ΚΟΣΜΟΣ

Top 10: Δέκα περίεργα γεγονότα που πρέπει να γνωρίζουμε για την Ανταρκτική

Top 10: Δέκα περίεργα γεγονότα που πρέπει να γνωρίζουμε για την Ανταρκτική

Η Ανταρκτική βρίσκεται στο Νότιο Πόλο της Γης και θεωρείται η νοτιότερη ήπειρος του πλανήτη μας. Έχει διπλάσια έκταση από την Αυστραλία και κατά 98% είναι καλυμμένη από πάγο.

Δεν ανήκει σε κανένα κράτος και ανακαλύφθηκε το 1820. Οι δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν εκεί όμως απέτρεψαν την εποίκησή της και μόλις το 1959 υπογράφηκε η Συνθήκη της Ανταρκτικής, από 12 κράτη τότε – 53 σήμερα, που απαγορεύει στρατιωτικές δραστηριότητες και εξόρυξη ορυκτών, πυρηνικές εκρήξεις και διάθεση πυρηνικών αποβλήτων, ενώ υποστηρίζει την επιστημονική έρευνα και προστατεύει την οικοζώνη της ηπείρου. Σε γενικές γραμμές παραμένει «μεγάλος άγνωστος», ενώ πολλοί τη συγχέουν με την Αρκτική, στον Βόρειο Πόλο, που όμως δεν είναι ξηρά, αλλά μόνο πάγος.

Ας δούμε 10 πολύ περίεργα γεγονότα που ισχύουν για τη νοτιότερη ήπειρο της Γης:

  1. Αυτή τη στιγμή κατοικούν εκεί περισσότεροι από 4.000 επιστήμονες από διάφορες χώρες, που διεξάγουν πειράματα την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ τον χειμώνα παραμένουν περίπου 1000. Για να φτάσουν ως εκεί υποχρεώθηκαν να αφαιρέσουν την σκωληκοειδή τους υπόφυση και τους φρονιμίτες τους, καθώς στην ήπειρο αυτή δεν γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις.
  2. Η Ανταρκτική θεωρείται η μεγαλύτερη έρημος του πλανήτη, καθώς είναι το πιο ξηρό μέρος της Γης, με ύψος βροχοπτώσεων μόλις στα 10 cm τον χρόνο.
  3. Στην Ανταρκτική έχει καταγραφεί η χαμηλότερη θερμοκρασία στα χρονικά της Γης και ήταν -93,2°C , στις 10 Αυγούστου 2010. Γενικά στην Ανταρκτική, οι θερμοκρασίες φτάνουν από -80 °C και -90 °C στο εσωτερικό τον χειμώνα στους 5 °C με 15 °C κοντά στις ακτές το καλοκαίρι. Πριν από 53 εκατομμύρια χρόνια, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, στην Ανταρκτική υπήρχαν ακόμα και φοίνικες, ενώ η θερμοκρασία έφτανε άνετα τους 20°C.
  4. Οι Metallica είναι το πρώτο συγκρότημα που έδωσε συναυλία στην Ανταρκτική, το «Freeze ‘Em all» το 2013 και έτσι επισκέφθηκαν όλες τις ηπείρους της Γης μέσα σε έναν χρόνο.
  1. Στην Ανταρκτική δεν υπάρχουν πολικές αρκούδες, που ζουν στην Αρκτική. Υπάρχουν όμως αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι, γαλάζιες φάλαινες, όρκες, γιγάντια καλαμάρια και ωταρίδες.
  2. Η Ανταρκτική δεν έχει κυβέρνηση και δεν ανήκει σε καμία χώρα, αν και κατά καιρούς κράτη ανά τον κόσμο διεκδήκησαν εδάφη της. Με τη Συνθήκη του 1959 ρυθμίζεται το καθεστώς της, ενώ με αυτή διασφαλίζεται ως επιστημονικό καταφύγιο, με ελευθερία επιστημονικής έρευνας και περιβαλλοντικής προστασίας.
  3. Στην Ανταρκτική υπάρχει πυροσβεστικός σταθμός, στελεχωμένος από επαγγελματίες πυροσβέστες, υπάρχει και το πιο νότιο… μπαρ στον κόσμο, που λειτουργεί εντός ερευνητικού σταθμού.
  4. Ανταρκτικό παγοκάλυμμα ονομάζεται ο πάγος, με μέσο πάχος το 1,9 χλμ, που καλύπτει το 98% της ηπείρου. Στην Ανταρκτική βρίσκεται το 90% του πάγου της Γης και επομένως το 70% του πόσιμου νερού του πλανήτη. Αν όλος αυτός ο πάγος έλιωνε, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε περίπου 60 μέτρα!
  5. Κανείς δεν μπορεί να φέρει ή να πάρει ζώα και φυτά από την Ανταρκτική, καθώς Η εισαγωγή ξένων φυτών ή ζώων στην ήπειρο μπορεί να διωχθεί ποινικά, όπως και η εξαγωγή τους.
  6. Ο Emilio Marcos Palma είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος που γεννήθηκε στην Ανταρκτική, στις 7 Ιανουαρίου του 1978 και είναι Αργεντινός. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει εκεί συνολικά 10 γεννήσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.