να παραιτηθεί, ωστόσο θα παραμείνει στο πόστο του έως ότου ολοκληρωθούν στη Γενεύη οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη βορειοαφρικανική χώρα μετά τη χθεσινή παραίτηση και της παράλληλης κυβέρνησης στη Βεγγάζη.

Ο Σάρατζ απέκρουσε με τη στήριξη της Τουρκίας τον Ιούνιο την επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, αλλά στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνησή του στην Τρίπολη έχει ξεσπάσει διαμάχη και ο πρωθυπουργός της Λιβύης δέχεται πιέσεις από ένα κίνημα διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς και της ελλιπούς παροχής υπηρεσιών από τον κρατικό μηχανισμό στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησής του.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, ο Σάρατζ με την ανακοίνωση της παραίτησής του θα εκτονώσει κάποια από την πίεση που δέχεται και θα μπορέσει έτσι να εστιάσει στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, ανέφεραν δύο πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στον εμφύλιο της Λιβύης θα κληθούν να συμφωνήσουν επί ενός νέου μοντέλου προεδρικού συμβουλίου, που θα ενοποιεί τη χώρα και θα την οδηγήσει σε εκλογές.

Η κίνηση Σάρατζ αναμένεται να ικανοποιήσει βασικούς υποστηρικτές του Χαφτάρ, όπως είναι η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ θα διευκολύνει τις συνομιλίες για την επανένωση της πλούσιας σε κοιτάσματα πετρελαίου Λιβύης.

Ο ίδιος ο Χαφτάρ έχει παραχωρήσει πολιτικό έδαφος στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλε Σάλαχ, ο οποίος έχει προτείνει μια πολιτική πρωτοβουλία για την ένωση των θεσμών της χώρας και ηγείται πλέον των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης στη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση Σάρατζ, όπως είπαν Αραβες και δυτικοί διπλωμάτες.

Όπως ανέφεραν δύο αξιωματούχοι, ο Σάρατζ ετοιμάζεται να προβεί στην ανακοίνωση της παραίτησής του μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Γερμανοί και Ευρωπαίοι μας σέρνουν σε επώδυνο συμβιβασμό πριν την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε