ΚΟΣΜΟΣ

Η πολύ μικρή χώρα της Ευρώπης με μέσο μισθό 4.900 ευρώ – Εργασιακός παράδεισος για τους Έλληνες

Η πολύ μικρή χώρα της Ευρώπης με μέσο μισθό 4.900 ευρώ – Εργασιακός παράδεισος για τους Έλληνες

Την «Γη της Επαγγελίας» για ολοένα και περισσότερους Έλληνες αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα που φαίνεται να… πετάει εκτός παραδοσιακούς επαγγελματικούς προορισμού στη γηραιά ήπειρο όπως η Βρετανία και η Γερμανία.

Ο λόγος για το Λουξεμβούργο. Το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου διαιρείται σε 12 καντόνια, τα οποία διαιρούνται σε 102 κοινότητες. Πρωτεύουσα είναι το Λουξεμβούργο, ενώ άλλες σημαντικές πόλεις είναι η Ες-συρ-Αλζέτ, η Ντιφερντάνζ/Ντέιφερντενγκ, η Ντιντελάνζ/Ντίντελενγκ και το Ντίκρες. Κοιτίδα των κατοίκων του Λουξεμβούργου θεωρείται η πόλη στο κέντρο του κράτους που διασχίζει ο ποταμός Σάουερ και φέρει το όνομα Έττελμπρεκ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κράτους, το Λουξεμβούργο εν αντιθέση με άλλες οικονομικά ισχυρά ευρωπαϊκές χώρες έχει σχετικά χαμηλό κόστος ζωής. Μπορεί η ζωή να μην είναι στα επίπεδα της Ελλάδας, αλλά αναλογικά είναι κοντά.

Κι αυτό το αναλογικά απαντάται στον κατώτατο μισθό που συναντά κανείς στη χώρα που βρίσκεται στα 2.141,99 ευρώ, ενώ το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι τα 4.900 ευρώ.

Επίσης το κόστος ζωής είναι στα 800-900 ευρώ, δίχως το ενοίκιο του σπιτιού. Αυτό είναι ένα ποσό χωρίς μιζέρια, αλλά με δραστηριότητες μέσα όπως το γυμναστήριο, κάποιο άθλημα, σινεμά και κάποια αγορά ρούχων. Ανάλογα με το lifestyle σου και το πόσο υγιεινό ή όχι είναι, θα μπορούσε αυτό το ποσό να φτάσει και τα 750.

Και με μια πρόχειρη αναζήτηση σε σπίτια στην πρωτεύουσα, τα ενοίκια ποικίλλουν ανάλογα το μέρος που διαμένεις, γι’ αυτό παίρνουμε μια μέση τιμή που είναι στα 1.600 ευρώ για ένα σπίτι με 2 υπνοδωμάτια. Το σύνολο ανέρχεται στα 2.500 ευρώ πάνω κάτω. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και τα βασικά αγαθά, όπως ρεύμα και νερό. Να προσθέσουμε σε αυτό και 400-500 ευρώ για πρόσθετα έξοδα; Να το κάνουμε. Με το ζόρι πάμε στα 3.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως στο τέλος κάθε μήνα σου μένουν σχεδόν 2.000 ευρώ αν είσαι στον μέσο όρο μισθολογικά.

Λίγα λόγια για το Λουξεμβούργο

Το Λουξεμβούργο βρίσκεται ανάμεσα στο Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Η πρωτεύουσά του, η Πόλη του Λουξεμβούργου, είναι μια από τις τρεις επίσημες πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο και η έδρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ανώτατης δικαστικής αρχής της ΕΕ.

Η χώρα έχει το προνόμιο να διατηρεί το υψηλότερο στον κόσμο κατά κεφαλήν εισόδημα, ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως συστήματα στοιχειώδους και επαγγελματικής εκπαίδευσης, παράλληλα με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι το Λουξεμβούργο αποτέλεσε την πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στη Νομισματική και Οικονομική Ένωση και την εισαγωγή του ευρώ.

Η οικονομία του Λουξεμβούργου βασίζεται κυρίως στις υπηρεσίες, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας αφορά τον τραπεζικό τομέα, έναν από τους ισχυρούς πυλώνες στήριξης της ευημερίας του δουκάτου. Άλλη σημαντική οικονομική πρόσοδος προέρχεται από τα πλούσια σιδηρομεταλλεύματα που υπάρχουν στο υπέδαφός του. Τα κοιτάσματα αυτά τροφοδοτούν τις αναπτυγμένες βιομηχανίες, οι περισσότερες των οποίων βρίσκονται στην πρωτεύουσα της χώρας, το Λουξεμβούργο. Υπάρχουν βιομηχανίες μεταλλομηχανουργίας, τροφίμων, χημικών προϊόντων, καπνών κ.ά. Στη βιομηχανική περιοχή της Ες-συρ-Αλζέτ λειτουργούν πολλά εργοστάσια χαλυβουργίας. Σημαντικά εισοδήματα αποφέρει και η εκμετάλλευση των δασών. Από τα γεωργικά προϊόντα σπουδαιότερα είναι τα δημητριακά, οι πατάτες, τα οπωρολαχανικά και τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά, όμως η συμμετοχή της γεωργίας στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν μειώνεται διαρκώς. Μια άλλη βασική πηγή εισοδήματος είναι ο τουρισμός.

Η πρωτεύουσα του Λουξεμβούργου αποτελεί την έδρα πολλών διεθνών οικονομικών και πολιτικών οργανισμών, καθώς και μέρους των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.