ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία και Δανία «τα σπάνε» με την Ε.Ε : Συνεργάζονται με το Ισραήλ για την παραγωγή εμβολίων

Αυστρία και Δανία «τα σπάνε» με την Ε.Ε : Συνεργάζονται με το Ισραήλ για την παραγωγή εμβολίων

 

«Συμμαχία» με το Ισραήλ συνάπτουν η Αυστρία και η Δανία με στόχο την παραγωγή εμβολίων δεύτερης γενιάς κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού. Αντιμέτωπες με την αργή διάθεση των εμβολίων στην Ε.Ε, οι δύο χώρες αποφάσισαν να γυρίσουν την πλάτη στις Βρυξέλλες και να συμπράξουν με τους Ισραηλινούς για να αναζητήσουν νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η κίνηση των δύο κρατών μελών της Ε.Ε σημειώνεται εν μέσω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας για τις καθυστερήσεις στην παραγγελία, την έγκριση και τη διανομή των σκευασμάτων κατά του κορονοϊού στους κόλπους των «27», την ώρα που το Ισραήλ ηγείται της παγκόσμιας κούρσας εμβολιασμών.
Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε σύμφωνος με την αρχή ότι η Ε.Ε προμηθεύει εμβόλια για τα κράτη μέλη, στην πράξη όμως είπε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA)αργεί να τα εγκρίνει, υπονομεύοντας τις προσπάθειες των φαρμακευτικών εταιρειών.
"Κατά συνέπεια, πρέπει να προετοιμασθούμε για τις μεταλλάξεις και δεν πρέπει πλέον να είμαστε εξαρτημένοι από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την παραγωγή δεύτερης γενιάς εμβολίων" ανάφερε ο Κουρτς. Επικριτική απάναντι στο πρόγραμμα εμβολιασμού της Ε.Ε εμφανίστηκε και η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε μόνοι , γιατί πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγική ικανότητα. Γι ' αυτό είμαστε τυχεροί που εγκαινιάσαμε μια εταιρική σχέση με το Ισραήλ » δήλωσε στους δημοσιογράφους
Ο αυστριακός καγκελάριος και η πρωθυπουργός της Δανίας θα επισκεφθούν μέσα στην εβδομάδα το Ισραήλ για να δουν από κοντά την επιχείρηση εμβολιασμού της χώρας.
Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών της Ε.Ε έχει παραγγείλει δόσεις εμβολίων από τη Ρωσία και την Κίνα, παρόλο που ο EMA δεν έχει ακόμη κρίνει αν είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
Η Σλοβακία παρήγγειλε 2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik V της Ρωσίας. Οι μισές από αυτές αναμένεται να φτάσουν μέσα στο μήνα καθώς η χώρα θέλει να επιταχύνει τους εμβολιασμού, εν μέσω της αύξησης των μολύνσεων και των θανάτων από κορονοϊό.
Η γειτονική Τσεχία που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη έξαρση της πανδημίας στην ΕΕ- εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να παραγγείλει το ρωσικό εμβόλιο . Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν εμβολιάστηκε με το κινεζικό εμβόλιο Sinopharm το οποίο όπως είπε εμπιστεύεται περισσότερο. Την περασμένη εβδομάδα η Ουγγαρία έγινε η πρώτη χώρα στην ΕΕ που άρχισε να χρησιμοποιεί το κινεζικό εμβόλιο Sinopharm.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου - Ανησυχία για τις μεταλλάξεις, αγωνία για το ΕΣΥ