ΚΟΣΜΟΣ

Το «Nuclear Football» στα χέρια του Μπάιντεν: Το θρυλικό βαλιτσάκι που ενεργοποιεί τα πυρηνικά

Το «Nuclear Football» στα χέρια του Μπάιντεν: Το θρυλικό βαλιτσάκι που ενεργοποιεί τα πυρηνικά
AP Images

Το «κουμπί» για τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ έχει περάσει πλέον στην κατοχή του Τζο Μπάιντεν. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το βαλιτσάκι που μπορεί να αφανίσει με ένα... κλικ, όλο τον πλανήτη.

Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021, ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε ως ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Η τελετή ήταν πολύ διαφορετική, τόσο λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό όσο και λόγω των πρωτοφανών μέτρων ασφαλείας. Όσα είχαν προηγηθεί μερικές εβδομάδες νωρίτερα στο Καπιτώλιο, από την εισβολή υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και η έντονη αντιπαράθεση με τον απερχόμενο πρόεδρο ο οποίος δεν παρέστη στην ορκωμοσία του διαδόχου του, είχαν προκαλέσει ανησυχία.

Μια από τις διαδικασίες που – έτσι κι αλλιώς – θα γινόταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αφορά στην ενημέρωση του νέου προέδρου των ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα που διαθέτει η υπερδύναμη και για την παράδοση του σχετικού εξοπλισμού και των κωδικών. Πρόκειται για μια άκρως απόρρητη και λεπτή επιχείρηση που γίνεται κάθε φορά παρουσία του νέου και του απερχόμενου προέδρου και υψηλών αξιωματούχων του Αμερικανικού Στρατού και των μυστικών υπηρεσιών.

Σίγουρα όλοι έχουμε στο μυαλό μας εικόνες από ταινίες όπου το εν λόγω «βαλιτσάκι» έχει παρουσιαστεί πολλές φορές, με αρκετά από όσα έχουν μεταφερθεί στη μικρή και μεγάλη οθόνη να πλησιάζουν στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν στις ΗΠΑ αυτή τη φορά η διαδικασία ήταν πολύ διαφορετική, λόγω της μη παρουσίας του Ντόναλντ Τραμπ στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν.

Όπως ανέφεραν οι Αμερικανοί, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα δεύτερο «Nuclear Football», το οποίο παραδόθηκε στον Τζο Μπάιντεν και είναι πλέον το μοναδικό ενεργό, με αυτό του Ντόναλντ Τραμπ να απενεργοποιείται την ίδια στιγμή…

Τι είναι ο «Προεδρικός Χαρτοφύλακας Έκτακτης Ανάγκης»

Το «Nuclear Football» συνοδεύει κάθε πρόεδρο των ΗΠΑ, όταν απομακρύνεται από τον Λευκό Οίκο, μετά την «Κρίση των Πυραύλων της Κούβας» το 1962. Αρχικά πήρε το όνομά του από ένα σχέδιο πυρηνικού πολέμου της εποχής Αϊζενχάουερ, με το κωδικό όνομα «DropKick» (σ.σ. ορολογία του αμερικάνικου football) και δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει πως η δυνατότητα πυρηνικού πολέμου θα είναι διαθέσιμη για τον Αμερικανό πρόεδρο ανά πάσα στιγμή.

Σύμφωνα με όσα έχουν καταγραφεί στο παρελθόν, υπάρχουν συνολικά τρεις διαθέσιμοι χαρτοφύλακες. Ο ένας ακολουθεί πάντα τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο δεύτερος ακολουθεί πάντα τον Αντιπρόεδρο ενώ ο τρίτος φυλάσσεται ασφαλής στον Λευκό Οίκο. Οι άνδρες της αερομεταφερόμενης μονάδας που φροντίζουν για τους χαρτοφύλακες είναι οπλισμένοι με πιστόλια τύπου Beretta και είναι υποχρεωμένοι να πυροβολήσουν όποιον προσπαθήσει να τους αποσπάσει.

Σχετικά με το περιεχόμενο του κάθε χαρτοφύλακα, οι πληροφορίες είναι ελάχιστες και κρατούνται σαν επτασφράγιστο μυστικό. Εικάζεται πως αυτό αλλάζει τακτικά, αλλά υπάρχει βεβαιότητα πως περιλαμβάνεται τουλάχιστον ένα δορυφορικό τηλέφωνο καθώς έχει παρατηρηθεί να εξέχει μια κεραία από τους χαρτοφύλακες.

Επίσης, στον Αμερικανό πρόεδρο παρέχεται ένα βιβλίο 75 σελίδων που τον ενημερώνει για τις επιλογές του σχετικά με ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση, αλλά και με σημεία στα οποία θα μπορούσε να καταφύγει για να είναι ασφαλής σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Ένας φάκελος με δέκα σελίδες του παρέχει στοιχεία επικοινωνίας με στρατιωτικούς ηγέτες και ραδιοτηλεοπτικούς φορείς. Από τα πιο σημαντικά στοιχεία, είναι η σφραγισμένη και πλαστικοποιημένη κάρτα που έχει την κωδική ονομασία «Μπισκότο». Η κάρτα αυτή μοιάζει σαν μια μεγαλύτερη πιστωτική, που αναγράφει γράμματα και αριθμούς τους οποίους ο Πρόεδρος πρέπει να απομνημονεύσει καθώς πρόκειται για τον «Χρυσό Κωδικό».

Σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ θα πρέπει να αναφέρει τον κωδικό στο τηλέφωνο του Εθνικού Στρατιωτικού Κέντρου Επιχειρήσεων της Ουάσιγκτον. Παρά το γεγονός ότι οι χαρτοφύλακες βρίσκονται στον Λευκό Οίκο όταν ο πρόεδρος βρίσκεται σε αυτόν, υπάρχει ευρέως η πεποίθηση πως ο ηγέτης των ΗΠΑ πρέπει πάντα να φέρει επάνω του τον κωδικό αυτό όπου κι αν βρίσκεται.

Όταν χάθηκε η κάρτα με τον «Χρυσό Κωδικό»

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ θεωρούνται, όχι άδικα τις περισσότερες φορές, ως οι πιο ισχυροί άνθρωποι στον πλανήτη, ικανοί να χειριστούν ζητήματα όπως τα πυρηνικά και μια ενδεχόμενη σύρραξη σε τέτοιο επίπεδο. Παρόλα αυτά, δεν έχουν λείψει ιστορικά και οι φορές που η κάρτα με τον «Χρυσό Κωδικό» έχει… χαθεί, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στους ανώτατους αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 1975 υπό την προεδρεία του Τζέραλντ Φορντ, ο πυρηνικός χαρτοφύλακας προς στιγμήν θεωρήθηκε πως χάθηκε στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στη Γαλλία, καθώς τον… ξέχασε στο προεδρικό αεροσκάφος. Ο τότε εκπρόσωπος Τύπου, Ρον Νέσεν, είχε δηλώσει «Δεν χάθηκε. Μόλις το άφησαν στο Air Force One». Ο φερόμενος διάλογος του προέδρου με τους συνεργάτες του ήταν «δεν φέρατε τον χαρτοφύλακα; Όχι, νομίζαμε πως εσύ έχεις τον χαρτοφύλακα».

Ένα ακόμα θρυλούμενο περιστατικό ήταν κι η φάρσα που φέρεται να έγινε στον πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ το 1977. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Μπρεντ Σκόουσκροφτ κλήθηκε να εξηγήσει στον 39ο Πρόεδρο των ΗΠΑ πως λειτουργεί ο χαρτοφύλακας, όμως, μέσα φέρονται να βρήκαν ένα άδειο κουτί μπύρας και ένα μεγάλο προφυλακτικό. Ο Κάρτερ, που ήταν πρώην στρατιωτικός, φημολογείται πως αφαίρεσε την υπόθεση από τα αρχεία. Πάντως, παρά τη στρατιωτική του πειθαρχία ο Τζίμι Κάρτερ κάποτε ξέχασε τους κωδικούς σε ένα κοστούμι το οποίο στη συνέχεια κατέληξε για… στεγνό καθάρισμα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.