ΚΟΣΜΟΣ

Το καθεστώς της Δαμασκού «σφυρίζει» αδιάφορα για το νέο αιματοκύλισμα

Το καθεστώς της Δαμασκού «σφυρίζει» αδιάφορα για το νέο αιματοκύλισμα

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, από την έναρξη των ανατροπής του καθεστώτος Ασάντ στη Συρία το 2011, «ανθρωποθυσία» με τουλάχιστον 260 νεκρούς στην πόλη Χομς.

Οι βομβαρδισμοί έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας, από το καθεστώς Ασάντ όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν τα περισσότερα αντιπολιτευτικά κινήματα στη Συρία.

«Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το καθεστώς Ασαντ πραγματοποίησε την τρομακτικότερη σφαγή από την αρχή της εξέγερσης στη Συρία», εξηγείται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου.

«Οι δυνάμεις του Ασαντ βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές στη Χομς, όπως οι συνοικίες Χαλιντίγια και Κουσούρ, προκαλώντας το θάνατο 260 πολιτών και τον τραυματισμό εκατοντάδων, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά», και καταλήγει

«Στη διάρκεια της επίθεσης κτίρια κατοικιών και σπίτια δέχτηκαν ισχυρούς και τυχαίους βομβαρδισμούς. Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις του Ασαντ βομβάρδισαν την πόλη Τζισρ αλ-Σουγούρ (βορειο-δυτικά), περίχωρα της Δαμασκού και ανατολικές συνοικίες της Γούτα, κοντά στη Δαμασκό, σε μια σειρά επιχειρήσεων που μοιάζει να είναι προετοιμασία για ανάλογες σφαγές».

Ταυτόχρονα το Συμβούλιο ζητά τη Ρωσία να αλλάξει τη στάση της απέναντι στις σφαγές του συριακού καθεστώτος. Επίσης ζητεί από τη Μόσχα να καταδικάσει το καθεστώς Ασαντ να το καταστήσει υπεύθυνο για τις σφαγές...και να επιτρέψει στους Σύρους να εκλέξουν δημοκρατικά ένα καθεστώς που θα τους δώσει ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Η κυβέρνηση ωστόσο της Δαμασκού διαψεύδει ότι ο συριακός στρατός συμμετείχε στο αιματοκύλισμα.

Τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν την είδηση: «Πηγή των μέσων ενημέρωσης διέψευσε τους βομβαρδισμούς από τον στρατό ορισμένων συνοικιών της Χομς, όπως μετέδωσαν ορισμένα τηλεοπτικά δίκτυα τα οποία παρακινούν σε βιαιότητες», διευκρίνισε το επίσημο συριακό πρακτορείο Sana.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι άμαχοι που σκοτώθηκαν στη Χομς, εικόνες των οποίων «μετέδωσαν δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα, ήταν πολίτες που απήχθησαν και σκοτώθηκαν από ενόπλους».

Στο μεταξύ, κύμα διαμαρτυριών ξεσήκωσε το αιματοκύλισμα στη Χολμς με συγκεντρώσεις έξω από τις πρεσβείες της Συρίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Οι Σύροι διαδηλωτές προξένησαν φθορές στα κτίρια των πρεσβειών ενώ παρόμοια επίθεση έγινε και στην Συριακή πρεσβεία της Αθήνας στο Π. Ψυχικό.