ΚΟΣΜΟΣ

Spiegel: Ο Ερντογάν στρατολογεί τζιχαντιστές με 1.000 ευρώ

Spiegel: Ο Ερντογάν στρατολογεί τζιχαντιστές με 1.000 ευρώ
AP Images

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel αναφέρει, ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στρατολογεί τζιχαντιστές έναντι 1.000 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του Open TV στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασσόπουλος, Σύριοι ισλαμιστές μιλούν ονομαστικά και λένε, ότι στρατολογούνται στη Βόρεια Συρία, από όπου μεταφέρονται στην πόλη Γκαζιαντέπ και ακολούθως στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη, όπου με αεροπλάνο πηγαίνουν στο Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Open TV, αυτή τη στιγμή στο Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται 1.000 Σύριοι. Σύμφωνα με τον διοικητή τους, έχουν χαθεί 60 άτομα.

«Κόκκινο» χτυπά η αγωνία χιλιάδων Αρμενίων που βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς οι εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι δραματικές. Την Κυριακή, νέα πλήγματα, τα οποία ακολούθησαν ισχυρές εκρήξεις, συντάραξαν την Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα της περιοχής, με το υπουργείο Εξωτερικών της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας να ανακοινώνει ότι επρόκειτο για «εκτοξεύσεις ρουκετών».

«Βρισκόμαστε σε στενή επικοινωνία τόσο με τους κατοίκους του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όσο και με μέλη της κυβέρνησης», δηλώνει στο Newsbomb.gr, o κ. Άρτο Ταστσιάν, μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας.

«Την Κυριακή (27/09) έγινε μία απροειδοποίητη σφοδρή επίθεση στη συνοριακή γραμμή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, την οποία απέκρουσαν σθεναρά οι Αρμένιοι. Η αντίπαλη πλευρά περίμενε ότι θα μπει... περίπατο», λέει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr o κ. Ταστσιάν.

«Από την περασμένη Τετάρτη ξεκίνησαν βομβαρδισμούς στις πόλεις που δεν είναι στη συνοριακή γραμμή, έχουν σκοτωθεί άμαχοι. Μιλάμε για εγκλήματα πολέμου», τονίζει.

Τις τελευταίες ημέρες, η πόλη έχει υποστεί πολλούς βομβαρδισμούς αυτού του είδους, γεγονός που αναγκάζει τους κατοίκους να πηγαίνουν σε υπόγεια και καταφύγια για να προφυλαχθούν.

«Από το 1994, όταν και σταμάτησε ο πόλεμος, ο κόσμος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ζει καθημερινά έχοντας έννοια το τι μπορεί να ακολουθήσει. Ωστόσο, οι κάτοικοι έχουν κάνει ασκήσεις και ξέρουν πώς θα αντιδράσουν. Αμέσως μετά τις πρώτες αντιπαραθέσεις στην περιοχή, έσπευσαν στα υπόγεια καταφύγια οι πολίτες», αναφέρει ο κ. Ταστσιάν και συμπληρώνει, «έχουν ρεύμα κάποιες ώρες την ημέρα, όπως και τηλέφωνο».

Από το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, η Στεπανακέρτ δεν έχει ηλεκτροδότηση.

Σύμφωνα το υπουργείο Εξωτερικών των αυτονομιστών, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν «έθεσαν στο στόχαστρό τους το κτήριο του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας» την προηγούμενη νύχτα.

Αναφορικά με την εμπλοκή της Τουρκίας στις συγκρούσεις ο κ. Ταστσιάν κάνει λόγο για «εγκληματική παρέμβαση του Ερντογάν, που στέλνει τζιχαντιστές από τη Συρία στην πρώτη γραμμή».

Καταλήγοντας, ο κ. Ταστσιάν, αναφέρθηκε στη βοήθεια την οποία προσφέρει η επιτροπή στην εμπόλεμη περιοχή. Όπως τονίζει, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας έχει δεχτεί δεκάδες μηνύματα από Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να πάνε στην πρώτη γραμμή για να προσφέρουν βοήθεια.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μέγα φιάσκο για τους Τούρκους: Ενεργοποίησαν S-400 για να βρουν ελληνικά F-16 και… ούτε που τα είδαν