ΚΟΣΜΟΣ

Ψήλωσε το Έβερεστ κατά 1 μέτρο - Τι ανησυχεί τους γεωλόγους

Ψήλωσε το Έβερεστ κατά 1 μέτρο - Τι ανησυχεί τους γεωλόγους

Νεπάλ και Κίνα προχώρησαν στην ανακοίνωση του νέου ύψους της οροσειράς των Ιμαλαΐων, ωστόσο το θέμα δεν είναι καθόλου απλό...

Το Έβερεστ συνεχίζει να είναι η «σκεπή» του κόσμου, ωστόσο με νέο ύψος καθώς μετρήθηκε 86 εκατοστά ψηλότερο, φτάνοντας πλέον τα 8.848,86 μέτρα. Ασήμαντη διαφορά για εμάς, αλλά πάρα πολύ ανησυχητική για τους γεωλόγους!

Η προηγούμενη μέτρηση της Κίνας ήταν κατά 4 μέτρα (!) κοντύτερη από την τωρινή δείχνοντας τις τρομερές γεωλογικές διακυμάνσεις που υπάρχουν στην περιοχή εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια.

Η επιχείρηση για την μέτρηση διοργανώθηκε από Κίνα και Νεπάλ, με ειδικευμένα ορειβατικά συνεργεία να σκαρφαλώνουν από τις δυο πλευρές του βουνού.

Ήταν τόσο σημαντικό το γεγονός, που είχε ανακοινωθεί από τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπινγκ στην επίσκεψή του στο Κατμαντού το 2019.

Γιατί είναι ανησυχητική η αύξηση του ύψους

Για όσους δεν θυμούνται, το 2015 είχε σημειωθεί ένας ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 7,8 Ρίχτερ στο Νεπάλ με αποτέλεσμα το θάνατο 9.000 ανθρώπων.

Κάπου εκεί ξέσπασε ένας «πόλεμος» ανάμεσα στους γεωλόγους για το αν ψήλωσε ή χαμήλωσε το Έβερεστ και ο σεισμός αυτός ήταν που έφερε και την μέτρηση.

Η μεγάλη ανησυχία ωστόσο, είναι στο γεγονός πως το ύψος που δείχνει να έχει «κερδίσει» το Έβερεστ, μαρτυρά και αυξημένη κίνηση στις τεκτονικές πλάκες στην περιοχή.

Μια περιοχή η οποία δίνει πολύ δυνατούς σεισμούς...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν σε άλλο νομό - Τι ισχύει για τις καφετέριες και τα sms