ΚΟΣΜΟΣ

Οι αναλυτές προειδοποιούν: «Δεν θα σταματήσει ο Ερντογάν όσο μένει ατιμώρητος»

Οι αναλυτές προειδοποιούν: «Δεν θα σταματήσει ο Ερντογάν όσο μένει ατιμώρητος»
«Ταραχοποιός» και οπορτουνιστής είναι ο Ερντογάν σύμφωνα με αναλυτές διεθνών σχέσεων
InTime

Η ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας την τελευταία δεκαετία, οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας ακραίος οπορτουνιστής που δεν πρόκειται να «φρενάρει» τις παράλογες επιδιώξεις του όσο παραμένει ατιμώρητος από την ΕΕ και τους διεθνείς εταίρους.

Πριν από μερικά 24ωρα, ένα άρθρο με τίτλο «Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ελληνοτουρκικής διένεξης στα νησιά», φιλοξενήθηκε στην ενότητα με τις αρθρογραφίες του Bloomberg. Το περιεχόμενό του ήταν μια προσπάθεια «ξεπλύματος» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της επιθετικής πολιτικής που ακολουθεί υπό την ηγεσία του η Τουρκία.

Ένα νέο άρθρο – ανάλυση στην ίδια ενότητα, έρχεται αυτή τη φορά να «καυτηριάσει» τη στάση του «Σουλτάνου» αλλά και των διεθνών θεσμών που επιμένουν να μην επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία. «Ο Ερντογάν όσο ξεφεύγει, θα κάνει ό,τι μπορεί», αναφέρεται στον τίτλο του άρθρου που υπογράφει ο Μπόμπι Γκος, αναλυτής του Bloomberg σε θέματα διεθνών σχέσεων, ειδικότερα στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας καθοδηγείται από τον οπορτουνισμό και την ατιμωρησία». Στην ανάλυση γίνεται μια σύγκριση με τη στάση που κρατούσε η γειτονική χώρα πριν από μια δεκαετία, έχοντας σαν δόγμα το «Zero Problems» (σ.σ. μηδενικά προβλήματα) για την εξωτερική πολιτική της χώρας, με τη στάση που κρατά τώρα. Τα πολλά ανοικτά μέτωπα του «Σουλτάνου», που πρόσφατα ανέλυσε διεξοδικά το Newsbomb.gr, περιγράφουν επί της ουσίας ένα νέο δόγμα που θα μπορούσε να τιτλοφορείται ως «Μόνο προβλήματα».

Παρότι, όπως υπογραμμίζεται οι διεθνείς δυνάμεις δεν φαίνεται αυτή την εποχή να συμφωνούν σε τίποτα παρά μόνο στο ότι ο Ερντογάν είναι ένας… ταραχοποιός, κανείς δεν έχει προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία. Στην ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής του «Σουλτάνου» και στην αναζήτηση των αιτίων για τη στάση που κρατά απέναντι σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Συρία, το Ισραήλ, το Ιράκ, η Αρμενία και η Αίγυπτος αλλά και η επιλογή σύγκρουσης με χώρες όπως η Γαλλία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μπαίνουν αρκετοί παράμετροι.

«Όσοι αναζητούν δογματικές εξηγήσεις για τον περιπετειώδη Ερντογάν, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στον Νεο-Οθωμανισμό, τον τουρκικό εθνοκρατισμό και τον Ισλαμισμό. Άλλοι μπορεί να επισημάνουν τη γεωπολιτική σημασία των κινήσεων του και άλλοι να επικεντρωθούν στα οικονομικά κίνητρα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο άρθρο που υπογραμμίζει επίσης: «Υπάρχει πάντα το επιχείρημα της εσωτερικής κατανάλωσης, το οποίο υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν, που βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει λόγω της βαθιάς οικονομικής ύφεσης, κυματίζει την τουρκική σημαία στο εξωτερικό για να αποσπάσει τον λαό του από τα προβλήματα».

Η απρουθμία της ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις στον Ερντογάν θίγεται σε μια ακόμα ανάλυση στα διεθνή ΜΜΕInTime

Στη συγκεκριμένη ανάλυση υπογραμμίζεται για άλλη μια φορά η απροθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία. «Ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζει ότι δεν λειτουργεί πλέον η τακτική «μαστίγιο και καρότο». Το πρόβλημα είναι πως δεν θέλουν να χρησιμοποιούν το μαστίγιο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.

Στο κείμενο υπάρχουν αναφορές για την επιμονή του Μακρόν να επιβληθούν οι οικονομικές κυρώσεις, σε αντίθεση με τη στάση της Άνγκελα Μέρκελ που επιμένει να τον βλέπει σαν... επενδυτή, αλλά και στη στάση που έχουν κρατήσει Τραμπ και Πούτιν απέναντι στον Ερντογάν όλο αυτό το διάστημα. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η μόνιμη απειλή του «Σουλτάνου» προς την Ευρώπη με το ζήτημα των προσφυγικών ροών...

Κλείνοντας, τονίζεται πως ο Ερντογάν συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον ισχυρισμό της «αξίας της Τουρκίας στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων» έτσι ώστε να ενισχύει τη θέση του στο εσωτερικό της χώρας. Υπογραμμίζεται πως η εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο «Σουλτάνος» παραμένει το μοναδικό θετικό σημείο για αυτόν στις δημοσκοπήσεις και πως τον έχει κρατήσει ψηλά παρά τη «βύθιση» της τουρκικής λίρας.

«Αν αυτό πράγματι είναι το κίνητρο για τις επεκτατικές τάσεις του Ερντογάν στο εξωτερικό, τότε θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα περισσότερες κινήσεις όσο επιδεινώνεται η οικονομία του λόγω του κορονοϊού. Όσο έχει την ευκαιρία για ταραχές και υπάρχει ατιμωρησία, ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν πρόκειται να σταματήσει», είναι η κατακλείδα του άρθρου που σκιαγραφεί πλήρως τις παράλογες απαιτήσεις και προθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τότε θα γίνει το θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο - Αποφασισμένος για όλα ο Ερντογάν