ΚΟΣΜΟΣ

Αυξήθηκαν οι ρωσο-συριακές συναλλαγές το 2011

Αυξήθηκαν οι ρωσο-συριακές συναλλαγές το 2011

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Συρίας και Ρωσίας αυξήθηκαν το 2011 κατά 58%, ανακοίνωσε ο γραμματέας του τομέα εμπορίου της ρωσικής πρεσβείας στη συριακή πρωτεύουσα Ρόμαν Γκρόσκοφ.

«Το συνολικό ποσό των ανταλλαγών ξεπέρασε το 1,15 δισ. δολάρια του 2010, φθάνοντας στο 1,97 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του (προηγούμενου) έτους», τόνισε ο Ρόμαν Γκρόσκοφ.

Οι εξαγωγές της Ρωσίας το 2011 αφορούσαν κυρίως παραδόσεις αργού πετρελαίου και άλλων συναφών προϊόντων, ξυλεία, δημητριακά (κατά κύριο λόγο σιτάρι), σιδηρομεταλλεύματα, ηλεκτρικό εξοπλισμό, μεταφορικά οχήματα και μηχανικά εργαλεία. Το 2010, οι ρωσικές εξαγωγές ανήλθαν σε 1,11 δισ. δολάρια.

Αντίθετα, οι εισαγωγές από τη Συρία ήταν μικρές, με το συνολικό ύψος τους να φθάνει μόλις τα 48,9 εκατ. δολάρια το 2011, έναντι 42,5 εκατ. δολαρίων το 2010.

«Οι κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι Δυτικοί και οι χώρες του Κόλπου είχαν αντίκτυπο στις εμπορικές ανταλλαγές μας. Συναντούμε δυσκολίες να στείλουμε κονδύλια στη Συρία προκειμένου να πληρώσουμε τις οφειλές μας και η Συρία αντιμετωπίζει τις ίδιες ακριβώς δυσκολίες για να μας πληρώσει», τονίζει από την πλευρά του στη συριακή εφημερίδα αλ Ουάταν ο οικονομικός σύμβουλος της ρωσικής πρεσβείας, Μιχαήλ Μεντβιέντεφ.