ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Δείτε τι αλλάζει για Έλληνες εργαζόμενους και φοιτητές στη Μεγάλη Βρετανία

Brexit: Δείτε τι αλλάζει για Έλληνες εργαζόμενους και φοιτητές στη Μεγάλη Βρετανία

Αλλαγές προβλέπει το Brexit στους Έλληνες εργαζόμενους και φοιτητές της Βρετανίας. Σήμερα Πέμπτη (24/12) οριστικοποιήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας Λονδίνου-Βρυξελλών και από το νέο έτος βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέα δεδομένα. 

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, στις 31 Δεκεμβρίου η Μεγάλη Βρετανία αποχωρεί οριστικά από την ΕΕ και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι και η Ελλάδα θα επηρεαστεί. Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζει και σε μεγάλο βαθμό χιλιάδες ελληνικές οικογένειες των οποίων τα παιδιά σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της χώρας.

Αλλαγές στους φοιτητές

Οι φοιτητές που θα εγγραφούν στα πανεπιστήμια της χώρας το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα δουν μια σημαντική αύξηση στα δίδακτρα τους καθώς θα λογίζονται πλέον ως διεθνείς φοιτητές. Κατά μέσο όρο πρόκειται για μία αύξηση που μπορεί να ξεπερνά ακομη και τις 16.000 ευρώ τον χρόνο.

Για όσους φοιτητές κάνουν εγγραφή τώρα θα πρέπει να πληρώσουν τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι διεθνείς φοιτητές, τα οποία ανέρχονται, κατά μέσο όρο, σε 16.500 ευρώ τον χρόνο. Ενώ παράλληλα όσοι φοιτητές είναι ήδη εγγεγραμμένοι θα πληρώσουν το ίδιο ποσό που πληρώνουν οι Βρετανοί συμφοιτητές τους, και αυτό δεν θα αλλάξει για όσο καιρό διαρκέσουν οι σπουδές τους.

Επιπλέον οι Έλληνες φοιτητές χάνουν τα βρετανικά κρατικά δάνεια για την πληρωμή διδάκτρων τους. Με απόφαση της υπουργού Δημοσίων Πανεπιστημίων Μισέλ Ντόνλαν αποφασίστηκε ότι από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 φοιτητές από την Ε.Ε. και την Ελβετία δεν δικαιούνται πλέον το φοιτητικό δάνειο για την κάλυψη των διδάκτρων σε βρετανικά πανεπιστήμια.

Πως θα επηρεαστούν οι Έλληνες εργαζόμενους

Σχετικά με τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία, με την νέα χρονιά, η μετάβαση στη Βρετανία δεν θα είναι εύκολη για όποιον δεν διαθέτει το καθεστώς της άδειας προσωρινής παραμονής. Προβλέπεται ένα point system για τους μετανάστες, όπου οι ενδιαφερόμενοι μοριοδοτούνται με βάση τις δεξιότητες, τις γνώσεις, τις σπουδές και την εμπειρία τους. Το συγκεκριμένο σύστημα περιλαμβάνει μία κατηγορία βίζας για ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, με ειδικές προϋποθέσεις.

Η Βρετανία αποχωρεί από το πρόγραμμα Erasmus

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την αποχώρηση της χώρας του από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus.

Ο Τζόνσον επικαλέστηκε ως αιτιολογία το «κόστος» του προγράμματος, το οποίο θα αντικατασταθεί, όπως είπε από ένα «διεθνές» βρετανικό.

Επρόκειτο για μια «δύσκολη» απόφαση, πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι, αν και ήταν «υπέροχο» να φιλοξενεί η χώρα του τόσους πολλούς Ευρωπαίους φοιτητές, το Erasmus ήταν «υπερβολικά ακριβό» για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βρετανική κυβέρνηση θα αντικαταστήσει το Erasmus από το εθνικό πρόγραμμα Alan Turing (από το όνομα του γνωστού Βρετανού μαθηματικού), που θα βοηθά τους Βρετανούς φοιτητές να σπουδάζουν «στα καλύτερα πανεπιστήμια» παντού στον κόσμο και όχι μόνο στην Ευρώπη.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ εξέφρασε τη λύπη του για την αποχώρηση της Βρετανίας από το Erasmus, στο οποίο συμμετείχε από το 1987.

Μετά το Brexit, για τους Ευρωπαίους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν στη Βρετανία (σήμερα εκτιμάται ότι είναι περίπου 150.000) εκτιμάται ότι τα δίδακτρα θα ακριβύνουν ενώ και η εγγραφή θα γίνει πιο περίπλοκη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Παράταση του lockdown σε Δυτική Αττική και Κοζάνη

Ρoή Ειδήσεων