ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Με το «κουμπί» για τα πυρηνικά στο νοσοκομείο (vids+pics)

Ντόναλντ Τραμπ: Με το «κουμπί» για τα πυρηνικά στο νοσοκομείο (vids+pics)
Σύμφωνα με τους Βρετανούς, ο Ντόναλτ Τραμπ διακομίστηκε στο νοσοκομείο μαζί με τον Χαρτοφύλακα Έκτακτης Ανάγκης του προέδρου των ΗΠΑ
AP Images

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αφού διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό διακομίστηκε σε νοσοκομείο έχοντας μαζί του τον χαρτοφύλακα που του επιτρέπει ανά πάσα στιγμή να εξαπολύσει πυρηνική επίθεση.

Όπως αναφέρει η βρετανική ιστοσελίδα, ο Ντόναλντ Τραμπ διακομίστηκε στο νοσοκομείο έτσι ώστε να λάβει θεραπεία για τον κορονοϊό και μαζί στο «Marine One»… επιβιβάστηκε και το «nuclear football». Ο χαρτοφύλακας, δηλαδή, που θα μπορούσε να προκαλέσει την «Ημέρα της Κρίσεως». Στο δημοσίευμα της «Daily Mail» υπάρχουν και φωτογραφίες στις οποίες φέρεται να απεικονίζεται ο Προεδρικός Χαρτοφύλακας Έκτακτης Ανάγκης, τον οποίο μετέφερε ένας στρατιωτικός ακόλουθος του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μεταξύ άλλων, στην ιστοσελίδα αναφέρεται «ακόμα και η διάγνωση του Ντόναλντ Τραμπ ως θετικού στον κορονοϊό, δεν ήταν ικανή για να σταματήσει τη διαδικασία που ακολουθείται, καθώς οι βοηθοί έφεραν τον χαρτοφύλακα στο ελικόπτερο».

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως παρά την κόπωση από τη θεραπεία και τον ιό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συνεχίσει να εργάζεται από τη σουίτα του «Walter Reed» όπου νοσηλεύεται, καθώς είναι πλήρως εξοπλισμένη με όλες τις απαραίτητες συσκευές επικοινωνίας και προστασίας του ανθρώπου που έχει το ανώτατο αξίωμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Μήνυμα των ΗΠΑ ότι είναι ισχυρές παρά την ασθένεια του Τραμπ»

Στο δημοσίευμα της «Daily Mail» αναφέρεται πως η διακομιδή του χαρτοφύλακα συνέπεσε με τις κινήσεις δυο στρατιωτικών αεροπλάνων που λαμβάνουν εντολές κίνησης όταν υπάρχει ενεργοποίηση για την «Ημέρα της Κρίσης». Τα συγκεκριμένα φέρονται να κινήθηκαν κατά μήκος των δυο ακτών των ΗΠΑ το πρωί της ανακοίνωσης πως ο πρόεδρος Τραμπ είναι θετικός στον κορονοϊό. Το ένα Boeing E-6B Mercury εντοπίστηκε κατά μήκος της Ανατολικής ακτής κοντά στην Ουάσιγκτον ενώ το άλλο παρατηρήθηκε στη Δυτική Ακτή πάνω από το Όρεκγον.

Τα αεροπλάνα αυτά συνήθως μεταφέρουν εντολές και οδηγίες της Εθνικής Αρχής Διοίκησης σε στόλους υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων. Προφανώς και μετά από αυτά τα δημοσιεύματα υπήρξαν αρκετές θεωρίες συνομωσίας στα social media, ωστόσο αρκετοί δημοσιογράφοι στις ΗΠΑ και τη Βρετανία θεωρούν πως όλες αυτές οι κινήσεις ήταν μια προειδοποίηση προς όλους. Το μήνυμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν «Οι ΗΠΑ είναι ακόμα ισχυρές, κανείς δεν μπορεί να επιτεθεί στην Αμερική όσο ο Τραμπ νοσηλεύεται λόγω κορονοϊού».

Στρατιωτικές πηγές των ΗΠΑ δήλωσαν στην Daily Mail πως ο χρόνος των κινήσεων των αεροσκαφών ήταν απλά μια σύμπτωση και πως η άσκηση στην οποία συμμετείχαν είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων. Αναλυτές, ωστόσο, επιμένουν πως οι ΗΠΑ ήθελαν να κάνουν μια επίδειξη δύναμης και να επιβεβαιώσουν πως κανείς δεν θα μπει στον… πειρασμό να επωφεληθεί από την ασθένεια του προέδρου Τραμπ για να προξενήσει προβλήματα στην Αμερική.

Τι είναι ο «Προεδρικός Χαρτοφύλακας Έκτακτης Ανάγκης»

Το «Nuclear Football» συνοδεύει κάθε πρόεδρο των ΗΠΑ, όταν απομακρύνεται από τον Λευκό Οίκο, μετά την «Κρίση των Πυραύλων της Κούβας» το 1962. Αρχικά πήρε το όνομά του από ένα σχέδιο πυρηνικού πολέμου της εποχής Αϊζενχάουερ, με το κωδικό όνομα «DropKick» (σ.σ. ορολογία του αμερικάνικου football) και δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει πως η δυνατότητα πυρηνικού πολέμου θα είναι διαθέσιμη για τον Αμερικανό πρόεδρο ανά πάσα στιγμή.

Σύμφωνα με όσα έχουν καταγραφεί στο παρελθόν, υπάρχουν συνολικά τρεις διαθέσιμοι χαρτοφύλακες. Ο ένας ακολουθεί πάντα τον πρόεδρο των ΗΠΑ, η μια ακολουθεί πάντα τον Αντιπρόεδρο ενώ η άλλη φυλάσσεται ασφαλής στον Λευκό Οίκο. Οι αερομεταφορείς που φροντίζουν για τους χαρτοφύλακες είναι οπλισμένοι με πιστόλια τύπου Beretta και είναι υποχρεωμένοι να πυροβολήσουν όποιον προσπαθήσει να τους αποσπάσει.

Σχετικά με το περιεχόμενο το κάθε χαρτοφύλακα, οι πληροφορίες είναι ελάχιστες και κρατούνται σαν επτασφράγιστο μυστικό. Εικάζεται πως το περιεχόμενο αλλάζει τακτικά, αλλά υπάρχει βεβαιότητα πως περιέχει δορυφορικό τηλέφωνο καθώς έχει παρατηρηθεί να εξέχει μια κεραία από τους χαρτοφύλακες.

Επίσης, στον Αμερικανό πρόεδρο παρέχεται ένα βιβλίο 75 σελίδων που τον ενημερώνει για τις επιλογές του σχετικά με ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση, αλλά και με σημεία στα οποία θα μπορούσε να καταφύγει για να είναι ασφαλής σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Ένας φάκελος με δέκα σελίδες του παρέχει στοιχεία επικοινωνίας με στρατιωτικούς ηγέτες και ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, υπάρχει σε μια σφραγισμένη και πλαστικοποιημένη κάρτα που έχει την κωδική ονομασία «Μπισκότο». Η κάρτα αυτή μοιάζει σαν μια μεγαλύτερη πιστωτική, που αναγράφει γράμματα και αριθμούς τους οποίους ο Πρόεδρος πρέπει να απομνημονεύσει καθώς πρόκειται για τον «Χρυσό Κωδικό».

Σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ θα πρέπει να αναφέρει τον κωδικό στο τηλέφωνο του Εθνικού Στρατιωτικού Κέντρου Επιχειρήσεων της Ουάσιγκτον. Παρά το γεγονός ότι οι χαρτοφύλακες βρίσκονται στον Λευκό Οίκο όταν ο πρόεδρος βρίσκεται σε αυτόν, υπάρχει ευρέως η πεποίθηση πως πάντα φέρει επάνω του τον κωδικό αυτό.

Όταν χάθηκε η κάρτα με τον «Χρυσό Κωδικό»

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ θεωρούνται, όχι άδικα τις περισσότερες φορές, ως οι πιο ισχυροί άνθρωποι στον πλανήτη, ικανοί να χειριστούν ζητήματα όπως τα πυρηνικά και μια ενδεχόμενη σύρραξη σε τέτοιο επίπεδο. Παρόλα αυτά, δεν έχουν λείψει ιστορικά και οι φορές που η κάρτα με τον «Χρυσό Κωδικό» έχει… χαθεί, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στους ανώτατους αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 1975 υπό την προεδρεία του Τζέραλντ Φορντ, ο πυρηνικός χαρτοφύλακας ξεχάστηκε στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στη Γαλλία, καθώς τον… ξέχασε στο προεδρικό αεροσκάφος. Ο τότε εκπρόσωπος Τύπου, Ρον Νέσεν, είχε δηλώσει «Δεν χάθηκε. Μόλις το άφησαν στο Air Force One». Ο φερόμενος διάλογος του προέδρου με τους συνεργάτες του ήταν «δεν φέρατε τον χαρτοφύλακα; Όχι, νομίζαμε πως εσύ έχεις τον χαρτοφύλακα».

Ένα ακόμα θρυλούμενο περιστατικό ήταν κι η φάρσα που φέρεται να έγινε στον πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ το 1977. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Μπρεντ Σκόουσκροφτ κλήθηκε να εξηγήσει στον 39ο Πρόεδρο των ΗΠΑ πως λειτουργεί ο χαρτοφύλακας, όμως, μέσα φέρονται να βρήκαν ένα άδειο κουτί μπύρας και ένα μεγάλο προφυλακτικό. Ο Κάρτερ, που ήταν πρώην στρατιωτικός, φημολογείται πως αφαίρεση την υπόθεση από τα αρχεία. Πάντως, παρά τη στρατιωτική του πειθαρχία ο Τζίμι Κάρτερ κάποτε ξέχασε τους κωδικούς σε ένα κοστούμι το οποίο στη συνέχεια κατέληξε για… στεγνό καθάρισμα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ντόναλντ Τραμπ: Ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του - Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο